Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

polkawUK

Poród w wodzie

Polecane posty

Każde rozwiązanie ciąży jest dobre pod warunkiem, że jest bezbolesne i szybkie. A tak poważnie, to woda relaksuje, odstresowuje i łagodzi ból. Prawdopodobnie poród w wodzie przebiega szybciej i często nie potrzebne jest nacięcie krocza. Za 4 miesiące może powiem więcej :).

Położne ze szkoły rodzenia prenalen twierdzą, że woda ma doskonałe działanie terapeutyczne: rozluźnia mięśnie i łagodzi napięcie nerwowo-mięśniowe, co znacznie zmniejsza odczuwanie bólu, wpływa kojąco na układ nerwowy, uspokaja i odpręża. Panie, które rodzą w wodzie rzadziej korzystają z farmakologicznych środków łagodzenia bólu, a poród najczęściej przebiega krócej.
Należy jednak pamiętać, że nie każda przyszła mama może rodzić w wodzie. O kwalifikacji do tego typu porodu decyduje osoba prowadząca ciążę.

Znalazłam w sieci szkoły rodzenia jakie przeciwwskazania uniemożliwiają poród w wodzie:
- aktywna infekcja z gorączką,
- infekcja nerek czy dróg rodnych,
- choroba zakrzepowo – zatorowa,
- zagrożenie rzucawką,
- poród wcześniaka,
- nieprawidłowe ułożenie dziecka,
- zaburzenia tętna płodu,
-łożysko przodujące czy krwawienie z dróg rodnych,
- niektóre choroby serca,
- niektóre choroby skóry – ropne zakażenia,
-nosicielstwo wirusa HIV,
-odpływanie gęstych, zielonych wód płodowych.
Trochę tych przeciwwskazań jest.

Gość fyfyfyfyf

Hej Autorko, po nicku wnioskuje ze mieszkasz w UK 🙂 Ja tez. Urodzilam tu dwojke dzieci i podczas pierwszego porodu polozna zaproponowala mi wanne. Siedzialam tam cos ponad godzine ale bolalo jak cholera tak czy siak i przynajmniej na mnie nie podzialaly kojace wlasciwosci wody. Jak juz mialam skurcze parte to wyszlam z wody i ostatecznie urodzilam na takim taborecie do rodzenia. Za drugim razem tez bylam w birth place, tez mialam mozliwosc porodu w wannie ale podziekowalam bo dla mnie nie robilo to zadnej roznicy. Aczkolwiek znam osoby ktore chwala sobie porod w wodzie wiec wszystko zalezy. JEsli bedziesz miala mozliwosc, to zawsze mozesz srobowac, jak juz bedziesz chciala wyjsc to wyjdziesz. Polozne w UK sa naprawde bardzo wyrozumiale (przynajmniej ja zawsze na takie trafialam) wiec nikt nie bedzie komentowal twoich decyzji.

Gość wika

Dzięki wędkarka za wyjaśnienia odnośnie porodu w wodzie, jesteś już następną osobą (a raczej położne ze szkoły prenalen) , która wypowiada się pozytywnie o porodzie w wodzie. Chciałabym skorzystać z takiego rozwiązania, na dzień dzisiejszy zarówno ja jak i dziecko jesteśmy zdrowi. Chciałabym przejść przez poród w miarę bezboleśnie 🙂 i z jak najmniejszym uszczerbkiem na ciele 🙂 .

Gość załamana ankaa

My nie wiemy bo w pl niema porodu w wannie