Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dorotka 44

Drugi dzidiuś

Polecane posty

Gość Dorotka 44

Witam, przychodzę do Was z zapytaniem.

Mam 44 lata i 13 letnią corkę ale razem z mężem myślimy ostatnio intensywnie nad powiększeniem rodziny. Któraś z Was może w podobnym wieku/po podobnej przerwie zdecydowała się na kolejne dziecko? Dagę udało Nam się spłodzić już w drugim cyklu starań ale wtedy byłam duuuużo młodsza więc też było łatwiej. Jakiś czas temu miałem różne zawirowania jeśli chodzi o miesiączkowanie ale już się uspokoiło. 

Jeśli ma to jakieś znaczenie to córkę urodziłam naturalnie (więc jestem już przetarta jeśli chodzi o drogi rodne). Córkę chciałaby mieć rodzeństwo A warunki finansowe spokojnie Nam na to pozwalają. 

Liczę  na Wasze odpowiedzi!

Całuski 😉

Gość Lulalove

Nie boisz się? 

Gość Gość

44 lata, czyli najwcześniej 45 jak urodzisz. Moim zdaniem bardzo późno.  Sama zaszlam w nieplanowanej ciążę,  trzecie dziecko,  w wieku 39 lat. I mimo dobrej kondycji, wagi itp bardzo źle ja znoszę,  jakby organizm nie miał na nią siły.  Przemyśl to dobrze.  Nie odwazylabym się już. A co, jak będziesz miała 60 lat i nastolatka w domu? Do tego też trzeba mieć siłę. 

Gość Gosc

Ja bym sobie dala spokoj. Ryzyko co do chorob, dziecko bedzie w 1szej klasie jak bedziesz po 50tce. To juz sily nie te. Natury nie oszukasz. Nasza niania ma 52 lata i najstarsze dziecko ma ponad 30 lat. Ona ma juz wnuki w wieku  potencjalnie Twojego drugiego dziecka.  Moim zdaniem to nie ma sensu. 

Gość Drugi

Moja siostra urodziłam trzy miesiące temu. Ma dwoje dorosłych dzieci ( 23 i 20). Miała 45 lat gdy rodziłam. Dziecko zaplanowane wyczekane i zdrowe w 100% :))). Tylko ona mieszka w Norwegii... I tam dla nikogo to nie jest problem. Nikt jej nie mówi za stara jesteś nie będziesz miała siły organizm nie da rady.... Tam to jest normalne. Dopóki kobieta może rodzi. A może dopóki miesięczkuje.. Także. Nie pytaj o zdanie innych tylko do dzieła. Powodzenia! 

Gość To ja

Do osoby powyzej. Piszesz jakby to spoleczenstwo musialo wydac opinie czy mozna rodzic w tym wieku czy nie. Inne osoby za Ciebie w ciazy chodzić nie beda i nie wychowaja tego dziecka. I czy to Norwegia czy Polska.

Ale to nie moja sprawa- nikt za nich zycia nie przezyje i kazdy robi jak chce. 

Gość Magda

Ja w tym wieku nie zdecydowalabym sie 45 lat to jest duzo na ciaze, wieksze ryzyko chorob, w tym wieku to moglabys juz babcia zostac, poza tym co z tego ze z corka udalo sie za pierwszym razem. Mnie z synem za pierwszym tez tak sie udalo a jak staralismy sie o drugie to juz rok sie staralismy. Wiec 45 to jest min.gdy urodzisz..a moze to byc i kolo 48. Bedziesz chodzic na wywiadowki i bedziesz jak babcia dziecka nie matka

Gość gość
12 godzin temu, Gość Dorotka 44 napisał:

Witam, przychodzę do Was z zapytaniem.

Mam 44 lata i 13 letnią corkę ale razem z mężem myślimy ostatnio intensywnie nad powiększeniem rodziny. Któraś z Was może w podobnym wieku/po podobnej przerwie zdecydowała się na kolejne dziecko? Dagę udało Nam się spłodzić już w drugim cyklu starań ale wtedy byłam duuuużo młodsza więc też było łatwiej. Jakiś czas temu miałem różne zawirowania jeśli chodzi o miesiączkowanie ale już się uspokoiło. 

Jeśli ma to jakieś znaczenie to córkę urodziłam naturalnie (więc jestem już przetarta jeśli chodzi o drogi rodne). Córkę chciałaby mieć rodzeństwo A warunki finansowe spokojnie Nam na to pozwalają. 

Liczę  na Wasze odpowiedzi!

Całuski 😉

Po pierwsze, jesteś w takim wieku, że kości masz na pewno w jakimś stopniu zdemineralizowane, a ciąża jeszcze to pogłębi. Organizm ogólnie jest słabszy pod tym kątem, dłużej dochodzi się do siebie. Wystarczy popatrzeć przy treningach, jak długo dochodzi się do formy po miesięcznej przerwie, a ile czasu dochodziło się 15 lat wcześniej. Do tego trzeba wziąć pod uwagę to, że to nie tylko ciąża i poród. To także późniejsze wstawanie do dziecka, opieka nad nim, bieganie za dwulatkiem, potem chwila przerwy i zaczyna się walka o przywództwo w stadzie z nastolatkiem. Nerwowo cię wykończy. W wieku 60 lat, będziesz szukać spokoju, a nie wrażeń w postaci nerwów przy nastolatku. Nigdy nie wiesz, jaki charakterek będzie miało dziecko, a też jak bardzo je rozpieścisz. Ja mam 41 lat i no way, żadnej ciąży więcej. Wiem na co stać mój organizm. Świadomie go nadwyrężać nie będę.

Po drugie drogi przetarte? Ha ha ha ha, Dorotka na to się nie patrzy. Już wspomniałam o kościach, o formie, a teraz wspomnę dokładniej o mięśniach. Są twardsze, sztywniejsze, a 13lat różnicy pomiędzy porodami, to tak jakbyś miała pierwszy poród i prawdopodobnie będzie cc.  Myśleć intensywnie o dziecku, to sobie można, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to ty będziesz tak naprawdę udu/piona, to twoje ciało, twój organizm. Mąż se może chcieć, kiedy dla niego niewiele się zmieni i to nie on będzie ponosił wszelkie konsekwencje ciąży i inne. Nie, nie, zrobisz jak uważasz, ale jeśli chodzi konkretnie o mnie, to nie ma mowy.

Gość gość
35 minut temu, Gość To ja napisał:

Do osoby powyzej. Piszesz jakby to spoleczenstwo musialo wydac opinie czy mozna rodzic w tym wieku czy nie. Inne osoby za Ciebie w ciazy chodzić nie beda i nie wychowaja tego dziecka. I czy to Norwegia czy Polska.

Ale to nie moja sprawa- nikt za nich zycia nie przezyje i kazdy robi jak chce. 

Tak, tylko ona pyta o doświadczenia. Być może ma wątpliwości i dlatego pyta. Oczywiście, że w tym wieku dopóki jest miesiączka i jajeczkowanie można rodzić, ale nie mieszkamy w buszu, gdzie 4-5 latek potrafi szukać sobie pożywienia i jest tak naprawdę pod ogólną opieką wszystkich nastolatek w plemieniu, więc ty plemienna 50letnia baba, nie masz obciążenia dzieckiem, jak kobiety w cywilizowanym świecie.