Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1&1

Rozwój niemowlaka

Polecane posty

Gość 1&1

Witajcie,

Jestem mamą 4 miesięcznego niemowlaczka jest to moje pierwsze dziecko i mam obawy odnośnie jego rozwoju ponieważ od niedawna zaczął się wszystkiego bać nawet jak się budzi z dżemki a ja zawsze jestem obok to zaczyna robić wielkie oczy i się przygląda mi jakby mnie nie znał minę ma przerażoną więc mówię do niego spokojnym głosem uśmiecham się do niego czule i biorę go powolutku na ręce i jest ok poza tym dźwięki go przerażają nawet jak nosem pociągnę czy kichnę czasem to się przestraszyć  potrafi ...

Ogólnie w domu jest spokój cały czas jestem przy nim całymi dniami przytulamy się z rak mi nie schodzi w szczególności ostatnio nawet drzemki ma na moich rękach i ssie ciągle pierś staram się mu zapewnić komfort jakiego potrzebuje a tu taka negatywna zmiana dodam że cały czas gryzie piąstki ślini się i ostatnio miał dusznosci byliśmy już u pulmonologa jest ok ale doktor powiedziałs że może coś na tle neurologicznym ☹ że do roku musi się to ustabilizować ...nie wiem gdzie mogłam popełnić błąd może czasem jestem za energiczma ? Jak był młodszy to chodziłam z nim po mieszkaniu szybko tak normalnie bo  nie wiedziałam że trzeba tak bardzo powoli przewijałam też chyba za szybko bo taka jestem dzika trochę teraz staram się naprawdę zwolnić bo boję się że naprawdę przez te moje ruchy dziecku coś się może stać dodam jeszcze że w ciąży miałsm dużo stresu w pracy i mężem na pieńku często bo mi hormony bardzo szalały a on nie umiał zrozumieć ☹pomóżcie proszę co wy o tym myślicie ?  

Gość Gość

To moze być taki etap rozwoju . Moje dzieci tez tak miały.  Nagle wielkie oczy, jak sie własnej raczki przestraszył,  bo mu "wyrosła" przed twarzą.  I na nowe dźwięki też reagował płaczem.  Wystarczyło,  że starszy brat puścił bąka,  albo pies o panele zadrapal i było przerażenie.  To znaczy,  ze sie uczy nowych rzeczy, poznaje świat.  Nie zadręczaj się. 

Gość Gość Gość

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź bardzo mnie pocieszyłaś bo chwilami mam wrażenie że się nie nadaję chiciaż bardzo mocno się staram i to zachowanie maluszka takie dziwne chwilami jest że zaczynam myśleć no tak na pewno popełniłam jakiś błąd i jestem zdołowana wtedy ...dziś wieczorem jak zwykle wyprzytulałam go wycałiwałam te słodkie policzki tak pięknie się uśmiechał rączkami za twarz mnie łapał no i podczas karmienia odrywał się i mi się bardzo uważnie przyglądał po czym się śmiał i wracał do jedzenia tak jakby widział mnie pierwszy   raz na oczy ale pozytywnie bardzo bo po przebudzeniu to patrzy na mnie jak na obcą zupełnie  ... Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie

Nie przejmuj się, Maluch pewnie zaliczył skok 🙂 i teraz wszystko - przez chwilę, będzie do przerażać. Tak na nasze- czym jest skok- wyobraź sobie, że wyrasta Ci druga para rąk i oczu z tyłu głowy. Nagle widzisz więcej i możesz więcej, ale nie wiesz jeszcze jak to ogarnąć- tak samo jest przy skoku - dziecko nagle "uruchamia" nowe zmysły, widzi ostrzej albo słyszy wyraźniej i próbuje to ogarnąć - pojawiają się lęki, problemy ze snem etc. 

Przejdzie mu. Po za tym 4 miesięczne niemowle, nie widzi jeszcze super wyraźnie i nie do końca rozpoznaje domowników- więc tym że na pierwszy rzut oka nie poznaje Cię - nie przejmuj się ten etap klaruje się pomiędzy 3- 5 miesiącem.