Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jakub0

Małżeństwo bez bliskości

Polecane posty

Witam. Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem. A może po prostu przesadzam i takie rzeczy po prostu się zdarzają. Otóż jesteśmy z żoną prawie 3 lata po ślubie. Mamy dwulatka. Żona zaszła w ciążę przed ślubem i to był jeden z głównych powodów ślubu. Zaraz po ślubie nie umawialiśmy sexu bo ciąża. Po urodzeniu połóg i małe dziecko więc nie było za bardzo ochoty. Potem zrobiliśmy to 3 razy. Było tak sobie, mechanicznie. Od ponad roku w ogóle nie uprawiamy sexu i nie przytulamy się. Zero czułości. Najczęściej się kłócimy. Jakiś czas temu żona mi powiedziala że chciałaby mieć kolejne dziecko. I że jak się zdecyduje to żebym dał jej znać. Powiedziałem że nie chcę na chwilę obecną więcej dzieci. Odpowiedziała że dostalibyśmy 500+ i trzeba korzystać. A poza tym że jest zmęczona pracą i chętnie posiedziałaby w domu. Nie wiem co o tym myśleć. Dla mnie to jakieś patologiczne podejście. Poza tym chyba w małżeństwie powinny być jakieś uczucia. Przynajmniej 3 lata po ślubie. Nie wiem, a może to normalne że uczucia wygasają i wkrada się rutyna po ślubie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Brak czułości, intymności, namiętności będzie nieuchronnie prowadził do rozpadu waszego związku. Musisz porozmawiać z nią o tym, niech sobie poczyta o tym, żaden związek dobrze nie skończy jeżeli tych trzech w/w rzeczy będzie brakowało.

Gość duszek cafe

a kto jest za to odpowiedzialny, że nie ma w waszym malżeństwie bliskosci? ty ona czy wy?

Trudno powiedzieć czy można mówić o winie. Obecnie ja już nic nie inicjuje. Stwierdziłem że to powinno wychodzić z obu stron. Żona nic w tym kierunku nie robi. Raczej jej zachowanie jest zniechęcające mnie do jakiś czułych słów czy gestów.

Gość Goscie

dobrze rozumiem,przez 3 lata uprawialiscie 4 razy seks?

Niestety tak. Dla mnie to za mało. Mam znaczenie większe potrzeby jako facet.

Powiem tak...Jestem z moim mężem już prawie 16 lat,po ślubie jesteśmy 10 lat i ślub wzieliśmy tak jak wy bo zaszłam w ciąże.I nie wyobrażam sobie czegoś takiego o czym piszesz... I z mojego punktu widzenia,jeśli zdecydujesz się na kolejne dziecko to jak nic..zrobisz sobie o jedno dziecko więcej do płacenia alimentów.Bo ty jako facet masz swoje potrzeby,dziwie się również Twojej żonie,że nie potrzebuje bliskości.Chyba,że robisz jakieś rzeczy które jej wcześniej nie przeszkadzały w Tobie a teraz tak...Nie wiem np.nie dbasz już tak samo o higiene broń boże nie chcę cię obrazić tylko jedyne wytłumaczenie dla mnie to coś takiego mi się nasuwa na myśl,albo pijesz alkohol i jej to przeszkadza,moze palisz ... Albo źle się do niej odnosisz,nie pomagasz jej...I jest zmęczona tak,że seks to już ostateczność...

A nie napisałeś jeszcze jakie relacje były u Was przed ślubem i zajściem w ciąże..Czy często się zbliżaliście?

10 godzin temu, Asiula8909 napisał:

A nie napisałeś jeszcze jakie relacje były u Was przed ślubem i zajściem w ciąże..Czy często się zbliżaliście?

Przed ślubem nie było tego problemu. Wręcz przeciwnie. Była na mnie zapatrzona jak w obrazek. I mimo, że właśnie ja nie byłem pewien czy brać ślub to siostra mi doradziła, że skoro ona ma takie podejście to powinienem się nie zastanawiać bo drugiej szansy nie będzie. I tak się teraz zastanawiam, być może proza życia sprawiła że spadły jej różowe okulary z oczu i zobaczyła że jestem normalnym człowiekiem z wadami. Słyszałem też że zmiany hormonalne po porodzie mogą mieć taki wpływ. Żona ma problemy z tarczycą. Ale się leczy i nie wiem czy to aż tak zmienia charakter człowieka. Co do higieny, alkoholu i papierosów to zupełnie odpada. Nawet mam czasem zarzuty że za długo zajmuje łazienkę.

Gość Gosc

Autorze, jestem kobietą i współczuję Ci z całego serca. Jestem po ślubie 20 lat!!! I seks nadal jest ważny w naszym związku!! Nie daj się wrobić w 2 dziecko!! Żona traktuje Cię jak zapładniania czy jak?! Zero bliskości i seksu, ale dziecko chce 😀 nic z tego na dłuższa metę nie będzie. Zmęczysz się tym związkiem, ona raczej nie- bo jest jej widocznie wygodnie i seksu nie lubi.

Gość gość

Dlaczego nie pójdziecie do poradni małżeńskiej lub do psychologa, seksuologa?

Gość rtyf

ja jestem 12 lat po slubie a moj maz nie chce nawet slyszec o slubie. To jest dopiero prze.ebane.

Gość Gosc
Przed chwilą, Gość rtyf napisał:

ja jestem 12 lat po slubie a moj maz nie chce nawet slyszec o slubie. To jest dopiero prze.ebane.

Przetłumacz na polski.

Gość 132

ale wspolczuje autorowi, ja prdl tak zmarnowac sobie zycie u boku je)banej szmaty ... 🤮

Gość smart

je)banej szmaty 

&

W psychologii to się nazywa 'przeniesienie'.