Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zlamama

9,5 miesiąca i nie siada :(

Polecane posty

Gość zlamama

czy mam się już martwić? o stawaniu to nawet nie myśli...ciągle tylko leży na brzuchu i próbuje raczkować, ale z marnym skutkiem 😞 

Gość Gość

A co lekarz na to?

Gość zlamama

2 miesiace temu mowila, że jeszcze ma czas, od tamtej pory nie byłam...iść do jakiegoś neurologa?

Gość Yera

u mnie dziecko usiadło dopiero z pozycji czworacznej, jak skończylo 10 miesięcy. Wstało przed rokiem, a rok i 2 miesiące samo poszło. Teraz rok i 5 miesięcy biega jak szalone.

Gość Lulalo

Mój tak samo pamiętam pierwszy raz usiadł po 10 miesiącu. Bardzo się martwiłam. Do tego nie siadam z pozycji czworaczej tylko jakoś dziwnie od boku. Późno też raczkowal bo zaczął około 9 miesiąca i w ogóle nie pełzał. Teraz ma półtora roku i biega i skacze  

Gość Gosc

Bo nie ćwiczysz z dzieckiem nic to pewnie dlatego... Z tego co wiem to dla noworodków są ćwiczenia, aby pomóc mu przewracać się z boku na bok. I żeby siadło również. Mój brat z dzieckiem ćwiczył i mając 10 msc to już normalnie chodziła. 

Gość Gosc

Zabawy z trzymiesięcznym dzieckiem muszą być bezpieczne. Nauka siadania poprzez zabawę polega na stopniowym unoszeniu malca za rączki w górę i powolnym opuszczaniu niemowlaka w dół do pozycji leżącej. Na początku połóż niemowlę na miękkiej i płaskiej powierzchni, np. na łóżku lub na kocu rozścielonym na dywanie. Złap dziecko delikatnie za rączki i nadgarstki i zacznij liczyć, unosząc przy tym łagodnie bobasa do pozycji siedzącej.Gdy maluszek będzie już siedział prosto, przytrzymaj go chwilkę w takim położeniu, uśmiechnij się do dziecka, a następnie zacznij stopniowo spuszczać malca z powrotem do pozycji leżącej. Ćwiczenie powtórz kilka razy. Po kilku powtórzeniach dziecko będzie przewidywało ruchy podnoszenia w górę. Możesz, oczywiście, modyfikować zabawę, poprzez dodawanie jakichś odmian. To te ćwiczenia gratuluję zaniedbania dziecka siedź dłużej na kafe

Gość Gosc

Zresztą na yt jest ich pełno zamiast marnować czas na głupie pytania trzebabylo zająć się dzieckiem. 

Gość Lol

Proponuję dużo zabaw na podłodze.dziecko samo usiądzie dopiero z pozycji czworaczej

Gość Kuflon

Na pewno ma chorobę aerobusową. Boi się siedzieć. Może to być związane z zespołem autoimmunologicznym daun. Czy ma wykrzywione brwi?

Gość Gość

Niektóre odpowiedzi tragiczne...

Autorko, myślę że wybrać się do lekarza nie zaszkodzi, możesz wziąć skierowanie do neurologa lub poradni rehabilitacyjnej. Należałoby zbadać napięcie mięśniowe. Oczywiście może być tak, że dziecię całkowicie zdrowe, ale ja bym się zainteresowała. Moje dzieci (wcześniaki, ciążka bliźniacza) usiadły po ukończeniu 9 miesiąca i w tym samym czasie zaczęły wstawać, jedno poszło w wieku 12 miesięcy, drugie 14.

Gość iks

mój syn tez póżno siadał ok 10 m-ca a zaczął sam chodzić jak miał 16 m-cy...teraz jest już po trzydziestce i ma własną firmę...

Gość gosc

co tragiczne?? Bo przez zaniedbanie przez matkę dziecko jest opóźnione w rozwoju. Prawidłowo to dziecko ma 6 msc i potrafi już takie rzeczy robić. Poczytaj sobie książki co potrafią dzieci w każdym etapie. Za niedługo autorka napisze ze jej dziecko ma 4 lata i mówić nie imie i dlaczego.

Gość Hop

Napiszę, bo miałam podobną historię.  Mój syn zaraz kończy 2 lata. Bardzo źle rozwijał się ruchowo. A całe dnie spędzał na macie na brzuchu. Neurolog stwierdził lekko obniżone napięcie. Ale nie mógł być to powód czemu mały nie zdobywa kolejnych kroków milowych. W 8mż zaczęliśmy fizjoterapię metodą vojty. Krzyk, trauma dla dziecka efektów zero. Po 2 miesiącach przerwalismy i zaczęliśmy metodę bobath. To samo. Krzyk. Zero efektów.  W końcu trafiliśmy do specjalisty integracji sensorycznej. Syn był tak zaburzony sensoryczne,  szczególnie dotykowo, że dlatego się nie rozwijal. Codzienne masaże różnymi fakturami i mały zaczął pelzac i sam usiadł zaraz przed roczkiem. Raczkowanie zaczął w wieku 14 miesięcy. Chodzić 18.5 miesiąca. 

Na SI ciągle chodzimy.  Dzieki terapii toleruje juz jazdę windą i hustanie na huśtawce. 

Nie twierdzę że Twojemu dziecku dolega to samo. Chce zwrócić uwagę, że trzeba pukac w różne drzwi żeby zdiagnozować dziecko. Nie czekaj. Jak ja bym czekała być może miałabym niepełnosprawne dziecko. A wystarczyło odwrazliwic masażami. Może i za tydzień ruszy samo. A może nie. Dlatego polecam znaleźć terapeutę SI aby obejrzał dziecko no i u wielu sprawdza się fizjoterapia bobath. U nas nie,ale dużo dzieci lubi i pomaga im to w rozwoju. Musisz dowiedzieć się co wspomoże Twoje dziecko

Gość Tecia

Nie martw się na zapas.  Każde dziecko rozwija się indywidualnie. Moje np. nie raczkowało, a posuwalo się na pupie. Syn zaczął chodzić dopiero po 14 miesiącach.  Rozumiem, że do tej pory wszystko było w porzadku. Jeśli się niepokoisz, to spróbuj skonsultować się z innym lekarzem. 

Gość Kalla008
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Zabawy z trzymiesięcznym dzieckiem muszą być bezpieczne. Nauka siadania poprzez zabawę polega na stopniowym unoszeniu malca za rączki w górę i powolnym opuszczaniu niemowlaka w dół do pozycji leżącej. Na początku połóż niemowlę na miękkiej i płaskiej powierzchni, np. na łóżku lub na kocu rozścielonym na dywanie. Złap dziecko delikatnie za rączki i nadgarstki i zacznij liczyć, unosząc przy tym łagodnie bobasa do pozycji siedzącej.Gdy maluszek będzie już siedział prosto, przytrzymaj go chwilkę w takim położeniu, uśmiechnij się do dziecka, a następnie zacznij stopniowo spuszczać malca z powrotem do pozycji leżącej. Ćwiczenie powtórz kilka razy. Po kilku powtórzeniach dziecko będzie przewidywało ruchy podnoszenia w górę. Możesz, oczywiście, modyfikować zabawę, poprzez dodawanie jakichś odmian. To te ćwiczenia gratuluję zaniedbania dziecka siedź dłużej na kafe

Jeebnij się w łeb! Jakie podnoszenie za rączki? Głupia jesteś!

Autorko w żadnym wypadku sama nie kombinuj. Neurolog  potem fizjoterapeuta i ewentualnie potem zalecane ćwiczenia.

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Gosc napisał:

Mój brat z dzieckiem ćwiczył i mając 10 msc to już normalnie chodziła. 

Pogratulwać brata...czytałam kiedys wypowiedź szczerego rehabilitanta, który pisał, że wiele dzieci jest zbyt szybko nawet dzięki rehabilitantom pionizowane i później mają różne problemy z postawą i z grupy tych sensorycznych.  

Autorko, niemowlę ma czas na siadanie do 9. miesiąca życia i uznaje się to za normę. Tak samo jak dziecko ma czas do 18. miesiąca na pierwsze kroki i to też jest norma. Zważywszy jednak na fakt, że ten dziewiąty miesiąc już jest, to wybierz się do rehabilitanta i on dobierze odpowiednie ćwiczenia. Pewnie z dwóch grup: albo delikatniejszy Bobath, albo bardziej męczące Vojty.

Gość zlamama

dzięki za wszystkie odpowiedzi, umówię się do neurologa, bo jednak chciałabym mieć pewność ze jest ok i być może powinnam czekać

Gość Ggg

Moj synek raczkowal na 7 mcy, stawal, chodzil przy meblach a usiadl na 10,5 mca!

na nogi poszedl przed skonczeniem roczku.

bylam u lekarza rehabilitacji kuedy mial 9 mcy, dostalismy zestaw cwiczen i tyle. 

Jako kilkumiesieczniak mial stwierdzone lekko obnizone napuecie i w niektorych partiach wzmozone.

Gość Ggg

Pamietam ze lekarka mowila ze sa dzieci ktore siadaja troche poznoej, 9 mcy to gorna norma, ale warto wybrac sie do lekarza rehabilitacji, a nie do neurologa.

Gość Gość
3 minuty temu, Gość Ggg napisał:

Pamietam ze lekarka mowila ze sa dzieci ktore siadaja troche poznoej, 9 mcy to gorna norma, ale warto wybrac sie do lekarza rehabilitacji, a nie do neurologa.

Bo i tak od neurologa dostanie skierowanie do rehabilitanta 🙂

Gość Asia

Az musze odpowiedziec bo sytuacja u mnie byla nawet gorsza. Syn mial 10 miesiacy jak pierwszy raz podniosl pupe o stawaniu siedzeniu nie bylo nawet mowy. Neurolog twierdzil ze ma czas ze jest jeszcze w normie. Ma teraz 11,5 miesiaca i od kilku dni chodzi samodzielnie dystanse po kilka metrow. Z dnia na dzien opanowal raczkowanie i siadanie. Nastepnie stanie podciaganie sie przy meblach. Nie dowierzalismy a jednak takze spokojnie. Pozdrawiam :)

Gość Gosc

Tekst z ćwiczeniami jest zgodny z artykułami i ksiazkami, więc jebnij się w łeb ty! Dziecko samo zaczyna się pościągać ćwicząc przy tym mięśnie. Ty nie ciągniesz dziecka. Tylko trzymasz je za ręce a tyle ile da radę się podnieść tyle da. Używa do tego swojej siły. Jakby to było niebezpieczne nie było by to w książkach ani podadnikach także mało wiesz. A to co napisała kolejna specjalista o zbyt szybko chodzeniu dotyczy dzieci 7 miesięcznych. Są też takie które chcą chodzić mając 7 msc. I wtedy faktycznie jest zbyt szybko. Znam nie jedno 10 miesięczne chodzące dziecko i nic nie ma nie tak z postawa. To ze wasze dzieci są opoznione nie oznacza, ze jak inne jest dobrze rozwijające się to od razu źle. Typowe polaczki. Zle to jest używanie chodzika, bo powoduje wady i inne wynalazki. Polecam trochę poczytać książek, a nie uważać że wszystko wiecie najlepiej. Dorosły człowiek jak by leżał i nie ćwiczył mięśni tak samo zaczynaja być problemy. Z dzieckiem się ćwiczy. A nie marudzi jakie to zmęczone jesteście. 

Gość AnNo

Tak z ciekawości? Jak będzie dziecko miało ponad 3 lata i nie będzie mówiło to tez napiszesz na forum? Zamiast iść do logopedy, albo innego specjalisty? Dla mnie również jesteś nieodpowiedzialna. I tak czytam i czytam. I sie dziwię-jak wiele osób uważa, iż 10 miesięczne dziecko, które nie siedzi to norma. To oznacza, iż układ miesniowy nie jest prawidłowo rozwinięty, wiadomo każde rozwija się indywidualnie (ale bez przesady). Na przyszłość-problemy tylko dla dziecka. Niestety-po tym pozostaje ślad. Nie, to nie jest normalne. Moje dziecko chodziło kiedy osiagnelo 11 miesiąc życia. Wszystko z nim w porządku. Ma prawidłowa postawę. Nie garbi się, siedzi prosto. Również z dzieckiem ćwiczyłam. Czy to kladac na brzuszek bardzo szybko co polecała położna, aby wzmocnić mieśnie, po przewracanie na bok (i to tez przewracalo się samo. Rodzic ma jak najbardziej zachęcić niemowlę, bo jeśli zrobimy coś za kogoś to nie ćwiczy) i również tyle ile dziecko potrafił się podnieść tyle się podnosiło. A to jak zinterpretowala to pewna pani tu to tak jakby ktoś pania ciągnął za ręce a pani bez użycia mięśni poddawała się. To nie ćwiczenie. Źle pani zinterpretowala tekst, widze że czytanie że zrozumieniem kuleje, ewentualnie uwaza pani, ze wszystko wie najlepiej. Mówiono to już w szkole rodzenia. Dlatego dziwi mnie to, ze uważacie, iż to norma. Więc życzę powodzenia. 

Gość Gosc

https ://m.youtu be.co m/ watch?feature=youtu.be&v= tbKfrZzYpt4 czyżby nawet osoba z tego filmiku powinna jebnąć się w leb?? Skoro opisane ćwiczenie jest tu demonstrowane.