Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miya

Aparat fotograficzny dla podróżnika

Polecane posty

Witam. Sporo podróżuję i dotychczas korzystałam wyłącznie z aparatu w telefonie, ale zdecydowałam, że potrzebny mi bardziej zaawansowany sprzęt. Jaki aparat będzie odpowiedni, abym mogła nauczyć się fotografii od podstaw? Czytałam sporo na ten temat, ale przyznam, że mam mętlik w głowie. Podoba mi się klika kompaktów ale ich ceny sięgają ok 2000zł, a ja mogę przeznaczyć na aparat ok 1000zł. Ze wszystkich, które dotychczas oglądałam najbardziej podobają mi się Canon G9 X Mark II oraz Panasonic Lumix DMC-TZ70. Doradźcie proszę, czy szukam wśród właściwych aparatów. Pozdrawiam 🙂

Gość Gość

Fotografii od podstaw kompaktem? Tam się nie masz czego uczyć, przyciskasz guzik. A porządne zdjęcia kompaktem i telefonem jednocześnie to Huawei p 20 pro, nawet na Allegro ok. 2500, albo za 1000 zł możesz kupić 6-7 letnią używaną lustrzankę, więc to Ci chyba zostaje.

Lustrzanka z powodu swoich rozmiarów i wagi kategorycznie odpada. 

Może ''fotografia od podstaw'' to za dużo powiedziane. Chcę sprzętu bardziej zaawansowanego od przeciętnego telefonu. Może to błędne myślenie, ale wolę nadal aparat od dobrej jakości telefonu.

Gość ABC

Myślę, że ...kamerka (czyli kompakt) dla amatora, któremu nie zależy na dobrej jakości zdjęć, z takim limitem cenowym, może być obojętnie jaka z tych nowszych, które znajdziesz w tej cenie. Za takie pieniądze i tak nie kupisz niczego naprawdę dobrego, a jakością pobiją Cię jakiekolwiek lustrzanki. Z drugiej strony, każdy z aparatów jest i tak znacznie lepszy, z 10x lepszy od tego, co był z 5 lat temu, więc zdjęcia nie będą złe. Canon to dobra marka, możesz poszukać jakiegoś Canona.

Pojęcie ''dobrych zdjęć'' jest zależne zapewne od tego, co będę zamierzała z nimi robić. Mają być dla mnie, ewentualnie do opublikowania w mediach społecznościowych, nie konkursów czy prowadzenia bloga. Pomysł z zakupem dobrej jakości telefonu za ponad 2,5tys jest sprytnym posunięciem, jednak żywotność takiego telefonu to 2, maksymalnie 3 lata. Nawet nie wykorzystywałabym jego funkcji, a płacenie takiej sumy dla aparatu, który posłuży mi krótko nie do końca mi się podoba.

A wymieniony przeze mnie panasonic lumix? Spodobał mi się najbardziej. Nie wykorzystywałabym zapewne 30x zoomu zbyt często, ale patrząc na opinie i review mam wrażenie, że na tej półce cenowej to porządny aparat.

Jeśli możecie mi coś polecić, a cena przekracza wspomniany 1000zł, chętnie zobaczę. Dziękuję za każdą opinię. 🙂

Gość luc

swego czasu uzywalem aparatu konika minolta z1 z 3mpx matryca i robil bardzo ladne zdjecia, potem kupilem minolte z5 ale jako ze lubie nocne zdjecia nie spelniala moich wymagan, obecnie uzywam minolte A200 bardzo dobry aparat. Wszystkie wygladaja jak lustrzanki ale nimi nie sa to kompakty do tego lekkie.

Gość Fff

Za 1000 zł nie ma sensu nic kupować. Lepsze zdjęcia zrobisz smartfonem.

Gość gps
13 godzin temu, Gość Fff napisał:

Za 1000 zł nie ma sensu nic kupować. Lepsze zdjęcia zrobisz smartfonem.

fotke zrobisz smartfonem a nie zdjecie. Zdjecie wykonasz majac pelne wsparcie optyki, przyslony i czasu naswietlania no i oczywiscie kadr. W smartfonie masz juz mozliwosc ustawiania przyslony i czasu ale optyki tam nie ma zadnej, jedna soczewka i tyle.

Gość 1234
34 minuty temu, Gość gps napisał:

fotke zrobisz smartfonem a nie zdjecie. Zdjecie wykonasz majac pelne wsparcie optyki, przyslony i czasu naswietlania no i oczywiscie kadr. W smartfonie masz juz mozliwosc ustawiania przyslony i czasu ale optyki tam nie ma zadnej, jedna soczewka i tyle.

a w kompakcie niby co ma?

Obecnie wykonuję zdjęcia Huawei p9 lite. Telefon spełnia wszystkie moje wymagania, ale aparat mnie ogranicza. Mam wrażenie, że nawet kompakt za 1000zł będzie się sprawdzał o niebo lepiej.

Wszystko zależy od tego czy chcesz się uczyć fotografii którą będziesz traktować jako sztukę czy chcesz robić po prostu dobre zdjęcia w podróży i zależy ci na tym aby  "nic" nie dźwigać. Jeśli na tym drugim to polecam ten aparat Panasonic Lumix DMC-LX100. https://www.ceneo.pl/34517055 1000zł to trochę mało i szkoda pieniędzy, nic lepszego na tyle aby było widać różnicę między smartfonem nie znajdziesz.