Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Różnice damsko-męskie w pojmowaniu Miłości.

Polecane posty

Gość Gość

Mężczyzna: milość buduje udany seks.

Kobieta: miłość utrwalona zostaje potomstwem.

Co o tym myślicie?

Z punktu widzenia kobiety: miłość do mężczyzny nie ma nic wspólnego z potomstwem. Udany seks zacieśnia więź.

Gość gość

Planując założenie rodziny myślę o kobiecie jako o tej w której złożę swoje nasienie, która da mi potomka. Dlatego będę oceniał ją pod kątem tej podatności do rozrodu. A z tym związany jest oczywiście sex. Sex jedt podstawą w sensie fizycznym.

Gość Gość taka ja

W dobie konsumpcjonizmu nawet miłość sprowadza się do wartości towaru.

Miłość bezinteresowana czy istnieje, czy może jest walutą by mieć seks za frii? 

1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Kobieta: miłość utrwalona zostaje potomstwem.

Nie. Posiadanie potomstwa to dopełnienie instynktu macierzyńskiego, niewiele ma wspólnego z miłością do mężczyzny. Miłość utrwala się udanym seksem, podobnymi temperamentami. Miłość bez fajnego życia  erotycznego szybko zamienia się w ruinę. 

Gość gość

Nie każda kobieta chce mieć potomstwo. Spłycasz tak samo jak z seksem. 

Gość gość
1 minutę temu, Cztery odsłony ironii napisał:

Nie. Posiadanie potomstwa to dopełnienie instynktu macierzyńskiego, niewiele ma wspólnego z miłością do mężczyzny. Miłość utrwala się udanym seksem, podobnymi temperamentemi. Miłość bez fajnego życia  erotycznego szybko zamienia się w ruinę. 

Tylko na ile starczy tego życia erotycznego jeżeli będzie tylko bezowocnym aktem. Z natury jesteśmy stworzeni do przekazywania życia. To wszystko musi się jakoś wiązać.

Gość Gość

W temacie dominują kobiety. Może wypowie się jakiś mężczyzna. 🙂

2 minuty temu, Gość gość napisał:

Tylko na ile starczy tego życia erotycznego jeżeli będzie tylko bezowocnym aktem. Z natury jesteśmy stworzeni do przekazywania życia. To wszystko musi się jakoś wiązać.

I pewnie się wiąże. Być może to kwestia podejścia, ale seks bezowocnym aktem? A co z emocjami, uczuciami, satysfakcją, endorfinami, poczuciem spełnienia? Śmiem twierdzić, że jest to na tyle owocne, że może wystarczyć na bardzo długo. 

15 minut temu, Gość gość napisał:

Seks bezowocnym aktem? Jeżeli dwie osoby traktują go jak sport, bez uczuć, emocji, to pewnie masz rację. Seks jest przecież jednym z wielu sposobów okazaywania miłości. Jak już napisałam zbliża i zacieśnia więź między dwojgiem ludzi. 

I zgadzam się z Czwórką, potrzeba macierzyństwa, to zupełnie inna bajka, nie związana z uczuciem jakim darzy się mężcznę. Kobieta, która nie czuje potrzeby posiadania potomstwa też potrafi kochać, tak samo ta, która nie zamierza wiązać się z mężczyzną i angażować  emocjonalnie może spełnieniać się w macierzyństwie.

25 minut temu, mary mon napisał:

Miłość bezinteresowana.. według mnie nie ma takiej. Chyba że w sensie biblijnym jako miłość Stwórcy do nas, jeśli wierzymy. Każda inna relacja ma w tym jakiś interes;)

Miłość do dziecka jest bezinteresowna. Z resztą się zgadzam

32 minuty temu, mary mon napisał:

Oczywiście do momentu, gdy nie oczekujemy od potomka zapewnienia nam na starość dachu nad głową. Wiem, że wiele osób myśli w takich kategoriach.

Cytat

Nawet taka sytuacja, która bez wątpienia jest bardzo przykra dla rodzica i skłania do refleksji, że wpewnym sensie poniosło się porażkę w wychowaniu dziecka na dobrego człowieka, nie zmienia faktu, że dalej to dziecko się kocha.  

Gość gość
3 godziny temu, Laluz napisał:

Z punktu widzenia kobiety: miłość do mężczyzny nie ma nic wspólnego z potomstwem. Udany seks zacieśnia więź.

tak mówią feministki

5 minut temu, Gość gość napisał:

tak mówią feministki

Nie w iem co mówią feministki, nie znam żadnej i sama nia nie jestem.

To moje własne zdanie, ukształtowane przez życie.

Gość nie i kropka

A ja uważam że miłość może być tylko bezinteresowna, bo każda inna to już nie miłość. 

Gość Gość

Mężczyzna: milość buduje udany seks

Totalna pomyłka. Facet chce zaliczyć i nie chodzi przy tym o uczucie.

Gość Gość

Facet myśli penisem a kobieta głową. To cała filozofia miłości.

Temat rzeka, ale też z czasem rzeka zmienia swój bieg i tak samo ludzie zmieniają zdanie. Niektórzy dorastają, a inni nigdy nie dorosną do zbudowania i utrzymania trwałych związków.

W młodości nasze zdanie nt miłości jest bardzo ideologiczne. Z wiekiem może się ono zmienić. Zwłaszcza kiedy następują zmiany złe dla jednej że stron. Często nazywamy to otwieraniem oczu. Nie zawsze to, co było dla nas istotne w młodości jest równie ważne po latach. Często szalejemy, a z biegiem czasu chcemy stabilizacji, spokoju, dzieci. Przeciwieństwa się przyciągają. Wg mnie to tylko marketingowy slogan. Nierzadko po latach przeciwieństwa zaczynają nam przeszkadzać. Na ile jesteśmy w stanie je zaakceptować? Ile jest w stanie znieść miłość?

Jest wiele elementów składających się na udany związek, ale sama miłość, seks, czy zrozumienie tego nie załatwią. Potrzeba wszystkiego po minimum odrobinie.

Gość asd

Proszę o wypełnienie ankiety. Badam jakość związków partnerskich i małżeńskich osób z nadwagą i otyłością. Dorzućcie swoją cegiełkę do badań naukowych! Dziękuję! https://goo.gl/forms/mLSpIZeTfggXZ9132