Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martusia1234

Rozczep wargi

Polecane posty

Gość Martusia1234

Witam jestem w 20 tygodniu ciąży miałam badania prenatalne i wyszło że dziecko ma rozczep wargi górnej 1milimetr. Co to oznacza?? Miala któraś z was taki przypadek??

Gość Gnida

Ze ma szparke w gornej wardze. Da die z tym zyc zwlaszcza po korekcji plastycznej. To nic strasznego nie martw sie.

Gość Gość

Ja urodziłam się z rozszczepem, jeśli to jest tylko rozszczep wargi, to wystarczy jedna operacja, zszycie. Jak ładnie zostanie zaszyte, to nawet nie będzie tego później widać. Już teraz możesz poszukać jakiejś poradni specjalistycznej lub kliniki, gdzie byś po urodzeniu zgłosiła się z dzieckiem.

Gość Martusia1234

Jeszcze dostałam skierowanie do kliniki do Warszawy czy to tylko jest to na potwierdzenie. Mój ginekolog mówi że z dolną warga jest wszystko ok aby ta górna wargą a patrzył że z górna szczęka jest też ok ale chcę się upewnić i dał skierowanie do Warszawy do kliniki

Gość Gosc

Jestem w ciąży z takim dzieckiem, tylko mój ma obustronny wargi i podniebienia. Co to oznacza i jak wielka jest to wada (bo ten milimetr się niestety pogłębi) tak naprawdę dowiesz się po porodzie. Możliwe że faktycznie będzie to wada ledwo "estetyczna" i wystarczy jedna operacja, a możliwe że nie będzie mógł jeść i wtedy sonda i od razu na stół. Taka wada wiąże się z zaburzonym przepływem płynów więc i gluchota/niedosluchem, jak dosiegnie wargi to i z zębami będzie problem, na pewno do logopedy będzie musiał chodzić i możesz nie móc karmić cyckiem. Ale nie nastawiaj się zle, słyszałam o przypadkach gdzie wykryli tą wadę a po porodzie okazało się, że wcale jej nie ma.

Gość Gosc
8 minut temu, Gość Martusia1234 napisał:

Jeszcze dostałam skierowanie do kliniki do Warszawy czy to tylko jest to na potwierdzenie. Mój ginekolog mówi że z dolną warga jest wszystko ok aby ta górna wargą a patrzył że z górna szczęka jest też ok ale chcę się upewnić i dał skierowanie do Warszawy do kliniki

Też tak miałam. Na czerniakowska w Warszawie, przyjmuje tam doktor Roszkowski, jeden z najlepszych diagnostów patologii ciąży. Niestety co się nasiedzisz to twoje, tam zawsze pełno babek, kolejka do rejestracji już od 6:00 i czeka się godzinami. Jeśli mieszkasz blisko to pół biedy, mnie te wycieczki (bo to będzie więcej niż jedna, odebrać wyniki tydzień później, może nawet ci punkcje zrobią bo zakładam że na genetyczne Cię wysylaja bo to może z zespołem innych wad iść) do Wawy z Lublina zabijaly

Gość Martusia1234

A dokładnie na badaniu mam napisane tak. Rozczep wargi górnej prawostronny wada prawdopodobnie wada izolowana

Gość Gość

Wiesz co, to nie jest niby śmieszne, ale ty mnie ... podslu...esz! 

Gość Martusia1234

Gość Gość. Poprostu pytam bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji.