Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Artur042

Olx wtopiłem dużą sumę pieniędzy

Polecane posty

Gość Artur042

Dzień dobry. Kupiłem na OLX komputery Apple za 4000 zł. Umówiłaem się że sprzedającym na wysyłkę pobraniową pół na pół. Tzn przelaniem połowy kwoty na konto bankowe, połowa za pobraniem. Komputer doszedł. Jednak okazało się że jest to podróba appla bo byłem z nim w serwisie. Mam na ten komputer sfałszowane dokumenty, na dane tej osoby. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Sprzedający już w tej chwili ma usunięte konto z OLX. Jedyne co mam to jego dane oraz numer konta. Tylko pewnie dane są sfałszowane. Czy można jakoś wstrzymać pieniądze na poczcie, aby nie przekazali ich temu oszustówi? Jutro mam zamiar iść z tym na policję. 

Gość Artur042
12 minut temu, Gość Artur042 napisał:

Dzień dobry. Kupiłem na OLX komputery Apple za 4000 zł. Umówiłaem się że sprzedającym na wysyłkę pobraniową pół na pół. Tzn przelaniem połowy kwoty na konto bankowe, połowa za pobraniem. Komputer doszedł. Jednak okazało się że jest to podróba appla bo byłem z nim w serwisie. Mam na ten komputer sfałszowane dokumenty, na dane tej osoby. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Sprzedający już w tej chwili ma usunięte konto z OLX. Jedyne co mam to jego dane oraz numer konta. Tylko pewnie dane są sfałszowane. Czy można jakoś wstrzymać pieniądze na poczcie, aby nie przekazali ich temu oszustówi? Jutro mam zamiar iść z tym do kulsonów.

Uwiezyłem sprzedawczyni, bo mówiła, że mi zrobi dobrze. A ja myślałem, że mi obciągnie.

Gość Сука блять

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzeniawłasnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 286. kk - Rozdział XXXV Przestępstwa przeciwko mieniu ...

X

Zgłoś na policję. 

Gość Artur042

A jest szansa, że policja zablokuje moje pieniądze z pobrania? 

Gość Artur042

Orientuje się ktoś? 

Gość gość

normalny jesteś? dlaczego maja zablokować twoje pieniadze z pobrania? 

poza tym wiesz ile kosztuje oryginalny macbook? naprawde myślałeś ze ktoś jest głupcem i za 4 tysie sprzeda ci oryginał? w ogłoszeniu napisali że oryginał?

Gość gość
2 godziny temu, Gość Сука блять napisał:

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzeniawłasnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 286. kk - Rozdział XXXV Przestępstwa przeciwko mieniu ...

X

Zgłoś na policję. 

widziałeś ogłoszenie że go wprowadzili w błąd?

jedynie to moze zgłosić na policje ze ktoś podrabia macbooki i nimi handluje

Gość Artur042

Sprzedawca zapewniał że oryginał i dał mi fakturę na swoje nazwisko, jak się potem okazało faktura fake...

Dlaczego maja nie zablokować kasy skoro to oszust? To jak mam ją odzyskać? Jak działa policja w tych czasach? Jest poprawa? Mogę liczyć na szybki zwrot pieniedzy? Mam jego nr konta i po tym już chyba da radę go namierzyć? Nie mam do niego telefonu niestety.  Co jeszcze mogę zrobić w tym przypadku? 

Gość Moonwalker
3 minuty temu, Gość Artur042 napisał:

Sprzedawca zapewniał że oryginał i dał mi fakturę na swoje nazwisko, jak się potem okazało faktura fake...

Dlaczego maja nie zablokować kasy skoro to oszust? To jak mam ją odzyskać? Jak działa policja w tych czasach? Jest poprawa? Mogę liczyć na szybki zwrot pieniedzy? Mam jego nr konta i po tym już chyba da radę go namierzyć? Nie mam do niego telefonu niestety.  Co jeszcze mogę zrobić w tym przypadku? 

Nie bez powodu Olx sugeruje by korzystać z portalu w celu zakupów stacjonarnych.

Twoje ogłoszenie policja ma obowiązek przyjąć - raz, że to oszustwo, dwa - duża kwota.

Ale raczej nic nie zrobi, bo nie ma dowodów popełnienia przestępstwa. Paczkę dostałeś.

Gość Moonwalker

Może uda się coś ugrać jeśli faktycznie faktura jest sfałszowana i to na dane rzekomego sprzedawcy.

Gość Artur042

Co z tego że paczkę otrzymałem jak zostałem oszukany?  Jak długo może trwać znalezienie go? Policja chyba potrafi szybko zadziałać jak mają jego nr konta? 

Gość Artur042

Up

Gość Anna
11 godzin temu, Gość Artur042 napisał:

Co z tego że paczkę otrzymałem jak zostałem oszukany?  Jak długo może trwać znalezienie go? Policja chyba potrafi szybko zadziałać jak mają jego nr konta? 

Ano to, że nie masz jak udowodnić, że zostałeś oszukany, prawda?

Gość znawca życia

jak czytam takich ...ów to przestaję się zastanawiać skąd się biorą ludzie, których sie da oszukać.

Oni się sami o to proszą 😄😄😄

Może kupisz ode mnie telewizor 100"? Tanio sprzedam, za 8 tysi. Wpłać połowe na konto, a z resztą się jakoś dogadamy 😄

Gość Artur042
1 godzinę temu, Gość Anna napisał:

Ano to, że nie masz jak udowodnić, że zostałeś oszukany, prawda?

Jak nie mam? A faktury podrobione? 

Gość Anna

Tylko jak napisał Moonwalker może zostać skazany za oszustwo = podrobienie faktury. Natomiast masz jakiś dowód, że dostałeś inny komputer? 

Gość Сука блять

Oczywiscie, że policja przyjmie zgłoszenie. Za straty na jakie cię narazil sprzedając nie ten towar również odpowie.  Nie czytaj tej Anny, bo celowo próbuje cię zniechecic. Zostałeś oszukany i winny poniesie konsekwencje. Piszę Ci to jako osoba, która wygrała podobna sprawę. 

Gość Artur042

To że policja przyjmie zgłoszenie to chyba oczywiste.

Nie o to pytam.

Chodzi mi ogólnie o przebieg sprawy i czy wstrzymają te pieniądze z pobrania natychmiastowo? 

Gość Artur042

Gość gość

albo troll albo żółte papiery

Gość Artur042
17 minut temu, Gość gość napisał:

albo troll albo żółte papiery

Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to daruj sobie komentarze. 

Gość Anna

Te pieniadze juz sie zaksiegowaly zapewne, losiu, to jak moga je wstrzymac?

Idz w koncu na te policje...

Gość Artur042
3 godziny temu, Gość gość napisał:

10 minut temu, Gość Anna napisał:

Te pieniadze juz sie zaksiegowaly zapewne, losiu, to jak moga je wstrzymac?

Idz w koncu na te policje...

To chyba oczywiste ze byłem i zastanawiam się czy je wstrzymają...