Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kala

Problem z domem rodzinnym

Polecane posty

Gość Kala

Szukam opinii osób postronnych. Mieszkam z domu teściów razem z mężem od 5 lat. Dom ten miał być przepisany na niego. Niestety tak się nie stało. A szkoda bo zrobiliśmy sobie kuchnie, wymieniliśmy kilka okien ale trudno. Mój problem jest jednak trochę inny. Otóż teściowa choruje. Ja się zajmuje zmiana pieluch A innymi obowiązkami się dzielimy. Dodatkowo przychodzi do niej Pani co rano która ja myje za ktora sama sobie placi. Moim problemem oczywiście nie jest to że się nią zajmuje. Rozumiem że córki nie mogą tego robić na codzien A oczywiste jest że skoro tam mieszkam to pomogę. Nie rozumiem jednak dlaczego tak rzadko ja odwiedzają? Jedna ja odwiedza raz/dwa razy na miesiac a druga raz na miesiac i wyglada to tak ze staje w drzwiach na dwie minuty i juz musi leciec. Przykre to no ale coz. Sprawa ich sumienia. Bardzo mi sie nie spodobalo jak ktoregos dnia jedna przyszla i powiedziala ze oni sie wprowadzaja a rodzicow przeniosa do mieszkania (które to częściowo dostali w prezencie ślubnym od nich). Oczywiscie mają takie samo prawo mieszkać w tym domu jak my. Ale rodzice nic o tym nie wiedzą. A my podjęliśmy decyzję o wyprowadzce.  Nie chciałabym żeby ktoś kiedyś tak potraktował nas. Do teściów nic nie mam. Jak myślicie - czy tesciowe się na nas obrażą? Specjalnie nie chcemy im mówić o powodzie naszej wyprowadzki czyli o tym incydencie. Nie chcemy tez zeby mysleli ze cos z nimi nie tak lub ze czym zawinili.

Gość gosc

ja bym powiedziała. a corka to planuje rozumiem jeżdzic so tego mieszkania (jak juz tam wyeksmituje rodziców) kilka razy dziennie i zmieniac jej pieluche czy jak? na moje oko sprawa jest na tyle powazna ze nie mozna nie rozmowic sie w 6 - wy oni i tesciowie. 

Kobieto, tesciowa potrzebuje opieki, jesli nic sie nie odezwiesz i wyniesiesz, to bedziesz po czesci winna tego ze zostanie starowinka porzucona sama sobie w mieszkaniu córki. Ja bym nie miala sumienia nie wyjasnic tej sprawy i nie zadbac o interesy tesciowej

Gość gosc

moze niech siostra sie wprowadzi, rodzice zostana a wy sie wyprowadźcie? ale ja bym sie nie zgodziła na opcje zeby stara   matka zostala wyrzucona do mieszkania w sytuacji kiedy robi w pieluchy. ta Córka to w ogóle jest swiadoma jakiej opieki wymaga jej matka? 

Gość gosc

zreszta ona nie moze wyrzucic rodziców z ich własnego domu 🙂 

Gość Gość
19 minut temu, Gość Kala napisał:

Mieszkam z domu teściów razem z mężem od 5 lat. Dom ten miał być przepisany na niego. Niestety tak się nie stało. A szkoda bo zrobiliśmy sobie kuchnie, wymieniliśmy kilka okien ale trudno.

A dlaczego teściowej nie mogą przepisać wam domu teraz, nienawidzą ze tylko wy się nimi opiekujecie?

Dlaczego twój mąż nie może o tym z nimi porozmawiać???

Gość Kala

Ona wymyśliła abyśmy we dwie zajmowały się nią.

Gość gosc

no to cwana jest 😄 jest niespisana zasada - ten kto mieszka i dostaje dom rodzinny ten zajmuje sie rodzicami. przypomnij jej to

Gość gosc

i niby dlaczego ty masz sie zajmowac jej matka? JEJ matką? mieszkając zupelnie w innym miejscu? 😮

Gość gosc

ja bym jej niezły kwas narobiła w rodzinie za takie bezczelne plany. wsrod reszty rodzenstwa, ciotek, wujków itp. 

Gość Kala

Nie chcemy wymuszac na nich przepisania domu. Zreszta ja uwazam ze dom powinien byc przepisany tylko na meza. Mi nic do tego. Chcielibysmy zostac bo juz tam wyremontowalismy ale bardzo nam sie nie podoba ta sytuacja. Pewnie nim się wprowadzimy to minie sporo czasu. 

Gość Jestem kobieta

Teściowa jest sprawna intelektualnie nadal pomimo dolegliwości fizycznych. Jeśli tak to z mężem musicie z nią pogadać, czy wie o planach córki. A szwagierke poinformuj że musicie z nią uzgodnić to co ona planuje. Na. Moje to ona chce wyrzucić rodziców z domu kiedy są słabi dom przejąć ale palcem nie kiwnie by im pomóc. 

Gość Kala

Dziękuję za opinie. Myślę że mój mąż będzie to musiał załatwić. Męczy mnie ta sytuacja że jesteśmy u kogoś i do niczego nie mamy prawa bo to wkońcu dom rodzinny. Nie chce tak cale zycie. Nie dopuszcze żeby rodziców wyrzucili jak stare meble. Wpadłam na pomysł jak to załatwić. Teść ostatnio mówił że niebawem trzeba myśleć o remoncie chodnika przed domem. Może mu wtedy powiemy że skoro oni się wyprowadzają i my też planujemy to szwagierka z mężem niech pokryja już te koszty?

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Kala napisał:

Nie chcemy wymuszac na nich przepisania domu. Zreszta ja uwazam ze dom powinien byc przepisany tylko na meza. Mi nic do tego. Chcielibysmy zostac bo juz tam wyremontowalismy ale bardzo nam sie nie podoba ta sytuacja. Pewnie nim się wprowadzimy to minie sporo czasu. 

Po co remontujecie cudzy dom zamiast składać pieniądze na swój???

Gdzie macie mózgi???

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Kala napisał:

Chcielibysmy zostac bo juz tam wyremontowalismy ale bardzo nam sie nie podoba ta sytuacja.

To wy chcieliście wymusić zapis remontem, ale się nie udało, bo tesciowie postanowili udać wszystkim dzieciom po równo.

Chytry dwa razy traci, autorko!

Następnym razem jak przyjdzie Ci do głowy robić remonty w cudzym domu to się najpierw zorientuj jakie plany mają właściciele!!!