Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ocieplenie poddasza

Polecane posty

Gość gość

Czym najlepiej ocieplić poddasze ? 

Gość gość

Izolacja dachu poszła u mnie amerykańską pianką QuadFoam 500. Przewaga płyt OSB ogólnie, więc adhezja w tym przypadku wzorowa. Właściwości techniczne najwyższe z możliwych, a tabele produktu (certyfikowane na marginesie) zgadzają się z rzeczywistością. Dystrybutor, jedyny na kraj tej amerykańskiej pianki doskonalaizolacja.pl/. Mają też listę zaprzyjaźnionych wykonawców, więc pod region ci prawdopodobnie coś doradzą. Stronkę zostawiam w celach poglądowych. Jest jeszcze kalkulator doskonalaizolacja.pl/kalkulator/, więc od razu ocenisz, co i jak w kwestiach budżetowych. Oczywiście kalkulator poglądowy, ale mniej więcej daje obraz inwestycji. O tyle ciekawe, że w minusowych temperaturach leją piankę, bez utraty wartości. Gwarancja dożywotnia, lekko ograniczona, ale zawsze. Wiem z dobrego źródła (od zaprzyjaźnionej ekipy budowlanej), że faktycznie dotrzymują. Komfort psychiczny 🙂

Z czego masz zrobione podbitki? Jak nadal szukasz materiału to sprawdź sobie płyty kompaktowe MPB. Samo wykonanie podbicia dachowego z tego materiału uszczelni i wyizoluje Ci dom przez co temperatura będzie znacznie wyższa. A dlaczego MPB? Ja wybrałem ze względu na parametry - jest b. wytrzymała i ma certyfikaty trudnozapalności.

Poddasze najlepiej ocieplać wełną. My tak robiliśmy i badanie termowizyjne nie wykazało żadnych mostków cieplnych. Wełnę zasugerowano nam już w markecie budowlanym KABEX i zaufaliśmy im. O płytach słyszałam różne opinie, być może to też zależy od techniki układania ich. W każdym razie z płyt koleżanka nie jest zadowolona, ale nie znam szczegółów. W KABEX mówili nam, że niby ciężko zasłonić dokładnie szczeliny, których na poddaszu jest mnóstwo.