Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małgorzata

Jakie leki na zaparcia u dwu latka?

Polecane posty

Gość Małgorzata

Moje dziecko ma zaparcia, i to długie, ostatnio 6 dni. Syn ucieka z nocnika. Czy znacie jakieś bezpieczne leki na zaparcia?

Gość Gosc

Daj mu śliwkę suszona,a ogólnie więcej błonnika musi jeść 

Gość Ewa

Dicopeq junior. Nam pomógł przy zaparciach u córki. 

Gość Gość

Dietę zmień, a nie pakuj w dziecko leki. Ma dopiero 2 lata...

Gość Gość

Nie dopuszczaj do czegoś takiego, nie tyle dni.Bo zaraz to będą zaparcia nawykowe i potem będziesz miała problem na 2 lata!dicopeg junior, xenna balance, forlax, dużo wody, siemię lniane, kisiel z niego również,Naucz dziecko siadania na toaletę codziennie rano, wtedy jest największe parcie, niedługo pójdzie do przedszkola i dopiero wtedy to może być problem.Po 7 dniach może dojść też do zakażenia kałem.Te leki też mogą nie podziałać tak zaraz, nie po tylu dniach, czopek też może nie dać rady, wtedy zrobisz dziecku lewatywe.

Gość Sdf

A od kiedy ma te problemy? Proponuje konsultacje z dobry gasteoenterologiem, bo ja caly miesiac siedzialam w szpitalu z powodu niedroznosci. Stosuj diete bogatoresztkowa, ale to latwo sie mowi. Z lekow dicopeg i pilnowac wyproznien co 3 dni. Absokutnie nie mozna lekcewazyc tego problemu.

Gość Sdf

Zrob mu lewatywe z melilaxu.

Gość Gaja

Czopki 

Gość Ggg

Sprawdziłam wiele leków. Najlepiej (i niegwaltownie) pomogła Xenna balance junior. Próbowałam też forlax z podobną substancja, ale był zbyt silny (piekła pupa i zdarzało się rozwolnienie). Ale po xennie super, kupy wróciły, bez bólu, a opór psychiczny i niechęć do nocnika przelamalismy innymi metodami. W ostatniej chwili uniknelismy zaparć nawykowych. Córka ma 2,5 roku. 

Gość Jestem kobieta

Lactulosa w syropie zaopatrz się w ten syrop jadziecko ma skłonności do zaparć ale nie czekaj 6dni,  wtedy to albo forlax /dicopeg albo lewatywa... Syrop taki podaj jak z dwa dni nie może zrobić. Dobrze a nawet bardzo dobrze tyle że to profilaktycznie by zapobiegać działają suszone śliwki. Dużo wody do picia i dużo ruchu. 

Gość Super Żona

U nas pomogły nagrody. Tzn lizak żelki cukierek to co córka lubi. Mam wielki słoik i to jest słoik nagród zawsze sobie może wybrać jedną rzecz jaką chce.

Gość Patrycja88
3 minuty temu, Gość Super Żona napisał:

U nas pomogły nagrody. Tzn lizak żelki cukierek to co córka lubi. Mam wielki słoik i to jest słoik nagród zawsze sobie może wybrać jedną rzecz jaką chce.

co za idio/tyzm

Gość Patrycja88

suszone sliwki, morele.

owsianka z jblkiem mi zmielonym sieieniem lnianym

jogurt

DUZO WODY DO PICIA

a nie leki !!!

Gość Julka

Najlepsze są czopki musujące Eva/qu bambini, jak się je wkłada to się rozpuszczają i wytwarzają się pęcherzyki dwutlenku węgla i woda. Dwutlenek powoduje wypróżnienie, a woda rozmiękcza kał. U moich dzieci zawsze działają. Przed wprowadzeniem smaruję czopek oliwką.

Gość kasia

kupcie najzwyklejsze czopki glicerynowe. Wystarczy, że powiesz tę nazwę w aptece i farmaceutka będzie wiedziala, o co chodzi.

pomoże też śliwka - gotowana, deser w słoiczku ze śliwką, czy śliwki suszone, ale te będzie ciężej pogryźć.

Także raczej śliwka w konsystencji płynnej.

Gość hmm

po co Wy podajecie swoim dzieciom jakieś specyfiki kupowane w aptece???

Wystarczy zmiana diety i naturalne sposoby, jak właśnie wspomniane jogurty naturalne bez cukru, mus śliwkowy, woda niskozmineralizowana (oczywiście nie woda po śliwkach!!!!), siemię lniane (len mielony) bardzo pomaga.

Mnie te sposoby wystarczyły, nie jestem za kupowaniem żadnych suplementów diety bez recepty. A leki na receptę tylko, gdy jest konieczność. To wszystko chemia i zarabianie pieniędzy przez koncerny farmaceutyczne. Oni wymyślają specyfiki NA KAŻDY PROBLEM. 

Gość Hanson Ricardo

Moja rada: kebab z wieczora i sraka na kilometr.

Gość hmm
Dnia 28.02.2019 o 18:57, Gość Małgorzata napisał:

Moje dziecko ma zaparcia, i to długie, ostatnio 6 dni. Syn ucieka z nocnika. Czy znacie jakieś bezpieczne leki na zaparcia?

moja mama pracuje w żłobku i mówiła o przypadku takiej walnietej matki, która trzymala dziecko na nocniku twak długo, że aż mu odbyt wyszedł. I czy ta matka jest normalna? Skazywać dziecko na takie cierpienia?! Dziecko pewnie nie mogło się wypróżnić, miało twardy stolec, a ona je zamęczała.

Nic na siłę, to, że inne dzieci umieją się załatwiać szybciej niż Twoje np. nic nie znaczy. Nie musisz się porównywać z innymi i katować dziecka. Na nocnik jeszcze przyjdzie czas. Ja swojemu dziecku daję czas, choćby miało się nauczyć w wieku 3 lat załatwiać bez pampersa już. To kompletnie o niczym nie świadczy, że jedne dzieci szybciej uczą się załatwiania, szybciej chodzą, czy więcej mówią.

Nie świadczy to wcale o ich lepszym rozwoju i wyższym IQ. Tak sobie wmawiają rodzice, którzy są niedowartościowani. 

Każde dziecko ma swój indywidualny rytm rozwoju i jak robi coś później niż przeciętny rówieśnik, nie jest wcale opóźnione rozwojowo.

Gość Bertenia

A pamiętasz, że warto podawać probiotyki? Również profilaktycznie? U nas dla małej od samego początku, od urodzenia Active Flora Baby, w postaci kropelek, więc łatwo podać. 

Gość Mamina

Mam podobny problem. W styczniu przeszliśmy u 2latki ogromny problem ze strachem przed robieniem kupy. Podawalismy probiotyki tak pro forma, bo diete ma bardzo dobra. Je dużo jabłek, przez dłuższy czas codziennie jadła owsianke, ale ostatnio jej się znudziła, pije wodę i soki jablkowe, dużo zup. Wydaje mi się, że je sporo błonnika, mało produktów, które mogą prowadzić do zatwardzenia. Zatwardzenia nigdy też nie miała, jak już się wyproznila to kupa była miękka, ładna (o ile kupa może być ładna). Od tamtego czasu, już bez strachu, wyproznia się raz, dwa razy w tygodniu. Dzień przed puszcza bardzo brzydkie baki, wiemy od razu, że zbliża się ten dzień. Wola na toaletę i robi już bez placzu i przerażenia, ale czy taka częstotliwość jest ok? Bardzo często robi jednego dnia dwie, a nawet trzy kupy bardzo duże, wonne. Czasami pokazuje, że brzuszek ją boli, wtedy tłumacze, że ma za dużo kupki w brzuszku i musi iść na toaletę. Pediatra mówi, że widocznie taka natura, ale faktycznie tak może być? Czy to zdrowe, żeby kał tyle czasu zalegal w jelitach? Przed tym strachem, czy zaparciami nawykowymi, wyprozniala się prawie codziennie

Gość Kola

Xenna balance junior dobrze reguluje wypróżnienia, tak naturalnie. My dzięki dodawaniu tego do butli z kaszą w ostatniej chwili zapobieglismy zaparciom nawykowym. Córka miała ogromne zatwardzenia, a co za tym idzie zaparcia. Bolała ja pupa, bolał brzuch, długo nie mogła się przełamać, żeby kupę zrobić na nocnik. Polecam spróbować, zanim siegniesz po jakiś lek. Ogólnie teraz macrogole są pierwszym wyborem lekarzy ba zaparcia.