Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama

Odmowa przyjęcia drobnych w sklepie

Polecane posty

Gość Mama

Dziecko chciało zapłacić w sklepiku szkolnym drobnymi (2, 5-groszowkami), wyliczonymi. Kwota drobna,ok 1 zł. Sprzedawczyni odmówiła. Czy miała prawo?? 

.    

Gość dpl

nie miała

jest to legalny środek płatniczy w tym kraju

Gość gość

Nie miała, tylko co z tego?

Jak Ci się chce to możesz zgłaszać do Inspekcji Handlowej, a później walczyć w sądzie. Lub wykłócać się na miejscu i wzywać policję - pytanie czy warto poświęcać na to swój czas i nerwy?

Podobnie jest np. z informacją, że płatności kartą są realizowane od określonej kwoty - jest to praktyka nielegalna i sprzedawca powinien umożliwić płatność kartą bez limitu. Tyle, że komu chce się szarpać? Ja zwyczajnie omijam takie sklepy szerokim łukiem (i myślę, że nie tylko ja) i cwaniaka wykończy wolny rynek.

Gość Mama

No właśnie. Nie chce z tego robic afery ale dziecko nie może sobie kupić wody cały dzień w szkole bo pani nie chce się liczyć drobnych? Moze zglosze dyrekcji szkoły ale nie chce wyjść na jędzę.

Gość gość
3 minuty temu, Gość Mama napisał:

No właśnie. Nie chce z tego robic afery ale dziecko nie może sobie kupić wody cały dzień w szkole bo pani nie chce się liczyć drobnych? Moze zglosze dyrekcji szkoły ale nie chce wyjść na jędzę. 

Ale spójrz na to z drugiej strony. Mamy przerwę, dużo dzieci do obsłużenia. Jeżeli przyjdzie jedno z drobnymi to automatycznie blokuje kolejkę dla innych. Więc dyrekcja może powiedzieć, żeby nie dawać dzieciom tak drobnych pieniędzy, bo przez to pozostałe dzieci nie mają czasu na kupienie wody (zasada trochę jak w przypadku kierowcy autobusu - jedna osoba z drobnymi blokuje cały autobus).