Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

medicopter

USG ciążowe szkodliwe dla dziecka?

Polecane posty

Witam, pytanie kieruję do kobiet w (obecnych i przyszłych mam).

Ile miały Panie wykonane badań usg podczas ciąży? 

Czy uważają Panie czy to jest szkodliwe dla rozwoju dziecka (np powoduje niedosłuch, itp)?

Gość Gość

Dużo. Mam nadzieję, że nie jest szkodliwe. 

Gość Anja

W Niemczech ma wejść od przyszłego roku ustawa ze można tylko 3 razy chyba maksymalnie usg robić w ciazy. Niby nie jest szkodliwe a jednak podobno nie jest zbadany wpływ na tak młodziutki organizm dziecka. 

Gość iua

Ja miałam robione USG na każdej wizycie, a było ich kilkanaście w trakcie całej ciąży (przez komplikacje)... Córeczka urodziła się zdrowa.

Gość Robal
3 minuty temu, Gość iua napisał:

Ja miałam robione USG na każdej wizycie, a było ich kilkanaście w trakcie całej ciąży (przez komplikacje)... Córeczka urodziła się zdrowa.

Pewnie jakby urodziła się chora to i tak by ci nie powiedzieli ze to przez usg 

Dobrze przepraszam przesadziłem ale powiem tak sądzę że to nie ma wpływu na ciąże i jeszcze raz przepraszam za zamieszanie i to jest tylko moja opinia 

3 minuty temu, Gość Ty oszuście napisał:

Pokaz prawo wykonywania zawodu oszuście. Zgłaszam ten post na policję ze oszust podszywa się za lekarza 

Przepraszam Panią za nieporozumienie które w Panią w prowadziłem i jeszcze raz przepraszam życzę miłego wieczoru 

30 minut temu, Gość Ty oszuście napisał:

Pokaz prawo wykonywania zawodu oszuście. Zgłaszam ten post na policję ze oszust podszywa się za lekarza 

Post został zgłoszony do moderacji i zostanie usunięty w jak najszybszym terminie wszystkie osoby które poczuły się obrazone lub oszukane bardzo przepraszam i proszę o wyrozumiałość Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru 

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Anja napisał:

W Niemczech ma wejść od przyszłego roku ustawa ze można tylko 3 razy chyba maksymalnie usg robić w ciazy. Niby nie jest szkodliwe a jednak podobno nie jest zbadany wpływ na tak młodziutki organizm dziecka. 

Normalnie robi się 3 już teraz. Za dodatkowe trzeba zapłacić. W Polsce słyszę same opinie, że usg to ósmy cud świata i nie na ZADNEGO wpływu na dziecko. W Niemczech temat wygląda zupełnie inaczej. Jestem w 36 tc i miałam 3 usg do tej pory. Koleżanki w Polsce są zdziwiona i pytają czy nie przeszkadza mi "życie w niewiedzy". Ciekawe jak to jest naprawde

Gość Iubire

Jest wiele opinii na necie o wpływie ust na płód, w tym sporo trochę przerażających... Ja sama pamiętam jak lekarz na ust połówkowym powiedział że maluch ucieka i że "Nie będzie go już męczył".

To jest promieniowanie w silnej dawce określanej na cm kwadratowy, dla mnie jest logika, że może mieć wpływ, zwłaszcza na maleńki płód.

Gość Iubire

Oczywiście usg A nie ust. 

Gość Gość

USG to nie jest promieniowanie. Rentgen to jest promieniowanie. USG to fala dźwięku o wysokiej częstotliwości, która odbija się od tkanek i wraca do urządzenia, które zamienia ją na obraz (nietoperze tak "widzą" otoczenie, ich mózg interpretuje odbitą od obiektów falę ultradźwięków, które emitują)

Gość radek dworaczek

nie wiem jak usg ale usb może zabić

Gość Iubire

opinia dr Jaśkowskiego nt. Usg jest druzgocaca jeśli ma rację. Wiele super metod czy leków po czasie okazało się być szkodliwymi. 

Jak nie wiemy na pewno to po co ryzykować, zwłaszcza dla zaspokojenia ciekawości, bez wskazań medycznych.

Gość Gość co
14 godzin temu, Gość Iubire napisał:

Jest wiele opinii na necie o wpływie ust na płód, w tym sporo trochę przerażających... Ja sama pamiętam jak lekarz na ust połówkowym powiedział że maluch ucieka i że "Nie będzie go już męczył".

To jest promieniowanie w silnej dawce określanej na cm kwadratowy, dla mnie jest logika, że może mieć wpływ, zwłaszcza na maleńki płód.

Usg to ultradźwięki, a nie promieniowanie! A lekarz tak powiedział zapewne dlatego, że miał na myśli uciskanie brzucha głowica, a nie szkodliwość badania. 21 wiek, a taka ciemnota

Gość Iubire
1 godzinę temu, Gość Gość co napisał:

Usg to ultradźwięki, a nie promieniowanie! A lekarz tak powiedział zapewne dlatego, że miał na myśli uciskanie brzucha głowica, a nie szkodliwość badania. 21 wiek, a taka ciemnota

No palnęłam z tym promieniowaniem. Ale poczytałam sobie jak działa usg i jestem może mniej ciemna w tym temacie 😉

Daję sobie prawo do niewiedzy... wszystko jest właściwe!