Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulina

Ciąża a własna działalność w 2019 r.

Polecane posty

Gość Paulina

Hej Kochane! Potrzebuję porady, mianowicie od ponad 3 lat prowadzę jednoosobowa działalność gospodarcza w Polsce. Od ponad roku już na dużym ZUSie ok. 1300 zł. Chciałabym się dowiedzieć jak wyglada sytuacja gdybym zaszła w ciąże za ok. trzy miesiące (planujemy od czerwca zacząć starania o dzidziusia), chciałabym otrzymać jak najwyższe świadczenie - nie oszukujmy się - dzidziuś tez kosztuje a płacąc tyle czasu składki uważam, ze tez mi się coś należy.

Kiedy zacząć płacić wyższe składki? I przez jaki czas?

Jak wyglada sytuacja kiedy musiałabym przejść na zwolnienie już po zajściu w ciąże, wykonuje prace fizyczna.

Na ile najlepiej podnieść składki aby otrzymać ok 4.000 zł.

Będę wdzięczna za wszelka pomoc. 

Pozdrawiam Paulina 

Gość Win
6 minut temu, Gość Paulina napisał:

Hej Kochane! Potrzebuję porady, mianowicie od ponad 3 lat prowadzę jednoosobowa działalność gospodarcza w Polsce. Od ponad roku już na dużym ZUSie ok. 1300 zł. Chciałabym się dowiedzieć jak wyglada sytuacja gdybym zaszła w ciąże za ok. trzy miesiące (planujemy od czerwca zacząć starania o dzidziusia), chciałabym otrzymać jak najwyższe świadczenie - nie oszukujmy się - dzidziuś tez kosztuje a płacąc tyle czasu składki uważam, ze tez mi się coś należy.

Kiedy zacząć płacić wyższe składki? I przez jaki czas?

Jak wyglada sytuacja kiedy musiałabym przejść na zwolnienie już po zajściu w ciąże, wykonuje prace fizyczna.

Na ile najlepiej podnieść składki aby otrzymać ok 4.000 zł.

Będę wdzięczna za wszelka pomoc. 

Pozdrawiam Paulina 

Na takie pytania odpowiada księgowa wiec jej zapytaj skoro jej płacisz 

Gość Paulina

Chciałabym uzyskać odpowiedz mam, które również maja działalność. Trochę mi głupio zapytać księgowej tak bezpośrednio...

Gość aha

juz sie nie da ,a i 1400 to nie jest duzy zus

Gość Ala

Jakieś 3 czy 4 lata temu załatali mozliwosc pobierania wysokiego swiadczenia, teraz liczy sie średnia z 12 miesięcy, więc nie opłaca się płacić wysokiego zusu bo Ci się to po prostu nie zwróci. Są różne opracowania na ten temat, poczytaj.