Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to jest zawiść?

Polecane posty

Gość gość

nie wiem już

Gość gość

Jest to uczucie znacznie silniejsze niż zazdrość, które polega na odczuwaniu silnej wrogości względem osoby, której się czegoś zazdrości. Występuje najczęściej wtedy, gdy posiadane przez nas cechy, umiejętności itp. nie dorównują jakością ani poziomem, jaki można zaobserwować u innej osoby. 

Zawiść to już prawie nienawiść....

Gość gość

Opiszę sytuację:

Zmieniałam pracę. W nowej pracy relacje z szefostwem są zupełnie inne. Ale znalazła się osoba, która zaczęła mi przypominać, jak to było w tamtej pracy, jaki był szef itd. 

I we mnie powstał jakiś ból. LECZ JA NIGDY NIE NAZWĘ TEGO ZAWIŚCIĄ, A RACZEJ BÓLEM Z POWODU OSOBISTEJ KRZYWDY, CIERPIENIE PEWNE PRZECIEŻ JEST A JESZCZE JEST KTOŚ, KTO JE POWIĘKSZA...Ta osoba, wie o tym, a jednak to robi. I NA KONIEC UWAŻAM: ŻE PROBLEM JEST W TEJ OSOBIE, KTÓRA PRZYPOMINA TO WSZYSTKO I CHCE BYM CIERPIAŁA. 

CZY JEST TU ZAWIŚĆ???

Gość Gość

Zawiść=zazdrość + nienawiść 

Gość gość

zaraz, zaraz...

zawiść to zawiść 

a nienawiść to nienawiść

Zawiść, to niechęć do pojednania, uczucie osobistego nieszczęścia z powodu tego, że ktoś ma lepiej czy posiada lepiej...

Zawiść to grzech popełniony z chciwości...

Nienawiść to konkretny wyraz działania, które ma na celu zniszczenie fizyczne i psychiczne jednostki.