Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katecheta

Katecheza wielkopostna - kolory świec i ich znaczenie

Polecane posty

Gość katecheta

Dzisiejsza katecheza będzie poświęcona kolorom świec i dlaczego do kościoła na mszę bierzemy wyłącznie świece białe i żółte. 

Kolor biały symbolizuje Boga Ojca i Ducha Świętego dlatego w kościele są białe świece.

Kolor żółty Symbolizuje Jezusa Chrystusa. kiedy chodzicie do kościoła widzicie świece wyłącznie w dwóch kolorach. podobnie jest z gromnicami  są tylko białe i żółte białe są do chrztu a żółte na święto gromniczne. Pamiętacie pewnie moją katechezę że rozrywce należy oddać pokłon i pisałem wtedy o różowych świecach, dlaczego nie powiedziałem żeby palić białe lub żółte, kolor różowy symbolizuje radość która jest na ziemi a kolor żółty symbolizuje radość taką która jest w niebie. Kolor pomarańczowy symbolizuje radość ale tą która jest na wczasach a kolor błękitny symbolizuje Maryję i aniołów. Kolor czerwony bardziej nadaje się na uroczystości państwowe niż do rozrywki oraz symbolizuje męczeństwo więc rzecz sprzeczna z rozrywką. Zielone świece najbardziej nadają się na wielki piątek ponieważ są symbolem nadziei i dlatego w wielki piątek powinno się ich jak najwięcej zapalać.  Kolor różowy jest idealny na rzeczy związane z rozrywką. Świeczki muszą być zrobione z wosku pszczelego wtedy dają właściwą moc ale niestety gromnice już od dawna są robione ze zwykłego wosku co jest niewłaściwe i przez to nie ochraniają nas w czasie burzy. W kościołach są świece na oliwę. A w domach powinny być różowe świeczki z wosku pszczelego na okres rozrywki, niebieskie swieczki z wosku pszczelego na oddawanie czci aniołom, zielone świece są idealne na wielki piątek oraz na rzeczy związane z nadzieją. kolor zielony to kolor nadziei. 

Gość Pismo

Poczytaj na ogólnym słowo na niedziele palmową. To o was.