Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Szynka i salatka jarzynowa na swieta-skad ten kult?

Polecane posty

Gość Gosc

Lubie salatke jarzynowa i czasem ja robie, ale teraz raczej czekam na mlode warzywa. Co slysze to co druga osoba ja robi. Jest dosyc czasochlonna. Naprawde nie mozna innej?

To samo wedlina z szynka na czele. Wiadomo biala kielbasa to tradycja, ale reszta wedlin? Teraz takie czasy, ze ta szynka nie jest rarytasem, jest dostepna na co dzien. Nie lepiej upiec jakies mieso?

Gość Gość

Każdy robi to co lubi. Ja sałatki jarzynowej nie lubię ani robic ,ani jesc. Ale mój maz lubi, więc od święta ja robię. Dosłownie od święta. Inne tez robie

Ja np białej kiełbasy nie lubię, w gardle mi staje. Wędliny jemy na codzień, więc w swieta jakos sie na nie nie rzucam, bo już mi sie przejadly,to samo pieczenie. Kiedyś może to było rarytasem. Ale np żurek tez mi nie smakuje, ani mazurek, ani zalepiajacy zeby sernik. 

Ale jak to nie mozna lubic sernika?! 😄

Gość Gosc

To  co lubisz jesc od swieta i na co dzien?:)

Gość gość
5 minut temu, Gość Gość napisał:

Każdy robi to co lubi. Ja sałatki jarzynowej nie lubię ani robic ,ani jesc. Ale mój maz lubi, więc od święta ja robię. Dosłownie od święta. Inne tez robie

Ja np białej kiełbasy nie lubię, w gardle mi staje. Wędliny jemy na codzień, więc w swieta jakos sie na nie nie rzucam, bo już mi sie przejadly,to samo pieczenie. Kiedyś może to było rarytasem. Ale np żurek tez mi nie smakuje, ani mazurek, ani zalepiajacy zeby sernik. 

Ale jak to nie mozna lubic sernika?! 😄

Ja też nigdy nie  przepadałam za sernikami, jedyny jaki w miarę mi smakuje to "japoński", ale to jest w sumie pianka a nie klasyczny zalepiacz.

Sałatkę warzywną lubię tylko "po swojemu": koniecznie z pieczonych warzyw, z groszkiem świeżym albo mrożonym (puszkowy uważam za obrzydlistwo skrajne), i z sosem z jogurtu i ostrej musztardy (żadnego majonezu). Ale to nie jest nic odświętnego, robimy jak mamy ochotę, przystawka do krojenia w kostkę do maszynki sprawia, że robi się to szybko.

Gość gość

Dla mnie to tradycja i sałatka  jarzynowa z majonezem musi byc . Tak samo  jak szynka i jajka z sosem tatarskim .. To wszystko  jem często  ale w święta smakuje inaczej hmm lepiej .

Gość Gość
17 minut temu, Gość Gosc napisał:

To  co lubisz jesc od swieta i na co dzien?:)

Trudno powiedzieć co lubię od święta, a co na codzień bo jak sama piszesz z ta jarzynowa, wszystko można zrobić na codzień 🙂 ja zdecydowanie wolę ryby i dania wegetariańskie, maz jest miesozerny. W swieta idziemy na kompromis w tej kwestii i zwykle zamawiamy szynkę z domowej wędzarni, rybę tez wędzona, na te swieta pewnie zrobię zupę Chrzanowa z jajkiem, roladę z mięsa mielonego z serem i grzybami, duzo jajek , z ciast keks, może jakieś owocowe i babka cytrynowa. Ale to tez można zrobić w zwykły dzień.  Dla mnie w Wielkanoc musi byc chrzan i jajka, reszta inprewizorka

Gość też gość

Ja wędliny,w tym białą kiełbasę  jem tylko domowe więc nie mam ich codziennie tylko od czasu do czasu i w święta właśnie. Nie jadam majonezu ale właśnie w święta skuszę się na łyżkę sałatki jarzynowej.Dla mnie święta Wielkanocne to żurek( w ciągu roku jadam raczej barszcz biały), jajka na100 sposobów(na co dzień nie bawię się w żadne faszerowane,galaretki itp)oraz wiosenne sałatki, czyli początek sezonu.

Gość miss miss

Kto nie je w święta sałatki jarzynowej niech nie śmie się nazywać prawdziwym Polakiem!

Gość Gość

A ja nie robię sałatki jarzynowej . Lubię ją  Ale jest tak oklepana  , że  robię inną .  Jedzenie robię po swojemu .  To co jemy  i lubimy... żurek  okej ...szybka ok . Nie lubimy białej kiełbasy i nie mamy babki wielkanocnej.  To nie placek przekładany masą  i czekoladę... żurek  zrazy jajka faszerowane pieczarkami i bigos . To wszystko . 

No widzisz a u mnie nie jest tradycją biała kiełbasa tylko tak zwana święconka na zsiadłym mleku z chrzanem, odmiana żurka. Sałatka jarzynowa też powinna być, przynajmniej jest o jedną potrawę więcej. 

Gość Gość

Nie ma co mówić co powinno by  A co nie . Ja To  robie inną  sałatkę zamiast  jarzynowej i jakos nikomu to nie przeszkadza . Gdy ide do rodziców u nich jest więc sobie nieco  skubnę.  

Gość Gość
8 minut temu, Lampka napisał:

Ale co z tego że  o potrawę jedna więcej  😄 . Robię tyle by nie wyrzucić. 

Gość gość

ale masz problem kobieto

zazdroszczę Ci bezteoskiego życia 😄

Gość Gość
25 minut temu, Lampka napisał:

No właśnie dziwię się po co cały ten temat o sałatce jarzynowej  😉

Gość gość

Ludzie lubią i tyle. Co to więcej rozkminiać?

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

A ja nie robię sałatki jarzynowej . Lubię ją  Ale jest tak oklepana  , że  robię inną .  Jedzenie robię po swojemu .  To co jemy  i lubimy... żurek  okej ...szybka ok . Nie lubimy białej kiełbasy i nie mamy babki wielkanocnej.  To nie placek przekładany masą  i czekoladę... żurek  zrazy jajka faszerowane pieczarkami i bigos . To wszystko .  

No tak bo te pozostałe potrawy to nie są wcale oklepane 😉

Gość gość
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

No dobrze, że bigos i jajka z pieczarkami nie są oklepane 😄

Gość gość
19 godzin temu, Gość Gosc napisał:

autorko przepraszam ale biała kiełbasa to taka sama tradycja jak i ta sałatka czy szynka. Nie chcesz to sałatki nie rób. Co to nas obchodzi? U mnie się jak codzień tej sałatki nie jada więc lubimy zjeść ją w święta. W czym ty masz problem?

3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Ale to zależy od tego czy masz na święta gości czy nie. Bo my mamy. I próbują każdej potrawy. 

Gość Gość gość
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

No dobrze, że bigos i jajka z pieczarkami nie są oklepane 😄

Tylko że  ja nie zakładam tematu o bigosie  czy jajkach z pieczarkami   😄  A swoją  drogą  nie każdy robi jajka faszerowane pieczarkami . Nie dalej jak wczoraj koleżance  mówiłam  o tych jajkach   A ona szok .... nigdy nie robiła A nawet nie słyszała.  Więc czy są oklepane  ? Yyy... niesądze   😄

Gość Bbbb
2 godziny temu, Gość gość napisał:

autorko przepraszam ale biała kiełbasa to taka sama tradycja jak i ta sałatka czy szynka. Nie chcesz to sałatki nie rób. Co to nas obchodzi? U mnie się jak codzień tej sałatki nie jada więc lubimy zjeść ją w święta. W czym ty masz problem?

Ale tradycja jest ze kielbase daje sie do swiecobki a salatki niekoniecznie

Gość Gghhh

Ej no jak mozecie nie lubic bialej kiełbasy?

Chyba nigdy nie jadlyscie pysznej,

Jak salatka salatce nie rowna,bigos bigosowi tak i kiełbasa.

Ja biała jem na co dzien nie z jakiegos marketu ale swojska robiona i jade na swieta w 3 miejsca a jestem pewna ze takiej bialej kiełbasy jaka jest u nas nie ma nigdzie indziej.

Gość Fhjk

Autorko Sprawdź pierw znaczenie słowa Kult 😂 

Gość Gość

Lubię sałatkę jarzynową i tak się składa, że jem ją tylko dwa razy w roku. Za dużo z nią pierdzielenia. I lubią ją praktycznie wszyscy w mojej rodzinie. Jest to również hit w mojej zagranicznej rodzinie, która nie znała tego dania. Nie wiem o co Ci chodzi, ludzie jedzą, to co chcą. Ja np tej twojej kiełbasy nie jadam i co z tego.. 

Gość Aga
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Lubię sałatkę jarzynową i tak się składa, że jem ją tylko dwa razy w roku. Za dużo z nią pierdzielenia. I lubią ją praktycznie wszyscy w mojej rodzinie. Jest to również hit w mojej zagranicznej rodzinie, która nie znała tego dania. Nie wiem o co Ci chodzi, ludzie jedzą, to co chcą. Ja np tej twojej kiełbasy nie jadam i co z tego.. 

Ja tez robie te salatke dwa razy w roku, czyli na swieta:)

Gość gość
5 minut temu, Gość Aga napisał:

Ja tez robie te salatke dwa razy w roku, czyli na swieta:)

Ja też ze dwa czy trzy razy w roku. Jak mam ochotę, ostatnio jakiś miesiąc temu była, więc na pewno długo nie będzie.

Gość gosc
1 godzinę temu, Gość Gghhh napisał:

Ej no jak mozecie nie lubic bialej kiełbasy?

Chyba nigdy nie jadlyscie pysznej,

Jak salatka salatce nie rowna,bigos bigosowi tak i kiełbasa.

Ja biała jem na co dzien nie z jakiegos marketu ale swojska robiona i jade na swieta w 3 miejsca a jestem pewna ze takiej bialej kiełbasy jaka jest u nas nie ma nigdzie indziej.

po prostu mi nie smakuje,staje mi w gardle