Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lorette dos Santos

O kościele katolickim i przemocy symbolicznej jaką kościół stosuje wobec wiernych

Polecane posty

Gość Lorette dos Santos

Socjolożka dr Anna Zawadzka w 16-minutowym wykładzie udowadnia jak Kościół katolicki urabia nas na pokorne i posłuszne owieczki - bardzo to pouczające:

https://www.youtube.com/watch?v=Fxlm0WVK7XE  

Gość Lorette dos Santos

to co najciekawsze zaczyna się od 6 minuty.

Gość mankament

bo ludzie to tępe bydło od kołyski przez tępych starych wprowadzane do tego durnego systemu

Gość gość

a kim ona jest? świętą 

Gość Mirena

Super wykładzik ! Widać, że Kościół szuka frajerów by ich urobić i potem doić.

Gość Mirena

Socjologia to nauka, więc zachęcam do nauki socjologii!

Gość Asasello

można na początek wrzucić do google hasło "przemoc symboliczna"

Gość tymka

zawadzka jest świetna

3 minuty temu, KermitZaba napisał:

Całe świat Cię urabia, od międzynarodowych koncertów i instytucji finansowych, po państwo a kończąc na rodzinie i znajomych, wiec dlaczego pretensje masz tylko do kościoła katolickiego? 

"Socjolożka" - już pierwsze słowo wypowiedzi wskazuje, że pisze to feministka. Nie zadawaj więc logicznych pytań, bo to bez sensu;)

Gość gonko
7 minut temu, KermitZaba napisał:

Całe świat Cię urabia, od międzynarodowych koncertów i instytucji finansowych, po państwo a kończąc na rodzinie i znajomych, wiec dlaczego pretensje masz tylko do kościoła katolickiego? 

Kościół był i w zasadzie ciągle jest wrogiem wolności słowa, wrogiem wolności myśli, wrogiem wolności sumienia, wrogiem wolności kobiet, wrogiem nowoczesności, a był wrogiem Biblii dla każdego. Kościół po prostu jest wrogiem wolności człowieka, i to mimo, że Bóg dał czlowiekowi wolność !

1 minutę temu, kotwin napisał:

"Socjolożka" - już pierwsze słowo wypowiedzi wskazuje, że pisze to feministka. Nie zadawaj więc logicznych pytań, bo to bez sensu;)

ludzie którzy dawno nie zaglądali do mowo odradzającego się kościoła ..odnowionego przez Dycha .Sw....nie maj pojęcia co to znaczy duchowość ..im w glowie tylko radio Maryja....i myślą ze kosciol to właśnie to....są do tylu nie wiedza ze kosciol już 40 lat ma szkole nowej ewangelizacji ze biblie czyta się przez inny pryzmat ..i mamrola bo nie wiedza o czym mówić....pytanie czy ty wiesz co to jest szkoła nowej ewangelizacji gdzie została założona kto jest jej dyrektorem ...jak jest program..co znaczy K.K KO...I SESA...nie maja pojecia...i mylą kosciol z radiem Mryja...

Gość Incelmizogin
11 minut temu, kotwin napisał:

Tam na kościół jedziesz a tu na odwrót. Id iot to zdecyduj się.

1 minutę temu, KermitZaba napisał:

Nie zaznajomiłem się z filmem, nie czułem potrzeby już widziałem zbyt wiele filmów w których ludzie wypowiadali się jak powinien wyglądać świat i kto jest dobry a kto zły. Ale kojarzę ten kanał z YT, nic specjalnego, dziewczyna jak wiele, posługując się kilkoma pojęciami, z dobrą jakością nagrań(chodzi mi o kamere, w moim mniemaniu ma dobrą jakość).

Miałem na myśli to, że autorka posta jest feministką;) Kiedyś źródeł moralności szukało się w dziełach filozofów, generalnie wybitnych umysłów, a dzisiaj takim źródłem są pseudodziennikarze, celebryci, więc wcale mnie nie dziwi, że Pani z YT może być dla kogoś przekonująca.

Gość fikoman
5 minut temu, KermitZaba napisał:

Nie zaznajomiłem się z filmem, nie czułem potrzeby już widziałem zbyt wiele filmów w których ludzie wypowiadali się jak powinien wyglądać świat i kto jest dobry a kto zły. Ale kojarzę ten kanał z YT, nic specjalnego, dziewczyna jak wiele, posługując się kilkoma pojęciami, z dobrą jakością nagrań(chodzi mi o kamere, w moim mniemaniu ma dobrą jakość). 

typowo katolicka postawa, efekt pracy zastepów księży! Takie myslenie kler wpoil w czasach kontrreformacji polskiej szlachcie i ... skończyło się to rozbiorami jako efektem powszechnej ciemnoty.

2 minuty temu, Gość Incelmizogin napisał:

Tam na kościół jedziesz a tu na odwrót. Id iot to zdecyduj się.

Ale co na odwrót - czy gdzieś tutaj chwalę kościół?

1 minutę temu, KermitZaba napisał:

Ach ta dzisiejsza wszechobecna tabloizacja wszystkiego... Ja też temu ulegam, kiedyś dużo czasu słuchałem Profesora Wolniewicz'a(kanał głos racjonalny – czy jakoś tak), obiecałem sobie ze kilka omawianych przez niego pozycji przeczytam, ale na razie na tym się skończyło, choć dalej się noszę z tymi zamiarami.

Ważne, żeby od czasu do czasu przeczytać jakąś poważniejszą książkę, bo to pozwala oderwać się od sposobów myślenia narzucanych przez media (wszystkich opcji).

Gość terex

Bogusław Wolniewicz to był logik ... a więc człowiek słabo znający rzeczywistość.

Gość Asasello

a znasz koncepcje francuskiego socjologa Bourdieu ? To obecnie jedna z podstawowych teorii analizy rzeczywistości społecznej.

Gość Asasello

zajrzyj do wikipedii, skorzystaj z google.

7 minut temu, Gość Asasello napisał:

a znasz koncepcje francuskiego socjologa Bourdieu ? To obecnie jedna z podstawowych teorii analizy rzeczywistości społecznej.

Ja też już zdążyłem się zaciekawić, ale już pierwsze linijki w wikipedii mówiące o inspiracjach marksistowskich tą ciekawość cofnęły.

Gość Asasello

to dalekie inspiracje, a poza tym nie ma współczesnej socjologii bez Marksa. To, że u nas Marksa ma się za diabła nie oznacza, ze tak jest na Zachodzie. Tam jest ceniony jako jeden z fundatorów nowoczesnej socjologii obok Comte'a, Webera i Durkheima.

Gość Asasello

zachęcam do zajęcia się socjologią ! To wspaniała nauka i klucz do rozumienia rzeczywistości społecznej.

5 minut temu, Gość Asasello napisał:

to dalekie inspiracje, a poza tym nie ma współczesnej socjologii bez Marksa. To, że u nas Marksa ma się za diabła nie oznacza, ze tak jest na Zachodzie. Tam jest ceniony jako jeden z fundatorów nowoczesnej socjologii obok Comte'a, Webera i Durkheima.

Nie uważam Marksa za diabła. Marksizmem się kiedyś sporo interesowałem - w różnych wymiarach: historycznym, ekonomicznym, politycznym, socjologicznym, nawet wieki temu pisałem o tym pracę magisterską. Nie uważam go za demona, ale po prostu nie jestem fanem jego koncepcji.

Gość Asasello

Proponuję jednak skupić się na Bourdieu ! No i czas na nocny spoczynek ...

Gość gość
20 minut temu, KermitZaba napisał:

Dziekuje, wezmę sobie to do serca, tymbardziej ze pewnie masz wieksze rozeznanie w temacie. Dobranoc.

A ten dalej przesiaduje na kobiecych forach. Żałosne. 

Gość gość
2 godziny temu, KermitZaba napisał:

Na forum "bracia samcy" się w ogóle nie odnajduje.

Nie ma co się wdawać w dyskusje z Wieczorną Kermit.

Gość Tjuf

Ładnie urobiła uczycieli (frajerów) minister Anna Za

Mówiła że matury odbędą się i odbędą. A te cieloczki jeszcze będą sprawdzać. Do kasjera mam więcej szacunku po tym co żeście odwalili zawieszając.

Gość Gość
3 godziny temu, Gość Tjuf napisał:

Ładnie urobiła uczycieli (frajerów) minister Anna Za

Mówiła że matury odbędą się i odbędą. A te cieloczki jeszcze będą sprawdzać. Do kasjera mam więcej szacunku po tym co żeście odwalili zawieszając.

Potwierdzam.