Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Sucha skóra na głowie niemowlaka

Polecane posty

Gość Gość

Moja córka ma 3 miesiące. Mamy problem z sucha skóra ma głowie. Tzn wygląda to trochę jak łupież, widać suche łuski, środki na ciemieniuchę nie działają. Myjemy w emolientach, ale to nie pomaga. Skóra nie jest zaczerwieniona, tylko widać ten suchy naskórek. Miał ktoś tak?

Gość Gosc d

Musisz non stop smarować parafiną  (w aptece do kupienia) i czesać co zkięknie. Skóra musi być cały czas natłuszczona w tym miejscu. Może to zająć nawet i tydzień. Smarujemy i czeszemy. To ciemieniucha.

Gość gość
13 minut temu, Gość Gosc d napisał:

Musisz non stop smarować parafiną  (w aptece do kupienia) i czesać co zkięknie. Skóra musi być cały czas natłuszczona w tym miejscu. Może to zająć nawet i tydzień. Smarujemy i czeszemy. To ciemieniucha.

Żadną parafiną!!! Zwykły olejek o dobrym składzie typu Babydream czy nawet zwykły olej słonecznikowy jadalny. I wywalić te emolienty jeśli dziecko zdrowe.

Gość Gość

Nie myj dziecka emolientami jeżeli nie ma problemów skórnych. Ciemieniucha to inna bajka, w aptece są specjalne środki. 

Gość Gość

A ciemieniucha nie jest żółta i taka jakby tłusta?

Gość Mamusia

U nas była tylko delikatna ciemieniucha.zadzialalo Emolium. Pół godziny przed kąpielą smarowalam tym żelem i podczas kąpieli zmywalam. Schodzili delikatnie. Ale zaznaczam że ciemieniuche była lekka. Karmisz mm czy piersią? Jeśli mm to możesz zmienić na inne a najlepiej ha bo mi lekarz powiedział że ciemieniuche może wynikać z białka i hipoalegiczne właśnie pomagają 

Gość Też mama

Szampon mustela w piance na ciemieniuche  to pomoże 👍 taki suchy naskórek miał mój syn i naprawdę tylko ten szampon pomógł po 3 daniach było widać poprawę 😀