Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EwaPtak

Zakrzepica przyczyny

Polecane posty

Gość EwaPtak

Cześć, od kilku tygodni czułam ból w prawej nodze. Wczoraj trafiłam na SOR, bo noga bardzo mi spuchła. Zrobili mi badania i zdiagnozowali zakrzepicę. Zastanawiam się jak to możliwe? Dlaczego powstał zakrzep? Nie palę, nie przyjmuje antykoncepcji. Czy ktoś z Was też ma zakrzepicę? Co robić? Pomóżcie. 

Gość Becia332

Antykoncepcja sama w sobie zwiększa ryzyko powstania zakrzepu. Czy lekarz robił CI jakiekolwiek badania?
Ja mam trombofilię wrodzoną wykrytą badaniem genetycznym, która jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania tabletek hormonalnych....

Gość EwaPtak

cześć, dzięki za wiadomość. Jak pisałam wcześniej, aktualnie nie przyjmuje antykoncepcji. Kilka lat temu przyjmowałam, ale odstawiłam, bo się źle czułam. Lekarz przed jej przepisaniem nie zrobił mi żadnych badań. Masz trombofilię wrodzoną? Przestraszyłaś mnie trochę, że też mogę ją mieć. Jakie badanie genetyczne robiłaś? Czy polecasz jakąś placówkę? 

Gość Becia332

Polecam Ci, żebyś zrobiła badania genetyczne. Dzięki nim będziesz będziesz wiedziała, czy masz predyspozycje do zakrzepicy. Ta wiedza pomoże Ci też wybrać najlepszą metodę antykoncepcji, a w przyszłości jak będziesz starała się o dziecko, to też cenna wiedza. Ja robiłam badania genetyczne w testdna laboratorium badań genetycznych. 

Gość EwaPtak
Dnia 22.05.2019 o 08:42, Gość Becia332 napisał:

Polecam Ci, żebyś zrobiła badania genetyczne. Dzięki nim będziesz będziesz wiedziała, czy masz predyspozycje do zakrzepicy. Ta wiedza pomoże Ci też wybrać najlepszą metodę antykoncepcji, a w przyszłości jak będziesz starała się o dziecko, to też cenna wiedza. Ja robiłam badania genetyczne w testdna laboratorium badań genetycznych. 

sprawdziłam to laboratorium testdna, faktycznie mają badania na trombofilię wrodzoną. zadzwonie tam i się dowiem, bo jestem trochę przestraszona. Wolałabym zrobić badanie i być spokojna. 

Gość Mira_KK

Ja robiłam badania na trombofilię w laboratoriach testDNA - polecam. Bardzo fajne podejście do pacjenta. Okazało się, że mam mutację V leiden - podobno sporo osób ją ma i nawet o tym nie wiedzą. Mutacja zwiększa ryzyko zakrzepicy, ale wiem, że jeśli będę prowadziła aktywny tryb życia - dużo ruchu + odpowiednia dieta, to wszystko może być ok. Podobno czynnik zwiększa ryzyko poronień - akurat w moim przypadku - na szczęście - tak się nie stało. Mam dwójkę kochanych urwisów i ciąże przebiegły prawidłowo 🙂