Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZmeczonaJa

Osoba z demencją - jestem wykończona psychicznie

Polecane posty

Gość ZmeczonaJa

Witam! Otwieram wątek bo może są tutaj osoby, które miały doświadczenie w opiece z osobami starszymi z demencją/alzheimerem? Mieszkam z osobą, która wychowała mnie oraz moje rodzeństwo w rodzinie zastępczej. Gdy jako malutkie dzieci zostaliśmy z rodzeństwem sami, mimo podeszłego wieku poświeciła wszystko i zaopiekowała się Nami i wiele poświeciła by dobrze Nas wychować i niczego Nam nie brakowało.  Niestety od 4 lat Osoba ta traci kontakt z rzeczywistością, gubi się, cały czas czegoś szuka bądź gdzieś się wybiera, niekiedy mnie już nie poznaje - nie jest tą samą osobą co kiedyś. Bywa złośliwa i obwinia wszystkich dookoła, cały czas domaga się uwagi i mnie "szuka" , co sprawia że jestem kompletnie wykończona psychicznie. Pracuje normalnie na cały etat, mam męża z którym  kłócimy się o zaistniałą sytuację bo On również jest zmęczony psychicznie. Po powrocie do domu słyszymy tylko narzekanie i walczymy, by zatrzymać ją w domu.  Zwróciłam się o pomoc do rodzeństwa, w odpowiedzi usłyszałam że nie wiedzą jak pomóc a może warto pomyśleć o domu seniora. Uderzyło mnie to mocno, bo ja po prostu nie potrafię, a może powinnam? Stąd moje pytanie... może jest tutaj ktoś w podobnej sytuacji? Jak sobie radzić? Jak uspokoić taką osobę? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi