Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niemamjuzsily

WŁOSY WYPADAJĄ MI GARŚCIAMI, JESTEM ZAŁAMANA

Polecane posty

Witam, tak jak w tytule, w ostatnim czasie włosy nadmiernie zaczęły mi wypadać. Już wcześniej miałam z tym problem, ale nie w aż takim stopniu jak teraz. Boje się ich myć, nie mówiąc już o czesaniu bo zostaje ich wtedy mnóstwo zarówno na szczotce jak i w wannie. Stosowałam już wiele różnych szamponów, odżywek oraz wcierek, brałam także skrzyp i biotynę ale nic nie pomaga a jest tylko gorzej. Byłam z tym u dermatologa ale ona przepisała mi tylko badania krwi, wiec poszłam, mam mniejsza objętość płytek krwi (8,4,) podwyższone eozynocyty EOS% (9,9%) EOS (0,77) a w mikroskopowej ocenie rozmazu krwi (C32) eozynocyty wynoszą 7%. Co zrobić? Jakie badania jeszcze zrobić i do jakiego lekarza się udać? Co stosować? Dodam że mam 16 lat, a jeśli chodzi o włosy to dodatkowo mam łupież i strasznie się przetłuszczają i łamią. Aktualnie stosuje skrzyp polny, witaminy i minerały oraz tabletki od nerw. Proszę o rady bo już nie mam na to siły! Boje się wyjść w rozpuszczonych włosach bo na plecach zostaje mi ich pełno:(

Grunt, to określić przyczynę. Na wypadanie włosów mają wpływ m.in. zaburzenia hormonalne (prawdopodobne, gdyż jesteś w okresie dojrzewania), zaburzenia pracy tarczycy, niedobór witamin tak, jak ich nadmiar, anemia, przyjmowane suplementy i leki, niedostateczne nawodnienie, nadmiar stresu, przemęczenie lub przesilenie organizmu, niedostatek snu, nieprawidłowa pielęgnacja. Zdarza się też, że choroby, bądź geny. Także przede wszystkim skonsultuj się z endokrynologiem, zweryfikuj dietę oraz styl życia i postaraj się wyeliminować wspomniany łupież... Na obecną chwilę za mało informacji, by polecić coś konkretnie.

Resztę wyników mam w normie, za jednym pobraniem krwi zrobiłam już na wszystko co się dało. Nie mam problemów z tarczycą, anemią itp. Nikomu z mojej rodziny takie coś się nie przytrafiało więc jestem tym bardzo zdziwiona. Dziekuje i napewno skonsultuje się z endokrynologiem. Mój kuzyn polecił mi tez badania na obecność pasożytów, czy one też mogą być przyczyna wypadania włosów?

Przed chwilą, niemamjuzsily napisał:

Mój kuzyn polecił mi tez badania na obecność pasożytów, czy one też mogą być przyczyna wypadania włosów?

Oczywiście, że mogą. Warto sprawdzić. Podobnie jeszcze - dodam - nietolerancje pokarmowe, czy skoki stężenia glukozy we krwi.

Gdy je czesze na SUCHO wypada ich więcej niż 20-30

podczas mycia około 10

nie suszę ich, nie prostuje ani nie lokuje, nie farbuje, używam tylko szamponu przeciw wypadaniu włosów i nic więcej, czasami odżywkę z czarnej rzepy.

Jeszcze jakieś rady bo siedzę i płacze 

Gość Gość

Kup sobie mydło syberyjskie Agafii,nadaje się do ciała i włosów.

Albo szampon Alterry z kofeiną.Nie susz włosów,niech same schną.Jedz więcej białka.