Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KurdeNaWardze

Ile będę musiał oddać pieniędzy?

Polecane posty

Gość KurdeNaWardze

Cześć,

Mam laptopa za którego zapłaciłem 3700 zł i chciałbym go zastawić w lombardzie na jakieś 3 miesiące. Chciałbym pod zastaw wziąć 2000 zł. Moje pytania :

1) Dadzą mi tyle? Sprzęt jest prawie nowy, kupiony około czterech miesięcy temu, w bardzo dobrym stanie

2) Ile będę musiał oddać pieniędzy jeśli pożyczę te 2000 na 3 miesiące?

Niestety życie zmusiło. Zanim go kupiłem, miałem całkiem dobrą pracę. Wiadomo, że te określenie "dobra praca" to tak szumnie powiedziane, bo mam 21 lat i dla mnie w zasadzie niemal każda praca jest dobra, bo 2000 zł to dużo jak dla osoby, która nie ma w zasadzie żadnych wydatków, tyle co dorzucić się do rachunków. No, ale cóż, po dwóch miesiącach zwolnili mnie i 11 innych osób, z tego co się orientowałem, z dwóch ostatnich rekrutacji, czyli tych najświeższych pracowników. Mówili nam, że to z powodu "poważnych problemów finansowych firmy".

No i szukam roboty, mam dość sporo kwalifikacji. Ukończone technikum elektryczne (ale w tym akurat nie chciałbym pracować), ukończone kursy językowe na poziomie B2 - angielski i niemiecki, uprawnienia UDT do obsługi wózków widłowych, kurs na przedstawiciela handlowego, mam też doświadczenie w sprzedaży, kurs na magazyniera - sprzedawcę. Wysyłam aplikacje tylko na oferty, gdzie w 100% spełniam wymagania i nikt się nie odzywa. To bardzo frustrujące, ale firma gdzie swego czasu odbywałem staż, chciałaby mnie zatrudnić w charakterze kierowcy. Bardzo dobre zarobki, umowa o pracę na czas nieokreślony, służbowe auto i telefon. No i szef oraz pracownicy bardzo w porządku, przynajmniej wtedy, gdy tam sobie stażowałem a aż tak wiele czasu nie minęło 😄 Prawka B nie mam i muszę na kurs mieć, wpłaciłem zaliczkę 400 zł i opłaciłem sobie badania lekarskie, na tyle mnie było staż. Od Mamy ani myślę ciągnąć kasę, bo to by było żałosne, wolę sam sobie poradzić z tym. To tak dla zainteresowanych tym dlaczego chcę po lombardach chodzić 😛 

15 minut temu, Gość KurdeNaWardze napisał:

1) Dadzą mi tyle? Sprzęt jest prawie nowy, kupiony około czterech miesięcy temu, w bardzo dobrym stanie

Większość lombardów ma zwyczaj przyznawać nieco poniżej najniższej ceny takiego samego sprzętu oferowanego w sieci (sprawdzają zazwyczaj na portalach aukcyjnych i lombardowych). Dodatkowo, w zależności od stanu tego sprzętu. Zweryfikuj we własnym zakresie. W razie potrzeby możesz odwiedzić parę lombardów, po czym wybrać najlepsza opcję.

2) Ile będę musiał oddać pieniędzy jeśli pożyczę te 2000 na 3 miesiące?

Tyle, ile zakładają stawki konkretnego lombardu, z którego skorzystasz.

[...] No i szukam roboty [...]

Powodzenia :)

Gość Gość

Im dłuższy zastaw tym więcej odsetek. Dostaniesz maksymalnie 1700zl, a ile zapłacisz? Nie wiem, zależy od lombardu no i z tego co wiem to odsetki płacisz co miesiąc. 

Gość KurdeNaWardze

Rozumiem. Dziękuję Wam bardzo 🙂