Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panikara

Prosze odpowiedz

Polecane posty

Gość Panikara

1 raz  biore tabletki anty. Sa to vines 24+4. W dniu 10 tabletki (wzielam ja o 21 jak zwykle) o godzinke 24, moze pare mjnut po wystepily u mnie wymioty spowodowane alkoholem. Nie byly raczej obfite. Nie mialam zapasowego blistra ani nic wiec nie wzielam dodatkowej tabletki tylko normalnie kontynuowalam branie jak gdyby nigdy nic. Dzis jestem przy 16 tabletce, stosuje dodatkowo prezerwatywe, ale chcialabym wiedziec kiedy znowu bede w 100% chroniona? A moze juz jestem? Prosze o udzielenie odpowiedzi :(

Gość gość

Problem jest taki, że należy mieć zawsze zapasowe opakowanie aby móc przyjąć tabletkę ponieważ wymioty 3-4 godziny po przyjęciu tabletki mogą oznaczać niepełne wchłonięcie się substancji czynnej, a co za tym idzie utratę należytej ochrony. W takich wypadkach należy przyjąć pominiętą (wydaloną) tabletkę i dalej przyjmować kolejne nawet jeżeli oznaczałoby przyjęcie niemal równocześnie dwóch na raz. Nie wiem jak to się ma z pominięciem w ogóle jednej z tabletek, ja bym radziła jednak się zabezpieczać jeżeli nie stwarza to takiego problemu i spróbować skontaktować się z jakimś lekarzem. Proszę jednak uważać z alkoholem mimo, że to są tabletki "tylko" antykoncepcyjne.

Gość Panikara
10 minut temu, Gość gość napisał:

Problem jest taki, że należy mieć zawsze zapasowe opakowanie aby móc przyjąć tabletkę ponieważ wymioty 3-4 godziny po przyjęciu tabletki mogą oznaczać niepełne wchłonięcie się substancji czynnej, a co za tym idzie utratę należytej ochrony. W takich wypadkach należy przyjąć pominiętą (wydaloną) tabletkę i dalej przyjmować kolejne nawet jeżeli oznaczałoby przyjęcie niemal równocześnie dwóch na raz. Nie wiem jak to się ma z pominięciem w ogóle jednej z tabletek, ja bym radziła jednak się zabezpieczać jeżeli nie stwarza to takiego problemu i spróbować skontaktować się z jakimś lekarzem. Proszę jednak uważać z alkoholem mimo, że to są tabletki "tylko" antykoncepcyjne.

Wlasnie nie mialam tego blistra bedac na wyjezdzie:( no ale myslac logicznie  to po skonczeniu obecnego opakowania i ropoczeciu kolejnego ochrona powinna znowu byc w pelni skuteczna prawda?