Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eliza

Quiz

Polecane posty

Gość Eliza

Proszę, odpowiedzcie wg swojej wiedzy lub przekonań czy doświadczeń na następujące pytania (najlepiej na tak lub na nie):

Osoba chorująca na schizofrenię może :

1. prawnie posiadać dzieci

2. mieć prawo jazdy

3. pracować jako psycholog

4. pracować jako nauczyciel 

5. skończyć studia

6. żyć bez lekarstw 

7. być łagodna

8. wyglądać jak zdrowy człowiek 

9. dożyć późnego wieku

10. mieć dużo pieniędzy 

Gość Eliza

up

Gość Eliza

Nikt nie ma zdania w temacie?

Gość Eliza

Ejejej........

Gość gość

Praca w zawodzie psychologa odpada. Reszta ok.

Gość Nie znam

Nikogo  takiego  na wszystkie  pyt.odp  Tak pytanie  tylko  czy taka  osoba  moze  być psychologiem  czy nauczyciel 

Gość Eliza
10 minut temu, Gość gość napisał:

Praca w zawodzie psychologa odpada. Reszta ok.

Może masz  rację, ale zastanawia mnie fakt przedstawiony w autobiograficznej książce pt.' Byłam po drugiej stronie lustra' (czy jakoś tak) o zostaniu autorki ,chorujacej na schiz. psychoterapeutką . Może w niektórych  krajach tak się da?

Gość Saudade

Po pierwsze psycholog to nie to samo co psychoterapeuta. Teoretycznie osoba chora psychicznie, może być psychologiem. Wystarczy, że skończy studia. I to wcale nie jest margines. Często ludzie z zaburzeniami, fobiami, chorobami psychicznymi wybierają taki kierunek. Nie wiem czym to jest podyktowane, może nadzieją na darmowe psychotropy. Wątpliwe moralnie, ale często praktykowane. Psychoterapeutą natomiast może zostać każdy. Starczy inwencja, chęć, gabinet, tabliczka i zarejestrowana działalność gospodarcza. Tylko to też wątpliwe moralnie, ale oczywiście możliwe i praktykowane.

Gość Lola114
1 godzinę temu, Gość Eliza napisał:

Proszę, odpowiedzcie wg swojej wiedzy lub przekonań czy doświadczeń na następujące pytania (najlepiej na tak lub na nie):

Osoba chorująca na schizofrenię może :

1. prawnie posiadać dzieci

2. mieć prawo jazdy

3. pracować jako psycholog

4. pracować jako nauczyciel 

5. skończyć studia

6. żyć bez lekarstw 

7. być łagodna

8. wyglądać jak zdrowy człowiek 

9. dożyć późnego wieku

10. mieć dużo pieniędzy 

Na wszystkie pytania - tak. Oczywiscie zalezy od stopnia nasilenia choroby. Zreszta wszyscy mamy takie czy inne odchyly 

Gość Eliza
14 minut temu, Gość Saudade napisał:

Po pierwsze psycholog to nie to samo co psychoterapeuta. Teoretycznie osoba chora psychicznie, może być psychologiem. Wystarczy, że skończy studia. I to wcale nie jest margines. Często ludzie z zaburzeniami, fobiami, chorobami psychicznymi wybierają taki kierunek. Nie wiem czym to jest podyktowane, może nadzieją na darmowe psychotropy. Wątpliwe moralnie, ale często praktykowane. Psychoterapeutą natomiast może zostać każdy. Starczy inwencja, chęć, gabinet, tabliczka i zarejestrowana działalność gospodarcza. Tylko to też wątpliwe moralnie, ale oczywiście możliwe i praktykowane.

A to ciekawostki...tez mam wrazenie,ze osoby z mocnymi problemami ida na psychologię.. ale mialam nadzieję, ze to subiektywne odczucie. Wiem,że psycholog i psychoterapeuta to nie to samo,jednak rozjasniles temat. 

Gość Saudade
3 minuty temu, Gość Eliza napisał:

A to ciekawostki...tez mam wrazenie,ze osoby z mocnymi problemami ida na psychologię.. ale mialam nadzieję, ze to subiektywne odczucie. Wiem,że psycholog i psychoterapeuta to nie to samo,jednak rozjasniles temat. 

Teoretycznie psychoterapeuta powinien skończyć studia magisterskie, zdać odpowiedni egzamin, którego częścią jest również psychoterapia. Takie są zalecenia PRP, ale w praktyce nie ma prawnych uregulowań, które jasno określają, kto może być psychoterapeutą, stąd sporo nadużyć.