Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Ćwiczenia fizyczne w czasie połogu?

Polecane posty

Gość Gość

Jestem 4 tygodnie po porodzie chciałbym zacząć już ćwiczyć jakieś brzuszki, przysiady itp. Wiem że do zakończenia połogu należy się wstrzymać z seksem mam to nawet napisane na wypisie ze szpitala ale nic tam nie napisali o ćwiczeniach fizycznych. Porod miałam bez komplikacji dość łatwy i krótki, nie byłam szyta czuje się dobrze więc czy waszym zdaniem mogę już zacząć wykonywać ćwiczenia czy lepiej wstrzymać się do wizyty u lekarza ?

Gość Axa

Jedyne ćwiczenia w połogu to te wzmacniające mięśnie dna miednicy. TYLKO.
Żadnych brzuszków, podskoków czy biegania. Ani noszenie ciężkich wózków czy siat.
Więzadła trzymające narządy są bardzo słabe i bardzo podatne na nadwyrężenie w czasie połogu z powodu obecnej relaksyny (hormonu).  Czym grozi niewłaściwa aktywność fizyczna? Obniżenie narządów a z tym wiąże się nietrzymanie moczu, ból i dyskomfort w czasie współżycia, chodzenia, siedzenia.. Bardzo ciężko to się leczy, lepiej zapobiegać.

Gość gość
12 godzin temu, Gość Gość napisał:

Jestem 4 tygodnie po porodzie chciałbym zacząć już ćwiczyć jakieś brzuszki, przysiady itp. Wiem że do zakończenia połogu należy się wstrzymać z seksem mam to nawet napisane na wypisie ze szpitala ale nic tam nie napisali o ćwiczeniach fizycznych. Porod miałam bez komplikacji dość łatwy i krótki, nie byłam szyta czuje się dobrze więc czy waszym zdaniem mogę już zacząć wykonywać ćwiczenia czy lepiej wstrzymać się do wizyty u lekarza ? 

Oczywiście, że wstrzymać się do wizyty.

Gość gość

Brzuszkami możesz sobie teraz bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jak chcesz wrócić do formy to polecam spacery

Gość LLLL

Najlepiej porozmawiaj o tym z jakimś dobrym rehabilitantem - który ustali ci odpowiednie ćwiczenia. Ja miałam cc i zaczęłam ćwiczyć już 2m-ce po porodzie w tym że na początku były to bardzo delikatne ćwiczenia, a po ok 2 tygodniach dochodziły/ zastępowały je inne. Pamiętam, że całą pierwszą turę ćwiczeń wykonywałam przy rehabilitancie, który mi objaśniał co wolno, a czego nie. A jak mnie coś bolało w trakcie, to mówił że najlepiej nie forsować i zalecał np inny rodzaj. Szczerze polecam.

Gość Powiem tak

cc niby gorsze, ale zgadzam się, że szybciej można po tym powrócić do ćwiczeń. Lepiej poczekaj do wizyty lekarza, aż tak dużej różnicy wcześniejsze rozpoczęcie ćwiczeń Ci chyba nie zrobi.