Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Grabieże niemieckie

Kiedy Niemcy oddadzą nam dzieła sztuki ukradzine między 1939-1945 rokiem?

Polecane posty

Gość Grabieże niemieckie

Powojenne szacunki utraconych przez Polskę dzieł sztuki i wywiezionych przez okupanta niemieckiego (obejmujące tylko zbiory udokumentowane), wskazują na ubytek ok. 2,8 tys. obrazów znanych europejskich szkół malarskich, 11 tys. obrazów autorstwa malarzy polskich, 1,4 tys. wartościowych rzeźb, 15 mln książek z różnych okresów, 75 tys. rękopisów, 22 tys. starodruków, 25 tys. map zabytkowych, 300 tys. grafik, 50 tys. rękopisów muzealnych, 26 tys. bibliotek szkolnych, 4,5 tys. bibliotek oświatowych i 1 tys. bibliotek naukowych (łączne straty bibliotek wyniosły ok. 22 000 000 woluminów), oraz wiele innych nieudokumentowanych eksponatów i przedmiotów wartościowych (m.in. 5 tys. dzwonów kościelnych). Ogółem, okupant niemiecki dokonał w okupowanej Polsce rabunku ok. 516 000[3] pojedynczych dzieł sztuki, o wartości szacunkowej 11,14 miliardów dolarów (według kursu z 2001)

Gość Grabież dóbr kultury

Nie może być zgody i pojednania bez zwrotu skradzonego mienia obrazów dzieł sztuki itp

Gość Gość

Pomysł dobry, tylko dlaczego nie żądacie od Rosji zwrotu skradzionych dzieł sztuki, właściwie to wiem dlaczego, bo Rosji boicie się podskoczyć.

Gość Gość

Pomysł dobry, tylko dlaczego nie żądacie od Rosji zwrotu skradzionych dzieł sztuki, właściwie to wiem dlaczego, bo Rosji boicie się podskoczyć.

Gość Deviant psychopath 666

Wygońcie Niemców z Polski!