Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fjfjfjf

Czy to wypada? Kto zna sie troche na modzie?

Polecane posty

Gość fjfjfjf

Dziewczyny, czy wypada zeby facet na wesele poszedl w bezowych spodniach typu chino, blekitnej koszuli, granatowej marynarce i krawacie? To elegancki ubiur ale nie wiem czy wystarczajaco elegancki na wesele. Jak wasi mezowie chodza ubrani na wesela? Zawsze garnitur?

Gość Gość
6 minut temu, Gość fjfjfjf napisał:

Dziewczyny, czy wypada zeby facet na wesele poszedl w bezowych spodniach typu chino, blekitnej koszuli, granatowej marynarce i krawacie? To elegancki ubiur ale nie wiem czy wystarczajaco elegancki na wesele. Jak wasi mezowie chodza ubrani na wesela? Zawsze garnitur?

Nie wypada. To nie jest elegancki ubiór tylko bardziej na luzie. Ślub i wesele to ważna uroczystość dla pary, dlatego goście powinni ubrać się adekwatnie. Na śluby panowie powinni wybierać garnitury, chyba, że ślub odbywa się po 19 (lato) lub po zmroku (zimą wiadomo jest to przed 19) wtedy można włożyć smoking. Faux pas jest zakładać smoking np. O godzinie 14. 

Gość kooo

zalezy, jaki charakter wesela, czy elegancki lokal i wielka gala, czy plener, zajazd czy cos w tym stylu. Lepsze ciemne spodnie, nawet od biedy niezniszczone dzinsowe.

Gość gosc
35 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie wypada. To nie jest elegancki ubiór tylko bardziej na luzie. Ślub i wesele to ważna uroczystość dla pary, dlatego goście powinni ubrać się adekwatnie. Na śluby panowie powinni wybierać garnitury, chyba, że ślub odbywa się po 19 (lato) lub po zmroku (zimą wiadomo jest to przed 19) wtedy można włożyć smoking. Faux pas jest zakładać smoking np. O godzinie 14. 

jahahahahah to nie jest wesele pary książęcej tylko pewnie wiejska potańcówka w remizie wiec daruj sobie kwestie faux pas i smokingu 

Gość Figa

I tak obniżacie  poziom spotkań, które należy celebrować, jeszcze kobiety niech się ubiorą w białe kiecki bo jest gorąco -:/  ktoś ma ważny dzień w życiu, chce aby mili goście byli w razem z nimi a mili goście maja problem bo trzeba się umyć, ubrać, uczesać i dojechać... brawo wy

Gość Gosc
54 minuty temu, Gość fjfjfjf napisał:

Jak dla mnie super. 

Gość gość

Polecam kanał Dandycore, niedawno mieli właśnie filmik na temat strojów weselnych.

Gość Gosc

Fajna alternatywa dla nudnego garnituru, identycznie rzeczy miał mój syn lat 8.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

jahahahahah to nie jest wesele pary książęcej tylko pewnie wiejska potańcówka w remizie wiec daruj sobie kwestie faux pas i smokingu 

Jeżeli ktoś jest dobrze wychowany i ma klasę, będzie się zachowywał odpowiednio do sytuacji czy to pójdzie na wesele księcia czy na wesele kogoś z rodziny. Nie rozumiem różnicy, tym i tym osobom należy się szacunek w dniu ich ślubu. Czy to, że odbywa się na wsi oznacza, że należy wyglądać jak wieśniak i nosić smoking w dzień? Idź w stroju kąpielowym, to tak samo faux pas jak smoking w dzień. 

Gość Gosc
2 godziny temu, Gość kooo napisał:

zalezy, jaki charakter wesela, czy elegancki lokal i wielka gala, czy plener, zajazd czy cos w tym stylu. Lepsze ciemne spodnie, nawet od biedy niezniszczone dzinsowe.

Dżinsy na wesele??? Masakra jakaś 

Gość Gosc
2 godziny temu, Gość fjfjfjf napisał:

Przynajmniej będzie się  wyróżniał na tle innych. Kolory ze sobą współgrają, reszta zależy od tego co komu pasuje lub niepasuje.

Gość Gość

Zależy od charakteru imprezy. Na takie standardowe polskie wesele w przeciętnej sali weselnej wypada. Mój mąż też nie chodzi w garniturze na wesela. Do pracy może chodzić ubrany jak chce, więc kupowanie garniturów na każde wesele jest bez sensu. Wiadomo że casualowa marynarka czy chinosy później prędzej założy do pracy, a garnitur wisiałby w szafie. Dla mnie te garnitury i niektóre kiecki na weselach to jest w stylu "wieś tańczy i śpiewa", każdy myśli że to wygląda tak glamour a wygląda śmiesznie czasem.

Gość Gość

Na weselach 99% panów ma garnitury. Ostatnio często chodzę i zwracałam na to uwagę 

Gość fjfjfjf

Tu autorka- dziekuje wam za wszystkie odp. Dobrze poznac inne punkty widzenia. Wesele jest w lokalu- slub koscielny, a przyjecie w jakims eleganckim hotelu. Szczerze mowiac ja tez mowilam mezowi ze chyba taki stroj z chinosami moze byc za malo elegancki choc wyglada naprawde fajnie. Maz byl tak ubrany na komunii swojego chrzesniaka, a slub to chyba troche bardziej elegancka okazja. Ale ostatni raz na weselu polskim bylismy chyba 10lat temu i chcialam sie podpytac, bo wiadomo moda sie zmienia 🙂

Gość Figa

Jeden dyżurny garnitur każdy facet powinien mieć i nie ma co wymyślać argumentów po co na co. Nie masz to błąd i nie dyskredytuj innych tylko dlatego żeby obronić swoją tezę ze nie trzeba. 

Gość gość

Autorko, ten wspomniany wyżej blog chyba daje odpowiedź:

dandycore.pl/2019/05/stroj-weselnego-goscia-8-gotowych-pomyslow.html/

"Czasem jesteś niepokorny albo wiesz, że klimat uroczystości, na którą się wybierasz, będzie nieco luźniejszy niż powszechnie się przyjęło. W takiej sytuacji śmiało możesz zdecydować się na marynarkę w wyraźną kratę, klasyczne spodnie chino i koszulę button-down, czyli wszystko to, co w szeroko pojętej elegancji określilibyśmy jako “luźne” czy “casualowe”. Idąc dalej oczywiście możesz zdecydować się na pleciony pasek, bardzo wyrazistą poszetkę i buty split-toe o rzadko spotykanym kroju charakteryzującym się wyraźnym przeszyciem na nosku (w razie nietrawienia takich rozwiązań zaleca się wybór standardowych butów takich jak: derby, brogsy czy oksfordy)."

Czyli w waszej sytuacji to rzeczywiście zdecydowanie odpada. Ale jeśli garnitur nie "leży" to jak widać z tą marynarką możecie pokombinować i coś fajnego a eleganckiego stworzyć :)

Gość Ojej

Niech chinosy zmieni na granatowe i myślę że nie będzie tragedii 

Gość gość
35 minut temu, Gość Gość napisał:

Na weselach 99% panów ma garnitury.

...z czego 3/4 czarne i o dwa rozmiary za duże :D Raczej nie wzór do naśladowania ;)

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

...z czego 3/4 czarne i o dwa rozmiary za duże :D Raczej nie wzór do naśladowania ;)

Nie wiem na jakie wesela Ty chodzisz, ale nie spotkałam się z czymś takim. Może wydają Ci się za duże, bo wujkowie czy dziadkowie nie chodzą w slimach, tylko garniturach modnych kiedyś. A co z tego, że garnitur czarny? Klasycznie. Czy to przeszkadza?

Gość gość
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Nie wiem na jakie wesela Ty chodzisz, ale nie spotkałam się z czymś takim. Może wydają Ci się za duże, bo wujkowie czy dziadkowie nie chodzą w slimach, tylko garniturach modnych kiedyś. A co z tego, że garnitur czarny? Klasycznie. Czy to przeszkadza?

To chyba ty też nie wiesz, jak garnitur powinien leżeć. Nie chodzi mi o slimy, chodzi o garnitury zwyczajnie za duże. Czarny garnitur wypada założyć po godzinie 18 jako strój wieczorowy. Śluby odbywają się dużo wcześniej, i jeśli mężczyzna nie ma możliwości się przebrać, to powinien założyć ciemnoszary albo granatowy garnitur.

Gość Figa

Nie wiem skąd ty masz te informacje ale wesela nie kończą się po południu, nikt nie nosi za dużych garniturów bo młodzi takich nie maja. Ciotki i wujkowie to osobny temat -:) mężczyźni w garniturach wyglądają bardzo przystojnie i z klasa i jak ktoś ubrany jest inaczej to znaczy to tylko jedno - nie ma garnituru. W takich sytuacjach każdy kto ma ,ten nie wydziwia i wkłada klasykę zawsze piękna. Ubierajcie tych swoich facetów zgodnie z normami obyczajowymi bo ich ubiór świadczy tez o was drogie panie 

Gość Gość

Dziś facet ubiera się sam,więc nie zwalajcie na żony!

Gość Gosc

A to jest ciekawy temat, bo tak- teoretycznie nie wypada założyć na wesele garnituru, bo to nie jest strój wystarczająco elegancki. Smokingu za to nie wypada założyć przed kolacją, ani tym bardziej do kościoła (strój wieczorowy do kościoła niedobrze- musi być dzienny). Jest coś takiego jak męski strój dzienny elegancki- wyglada jak frak w jasnych kolorach, ale umówmy sie- kto ma taki strój w szafie? Nikt. 

W Polsce w związku z tym utarło się że na śluby i wesela panowie występują w garniturach, trzyczęściowch, nie czarnych. 

Od tego są naturalnie odstepstwa- na przykład jeśli wesele zaczyna się wieczorem kolacją, a goście mają czas na odświeżenie, to wypada założyć conajmniej smoking, a jeśli wesele jest w ciągu dnia, w plenerze, w stylizacji rustykalnej, a młodzi zaznacza dress code w zaproszeniach to można pojawić się w bardziej swobodnym wydaniu- garnitur dzienny z szelkami i muchą czy inne wariacje. 

Standardowo- garnitur to jest mus. 

Gość Gość

Droga autorko, niezależnie od tego, czy wesele jest w remizie, czy w hotelu, mężczyzna powinien założyć garnitur. I nie piszcie głupot, że garnitury wyszły z mody. Dorosły męzczyzna powinien mieć w szafie choć 1 modny garnitur( ciemnostalowy, tytanowośliwkowy, głębokogranatowy), plus białą lub bladoniebieską koszulę i stonowany krawat. I buty, pasujące do garnituru. To kwestia osobistego wizerunku, nie tylko na weselu/ach.

Gość Gosc

Ja coraz częściej wsrod panow obserwuje właśnie stroje opisane przez autorkę, są to zazwyczaj mężczyźni z dobrze płatna praca z dużych miast. Prowincja i wieś zawsze w garniturze jakby za dużym, do tego koszula z krótkim rękawem i koniecznie krawat w kolorze sukni partnerki.

Pracuje przy weselach.

Gość Gosc
26 minut temu, Gość Gosc napisał:

Ja coraz częściej wsrod panow obserwuje właśnie stroje opisane przez autorkę, są to zazwyczaj mężczyźni z dobrze płatna praca z dużych miast. Prowincja i wieś zawsze w garniturze jakby za dużym, do tego koszula z krótkim rękawem i koniecznie krawat w kolorze sukni partnerki.

Pracuje przy weselach.

Nowobogaccy mają tendencję do ignorowania etykiety. Stare pieniądze na szczęście trzymają klasę.

Gość gośćiu

takk garniutur obowiazkowy o krawat w myszkę miki by nadać luzu :D:D no wexcie z tymi garniturami

Gość gość

Zależy od ślubu. Jeżeli to klasyczne wesele to nie, nie wypada. 

Na moim ślubie nawet pan młody nie miał garnituru, więc tym bardziej nie oczekiwałam tego od gości. Najlepiej zrobicie jak zapytacie się młodych 

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Nowobogaccy mają tendencję do ignorowania etykiety. Stare pieniądze na szczęście trzymają klasę.

zwłaszcza na tych wsiach 🙂

Gość Kaśka
Dnia 30.07.2019 o 00:39, Gość Gość napisał:

Droga autorko, niezależnie od tego, czy wesele jest w remizie, czy w hotelu, mężczyzna powinien założyć garnitur. I nie piszcie głupot, że garnitury wyszły z mody. Dorosły męzczyzna powinien mieć w szafie choć 1 modny garnitur( ciemnostalowy, tytanowośliwkowy, głębokogranatowy), plus białą lub bladoniebieską koszulę i stonowany krawat. I buty, pasujące do garnituru. To kwestia osobistego wizerunku, nie tylko na weselu/ach.

Bardzo dobrze powiedziane! Jedynie te kolory trochę mi nie pasują 😉 Ja bym jeszcze tylko dodała, że garnitur nie tylko musi mieć modny krój i fason, ale musi odpowiednio leżeć na facecie, bo bez tego nawet najlepszy model nie będzie wyglądał dobrze. A taki ładnie skrojony garniak naprawdę potrafi odmłodzić faceta - mój na ślubie miał z 5 lat mniej, niż jeszcze dzień przed nim 😄 Polecam w szczególności udać się do jakiegoś dobrego sklepu z garniturami. W naszym przypadku to było Vizarro w Toruniu i nie żałujemy nic a nic!