Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie

czy wierząca osoba może wejść w związek z osobą tej samej płci

Polecane posty

Gość pytanie

jeśli się zakocha?

Gość Gość

Wydaje mi się, że katolicy nie mogą. Ale anglikanie już tak.

Gość pytanie
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Wydaje mi się, że katolicy nie mogą. Ale anglikanie już tak.

bardziej chodzi o to czy sprzeciwi się wierze dla miłości?

Gość Gość

Być może sprzeciwi się wierze. Bardziej od wiary, może ją powstrzymać opinia ludzi. Niestety.

Gość Gość

Zależy od osoby. Chociaż ja noe chciałabym być częścią wspólnoty, która odbiera mi prawo do kochania drugiej osoby.

Gość oczywiscie

Może, ale nie sakramentalnie, i wg kościoła, w takim związku będzie w stanie grzechu śmietelnego. Krotko mówiąc, Kosciół nie uznaje związków homoseksualnych (i ma rację). 

Gość Gość
6 minut temu, Gość oczywiscie napisał:

Może, ale nie sakramentalnie, i wg kościoła, w takim związku będzie w stanie grzechu śmietelnego. Krotko mówiąc, Kosciół nie uznaje związków homoseksualnych (i ma rację). 

To czemu wszechmocny Bóg stworzył kogoś gejem/lesbijką?

Gość 666

Lepiej dac księdzu

Gość gość

Podobno Bóg takich nie stwarza, to skutek wychowania, nadużyć jakich człowiek doznał w dzieciństwie albo później itd. 

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

To czemu wszechmocny Bóg stworzył kogoś gejem/lesbijką?

Bog nie ma nic przeciwko homoseksualistom. Rozne wspolnoty (w tym katolicy) maja..bo wedlog nich, jedynym celem seksu, jest prokreacja (uzywanie gumki to tez grzech :), tak samo jak seks analny I stosunek przerywany)

Gość Gosc
6 minut temu, Gość gość napisał:

Podobno Bóg takich nie stwarza, to skutek wychowania, nadużyć jakich człowiek doznał w dzieciństwie albo później itd. 

Ale bzdura. Stosunki homoseksualne sa czescia naszej kultury.. poczytaj o starozytnej Grecji..tam zboczeniem bylo nie posiadanie maloletniego kochanka..osoby heteroseksualne byly dyskryminowane, i czesto dla pozorow utrzymywali mlodych chlopcow :)

Gość oczywiscie
5 minut temu, Gość Gosc napisał:

Ale bzdura. Stosunki homoseksualne sa czescia naszej kultury.. poczytaj o starozytnej Grecji..tam zboczeniem bylo nie posiadanie maloletniego kochanka..osoby heteroseksualne byly dyskryminowane, i czesto dla pozorow utrzymywali mlodych chlopcow 🙂

No wiem, to nie zmienia faktu że posiadanie małoletniego kochanka jest pedofilią, we wspólczesnym swiecie Zachodu objętą sankcjami oraz napiętnowaną społecznie. Ludzie w przeszłości kultywowali różne obyczaje, a niektóre z nich w końcu uznali za nieetyczne i zabronili ich prawnie. Bardzo słusznie zresztą. 

Gość oczywiscie
16 minut temu, Gość Gosc napisał:

Ale bzdura. Stosunki homoseksualne sa czescia naszej kultury.. poczytaj o starozytnej Grecji..tam zboczeniem bylo nie posiadanie maloletniego kochanka..osoby heteroseksualne byly dyskryminowane, i czesto dla pozorow utrzymywali mlodych chlopcow 🙂

No wiem, to nie zmienia faktu że posiadanie małoletniego kochanka jest pedo.filią, we wspólczesnym swiecie Zachodu objętą sankcjami oraz napiętnowaną społecznie. Ludzie w przeszłości kultywowali różne obyczaje, a niektóre z nich w końcu uznali za nieetyczne i zabronili ich prawnie. Moim zdaniem bardzo słusznie. 

Gość Gosc
10 minut temu, Gość oczywiscie napisał:

No wiem, to nie zmienia faktu że posiadanie małoletniego kochanka jest pedo.filią, we wspólczesnym swiecie Zachodu objętą sankcjami oraz napiętnowaną społecznie. Ludzie w przeszłości kultywowali różne obyczaje, a niektóre z nich w końcu uznali za nieetyczne i zabronili ich prawnie. Moim zdaniem bardzo słusznie. 

Masz racje, tak powinno byc, ale tak nie jest. Poczytaj o 12 letnich muzulmanskich matkach, ktorym mezow, sad niemiecki zezwolil na pozostawanie w malzenstwie (lacznie z poligamia). Wiec te sankcje nie zawsze I nie dla wszystkich 

Gość szaaarrriiiikkkkk
11 minut temu, Gość Gosc napisał:

Masz racje, tak powinno byc, ale tak nie jest. Poczytaj o 12 letnich muzulmanskich matkach, ktorym mezow, sad niemiecki zezwolil na pozostawanie w malzenstwie (lacznie z poligamia). Wiec te sankcje nie zawsze I nie dla wszystkich 

Gdzies ty to wyczytal obszczymurku???chyba na pudelku trolu!

Siejesz wroga propagande,

sik!

Gość Ziuta
2 minuty temu, Gość szaaarrriiiikkkkk napisał:

sik!

Niestety to prawda..w niektorych stanach w Usa legalnie mozna wydac za maz 10 latke..jak rodzice dadza pozwolenie i Ona to robi z wlasnej (nieprzymuszonej :) ) woli..Rowniez dla wszystkich “uciekinierow politycznych”, jesli maja wiecej zon w swoich krajach, to moga wszystkie wziac, bo to nie dobrze rozlaczac rodziny..

Gość oczywiscie
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Trudno mi rozstrzygać problemy muzułmańskich imigrantów w Niemczech, ale te dziewczynki już mają dzieci, w swojej kulturze muszą być pod opieką jakiegoś mężczyzny, gdyby je odebrać męzom nie wiadomo co by się z nimi stało i co by zrobiła z nimi społeczność. Wg ich prawa obyczajowego, religijnego i mentalności, byłoby to rozbicie rodziny. Zupełnie inny przypadek, niż 2 dorosłych gejów albo lesbijek, domagających się ślubu kościelnego, bo mają ochotę zawalczyć z Kosciołem. 

Gość Ziuta
9 minut temu, Gość szaaarrriiiikkkkk napisał:

sik!

Poczytaj..sady zdecydowaly ze lepiej dla tych maloletnich matek pozostac z mezami, I to nieetycznie odrywac od ich kultury. 

Gość Ziuta
4 minuty temu, Gość oczywiscie napisał:

Trudno mi rozstrzygać problemy muzułmańskich imigrantów w Niemczech, ale te dziewczynki już mają dzieci, w swojej kulturze muszą być pod opieką jakiegoś mężczyzny, gdyby je odebrać męzom nie wiadomo co by się z nimi stało i co by zrobiła z nimi społeczność. Wg ich prawa obyczajowego, religijnego i mentalności, byłoby to rozbicie rodziny. Zupełnie inny przypadek, niż 2 dorosłych gejów albo lesbijek, domagających się ślubu kościelnego, bo mają ochotę zawalczyć z Kosciołem. 

Czyli tak jak mowilam, moralnosc jest wzgledna..

Gość szaaarrriiikkkk
1 minutę temu, Gość Ziuta napisał:

Poczytaj..sady zdecydowaly ze lepiej dla tych maloletnich matek pozostac z mezami, I to nieetycznie odrywac od ich kultury. 

Podaj zrodlo trolu.

Nie podasz bo to tylko twoje urojenia

Gość Ziuta
8 minut temu, Gość oczywiscie napisał:

Akurat tu sie nie zgodze z tymi lezbijkami/gejami. Tak myslalam dopuki nie poznalam przesympatycznej pary lezbijek (przykladne malrzenstwo). Po prostu kochaja sie, zyja w zgodzie, fajnie ze ich rodziny to akceptuja..to byloby dopiero niemoralne odbierac I’m mozliwosc zalegalizowania zwiazku..

Gość oczywiscie
9 minut temu, Gość Ziuta napisał:

Czyli tak jak mowilam, moralnosc jest wzgledna..

Moralność to nie jest sztywne trzymanie się schematów tylko szukanie najlepszego wyjścia dla człowieka. Coś, co dla ludzi zachodu jest złem, dla muzułmanów jest normą i jeśli się się wyrwie taką teoretyczną młodą matkę z jej rodziny (też nie sprawdziłam, czy to prawda i ale już niczego teraz nie szukam), może to być dla niej o wiele groźniejsze niż bycie jedną z żon jakiegoś muzułamnina, mającą prawo do mieszkania pod jego dachem i wychowywania swojego dziecka. Inna sprawa to zapobieganie małżeństwom z dziećmi, a od tego należałoby zacząć. Nie mówiąc już o przebywaniu tego całego towarzystwa na Zachodzie, w obcej kulturze gdzie zawsze będzie dochodziło do jakichś zgrzytów. Zostaliby u siebie, nie byłoby sprawy w sądzie. IDĘ SPAĆ, CZEŚĆ

Gość Gość

Może wejść, ale w związek braterski ;) ten oparty na uciechach cielesnych będzie jawnym grzechem, wynaturzeniem równym zboczeniom typu koprofilia i zoofilia. To nie miłość, to cielesny egoizm. To miłość typu "kocham ćpać", "kocham kraść", "kocham się ciąć" itd.

Gość Gość
6 godzin temu, Gość oczywiscie napisał:

No, najlepsze są konsekwencje wyciągane przez kośćiół względem swoich przedstawiciel, którzy posiadają małoletnich kochanków - przenieść do innej parafii.

Gość Mggg
9 godzin temu, Gość gość napisał:

Stwarza, człowiek sie taki rodzo, orientacja czy identyfikacja plciowa leżą w mózgu, w ukladzke nerwowym. To.stwierdzili jednoglosnie naukowcy, po badaniach takoch osób. Ale lepiej wierzyć pasterzom z  XV wieku nóż nauce. Przykre że dopoki kogoś coś nie spotka nie potrafi uwierzyc ani sobie czegoś wyobrazic. Ludzie u ubogich horyzontach. Czesto zdarza się tez zwłaszcza u kobiet, że sa cale zycie hetero i zakochaja sie w kobiecie.

Gość Gosc
4 godziny temu, Gość Gość napisał:

Może wejść, ale w związek braterski 😉 ten oparty na uciechach cielesnych będzie jawnym grzechem, wynaturzeniem równym zboczeniom typu koprofilia i zoofilia. To nie miłość, to cielesny egoizm. To miłość typu "kocham ćpać", "kocham kraść", "kocham się ciąć" itd.

Ciemna masa z ciebie na szczęście większość ludzi jest myślaca

Gość Gość
9 godzin temu, Gość oczywiscie napisał:

Kosciół nie uznaje związków homoseksualnych (i ma rację). 

Kościoł to największa mafia świata.  

Gość Gość

Nie należy mylić wiary z kościołem. Pewnie , że wierząca osoba może wejść w związek z osobą tej samej płci. Nawet aktualny papież nie potępia takich osób.

Gość Gość gość

Nie chodzi to o kościół, tylko o to co się Panu Bogu podoba. On wszystko widzi. W księdze kapłańskiej 18 rozdz. czytamy: 22 Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! 

Więc musisz wybrać, albo Bóg albo homo

Gość Gość
7 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Nie chodzi to o kościół, tylko o to co się Panu Bogu podoba. On wszystko widzi. W księdze kapłańskiej 18 rozdz. czytamy: 22 Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! 

Więc musisz wybrać, albo Bóg albo homo

Szkoda, że księża nie wybierają- mężczyźni,  dzieci.