Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barbara

Okulary przeciwsłoneczne

Polecane posty

Gość barbara

Na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że powinnam zaopatrzyć dziecko w okulary przeciwsłoneczne. Dziecko ma 2,5 roku i nosi czapkę z daszkiem. Jak myślicie potrzebna jest dodatkowa ochrona oczu?

Gość Gość

Ja kupiłam swoim dziewczynom u optyka porządne z filtrami. Uważam, że jak bardzo mocno świeci słońce, to się przydają oprócz czapki z daszkiem.

Gość Rejban

Kup mu/jej rej bany, bedzie szpan na dzielni.

Gość Wtf

Lekarz ci doradził, a ty pytasz randomowych typiar na kafe, czy miał rację? 

Gość Gość

Polecam real Kids schades 

Gość gość

A w jakim celu te okulary przeciwsłoneczne, czyżby lekarz posiadał również sklep z okularami

Gość sylwia90

Na stronie szkoły prenalen znalazłam, że wzrok dzieci kształtuje się do około 12-15 roku życia – im młodsze dziecko tym jego oczy są delikatniejsze i bardziej wrażliwe na szkodliwe promieniowanie UV, czyli lepiej je chronić aniżeli później leczyć.

Gość gość

Oczywiście, że jest potrzebna! Daszek w bardzo nikłym stopniu chroni przed promieniami UV.

WHO wyraźnie zaleca ochronę  oczu:

https://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/index3.html

https://www.who.int/uv/faq/protect/en/index7.html

Gość Gosc

Moje dziecko nosi okulary przeciwsłoneczne odkąd skończyło rok, bez nich nawet nie chcę wyjść z domu, używa ich przez cały rok, za każdym razem kiedy swieci słońce. Dla mnie to normalne, ze chroni się dziecku oczy, czapka z daszkiem tak nie działa.

Gość Gość

Po co jakieś głupie okulary przeciwsłoneczne? Czerniak jest przecież taki cool 

Gość kachna

Same przecież nosimy okulary to dlaczego mamy nie zakładać ich i dziecku. Musisz zwrócić tylko uwagę aby takie okulary miały atest, nie warto kupować okularów ze zwykłymi kolorowymi szkiełkami, bo zrobią one więcej szkody. U optyka znajdziesz szeroki wybór.

Gość Gosc

Ja kupowałam u optyka, nie będę pisać u którego, żeby nie robić reklamy (znany z reklam w tv). Szczerze dużo nie zapłaciłam bo za 1 parę ok 55 zł, a za drugą ok 60 zł. Okulary mają elastyczne, miękkie "zauszniki" (?) Syn ma chyba już 3 rok i nadal są dobre. 

Gość maria
Dnia 6.08.2019 o 10:18, Gość sylwia90 napisał:

Na stronie szkoły prenalen znalazłam, że wzrok dzieci kształtuje się do około 12-15 roku życia – im młodsze dziecko tym jego oczy są delikatniejsze i bardziej wrażliwe na szkodliwe promieniowanie UV, czyli lepiej je chronić aniżeli później leczyć.

Jestem zaskoczona, że aż tyle czasu organizm potrzebuje na ukształtowanie wzroku. My nosimy okulary przez cały rok i nie musimy mrużyć oczu przy dużym nasłonecznieniu.

Gość nika

Co jeszcze ci lekarze wymyślą, żeby tylko zdobyć kasę, żenada.

Gość anka

A co dokładnie  lekarz miał na myśli mówiąc, że powinnaś zaopatrzyć dziecko w okulary przeciwsłoneczne. Nie wszyscy ludzie przecież korzystają z takich okularów, a co dopiero dzieci. Jaką myśl przewodnią chciał przekazać ten lekarz, bo mówiąc szczerze nie rozumiem jego postawy.

Gość barbara
Dnia 7.08.2019 o 15:57, Gość anka napisał:

A co dokładnie  lekarz miał na myśli mówiąc, że powinnaś zaopatrzyć dziecko w okulary przeciwsłoneczne. Nie wszyscy ludzie przecież korzystają z takich okularów, a co dopiero dzieci. Jaką myśl przewodnią chciał przekazać ten lekarz, bo mówiąc szczerze nie rozumiem jego postawy.

Lekarz twierdził, że zbyt intensywne światło słoneczne możne podrażnić jego oczy, co może skutkować pogarszaniem się wzroku.

Gość Gosc
1 minutę temu, Gość barbara napisał:

Lekarz twierdził, że zbyt intensywne światło słoneczne możne podrażnić jego oczy, co może skutkować pogarszaniem się wzroku.

I bardzo dobrze powiedział