Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ula

Mamy których dziecko idzie do zerówki w szkole

Polecane posty

Gość Ula

Cześć Mamusie 6-latków, którzy idą do zerówki w szkole! Czy wszystko już przygotowane? Czy się stresujecie? Czy Wasze dzieci się stresują? 

Gość Ola

Moja 6latka idzie do 1 klasy. Do szkoły w której chodzila do przedszkola i zerówki. Wszytko gotowe. Córka nie może się doczekać. Ja choć wiem że sobie poradzi to jestem pełna obaw. 

Gość abc

Moj syn idzie. Wszystko praktycznie ma, oprocz ciapow:) Zastanawiam sie, czy juz w tym roku bedzie nauka literek, pisania? Czy bedzie jakies ksiazki do domu z lekcjami przynosil? Moze niech sie mamy starszych dzieci wypowiedza 🙂

Gość Marta
14 minut temu, Gość abc napisał:

Moj syn idzie. Wszystko praktycznie ma, oprocz ciapow:) Zastanawiam sie, czy juz w tym roku bedzie nauka literek, pisania? Czy bedzie jakies ksiazki do domu z lekcjami przynosil? Moze niech sie mamy starszych dzieci wypowiedza 🙂

Literek to możesz uczyć w domu. Bez względu co tam będzie w zerowce jak dziecko zainteresowane.Zależy w jakiej zerowce,czasami uczą a czasami w pierwszej klasie☺️. Spotkałam się z przynoszeniem nauki pisma do domu w zerowce prywatnego przedszkola.

Zawsze mnie zastanawiało w jakim rejonie kraju na pantofle /kapcie mówi się ciapy 😉

Pozdrawiam. 

Gość Gość

Mój syn też idzie, dzisiaj dopiero kupiliśmy (większość) wyprawki.Nie stresujemy się bo jeszcze przed nami tydzień gonitwy z przedszkolem, praca.

Gość Gość
21 minut temu, Gość abc napisał:

Zerówka to jeszcze jak Cię mogę, ale pierwsza klasa to już taki zmurszały polski standard.

Gość abc
17 minut temu, Gość Marta napisał:

Literek to możesz uczyć w domu. Bez względu co tam będzie w zerowce jak dziecko zainteresowane.Zależy w jakiej zerowce,czasami uczą a czasami w pierwszej klasie☺️. Spotkałam się z przynoszeniem nauki pisma do domu w zerowce prywatnego przedszkola.

Zawsze mnie zastanawiało w jakim rejonie kraju na pantofle /kapcie mówi się ciapy 😉

Pozdrawiam. 

No literki juz dawno zna. Gorzej z czytaniem, ale cos tam probuje dukac. Za to pieknie liczy przynajmniej do 100. Dodaje liczby, nawet takie jak np. 35+9, itd. Nieco gorzej mu idzie z odejmowaniem.. Pytam z ciekawosci. Jestem z lubelskiego i w moim rejonie mowimy wlasnie ciapy. Rowniez pozdrawiam. 😉

Gość gość

Odpowiem jako nauczyciel i mama. W zerówce - roczne przygotowanie przedszkolne - dzieci mają poznać litery, uczą się je składać w wyrazy, wyrazy rozkładają na głoski, to jest przygotowanie do nauki czytania. Powinny sylabizować, głoskować, dokonywać analizy i syntezy wyrazów i zdań. Poznają litery, ale typowe wprowadzenie pisanych liter alfabetu/monografia/ jest w klasie pierwszej. W zerówce dziecko powinno daną literę rozpoznać, kojarzyć głoskę z jej znakiem graficznym. W zakresie edukacji matematycznej dzieci poznają cyfry, dodają i odejmują w zakresie 10, szacują, porównują, segregują. Zerówka to fundament pod klasę pierwszą, ale co najważniejsze fundament emocjonalny. To jest ostatni dzwonek żeby zadbać o gotowość szkolną, która oceniona będzie do kwietnia i zdecyduje, czy dziecko do klasy pierwszej jest gotowe.

Jeszcze tydzień odpoczynku i ruszamy ;-)