Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fulbi

Niemcy. Ile wydajecie na jedzenie?

Polecane posty

Jak w tytule, ile wydajecie pieniedzy na samo jedzenie w Niemczech. U mnie rodzina 2+1 i bez 600 Euro miesiecznie nie ma co liczyc. Jemy normalnie, bez jedzenia na miescie. 

Gość Wilk

2 osoby dorosłe 600-700€/mc

Gość wn w w

To tanio u was. Ja mieszkam we Francji i na 4 osoby wydaje przeszlo 1000.

Gość GGG
2 godziny temu, Gość wn w w napisał:

To tanio u was. Ja mieszkam we Francji i na 4 osoby wydaje przeszlo 1000.

Wcale nie musi być tanio. ludzie bardzo różnie wydają.

Ja w UK na 3 osoby - 2 doroslych i nastolatek - wydaje ok 900 funtów miesięcznie - i to jedzenie w domu, na miescie jemy kilka razy w miesiacu ale to są osobne pieniądze. a moja koleżanka, Polka, ma męża i dwoje dzieci, jedno też wiecznie głodny nastolatek, a oni wydają  800-900 max na ich 4... dodam, że oni jedzą sporo mięsa, a my tylko indyka raz w tygodniu, bo nei przepadamy za mięsem. aha jeszcze jemy ryby ale to pstrąga lub makrele tylko, to są bardzo tanie ryby, porównując np z halibutem czy solą.alem  yryby kupujemy świeże, w rybnym sklepie, a oni... paluszki rybne w markecie !

Myslałem, że u mnie dużo idzie na jedzenie a tu proszę :) Dzieki za podzielenie się doświadczeniem.

Gość Kop

Jedzenie na zachodzie jest dużo droższe niż w PL. 

Gość jajjaa
3 godziny temu, Gość Kop napisał:

ale wypłaty o wiele lepsze niż w POlsce, więc wychodzi taniej :)

Gość gość
3 godziny temu, Gość Kop napisał:

Figa prawda. W stosunku do zarobków tańsze, plus lepszej jakości  (bo nikt ci nie wciśnie "boczku" składającego się w 1/5 z wody czy "sera" z oleju). Jak przyjeżdżam do Polski robię zakupy na parę dni u rodziców to jestem w szoku, jak jest drogo i jak trzeba uważać, czytając skład dosłownie wszystkiego.

Jedzenie niemieckie jest lepszej jakości, choć nie zawsze. Porównując zarobki to Niemca żyje się jakieś 4 razy lżej. 

Gość rimen

Sporo wydajecie, ale to chyba dobrze - nie jecie byle czego.

Gość Dawid53
Dnia 23.09.2019 o 20:15, Gość rimen napisał:

Sporo wydajecie, ale to chyba dobrze - nie jecie byle czego.

Drogie nie równa się dobre. Często za znaczek marki się wiecej placi.

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Dawid53 napisał:

Drogie nie równa się dobre. Często za znaczek marki się wiecej placi. 

Kiedyś też tak myślałam. Ale jak teraz mam porównanie: Zachód - produkty markowe, Polska - Biedronka to  jednak produkty markowe wychodzą na plus (w ogólnym rozrachunku). W Polsce głupie masło muszę z każdej strony obejrzeć czy to nie jakiś miks roślinny, za granicą wszystko jasne i czytelne.

Gość goscdd
Dnia 6.09.2019 o 12:56, fulbi napisał:

Jak w tytule, ile wydajecie pieniedzy na samo jedzenie w Niemczech. U mnie rodzina 2+1 i bez 600 Euro miesiecznie nie ma co liczyc. Jemy normalnie, bez jedzenia na miescie. 

A to jedzenie na miescie jest nienormalne?  😉

U nas rodzina 2+1 i kot, mieszkamy w Dortmund, idzie okolo 800 euro miesiecznie, a z jedzeniem poza domem to i 1000.

Gość gość
21 minut temu, Gość goscdd napisał:

A to jedzenie na miescie jest nienormalne😉

U nas rodzina 2+1 i kot, mieszkamy w Dortmund, idzie okolo 800 euro miesiecznie, a z jedzeniem poza domem to i 1000. 

Może normalnie w sensie bez żadnych diet typu bez glutenu itd. + bez jedzenia na mieście. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Gość remo

Naprawde duzo wydajecie.

Znajomy zywi sie glownie w dyskontach (Lidl, Aldi). Za zakupy na tydzien placi ok. 30 euro.  Taniej niz w Polsce. Znacznie taniej. Nie wozi sloikow,  wszystko niemieckie.

Gość gość
13 godzin temu, Gość remo napisał:

Naprawde duzo wydajecie.

Znajomy zywi sie glownie w dyskontach (Lidl, Aldi). Za zakupy na tydzien placi ok. 30 euro.  Taniej niz w Polsce. Znacznie taniej. Nie wozi sloikow,  wszystko niemieckie.

A ile w tych zakupach warzyw i owoców? Generalnie żywności nieprzetworzonej? Coś czuję, że ten znajomy jeździ do Niemiec typowo na "dorobek" i dlatego oszczędza jak może. Wiesz, w Polsce też możesz się żywić najtańszymi produktami żeby wydać jak najmniej. Ale co innego rodzina mieszkająca za granicą na stałe, co innego Polak pracujący sezonowo, który chce oszczędzić jak najwięcej pieniędzy.

Gość Dawid53
23 godziny temu, Gość gość napisał:

Kiedyś też tak myślałam. Ale jak teraz mam porównanie: Zachód - produkty markowe, Polska - Biedronka to  jednak produkty markowe wychodzą na plus (w ogólnym rozrachunku). W Polsce głupie masło muszę z każdej strony obejrzeć czy to nie jakiś miks roślinny, za granicą wszystko jasne i czytelne.

Pisałem  - produkt z logiem biedronki bywa często podobny do markowego , często ta sama firma  robi re same produkty tylko jeden markowy drugi z innym logiem. Czasem jedynie tanie ryby albo zbyt tanie mięso mogą okazać się gorsze , ale produkty mleczne sery to jest to samo. Ogolnie często płaci się za marke a nie realny produkt.

Jak się umie kupować to można kupić wiecej rzeczy hurtowo , np. mięso , jajka ryż w biedronce, sosy typu chilli , rybny , ostrygowy w sklepie azjatyckim za dużą butelke za 20 zl ktora starcza na miesiąc.  

Nie jem raczej masła , chleba , serów, sporadycznie jedynie. Głównie azjatyckie jedzienie jem no chleb itp. Jest nie zdrowy , wole ryż tani jest bo 2-3 zł za paczke a zdrowszy.

Ogólnie w Polsce żywność mega droga nie jest , jak sie umie kupować na tydzień tak podstawowo w polsce to na 2 osoby wydaje jakieś -100-150 zł  co na miesiąc wychodzi 500-600 zl . Uważam , że to nie drogo . Mowie o takich podstawowych potrzebach , nie licze tutaj zamowienia pizzy albo pójścia do restauracji  , wyjścia na piwo  to nie sa jakieś  istotne rzeczy  , bardziej rozrywka(czasem można , ale szkoda kasy). Staram sie unikac tego typu wydatkow bo wole zbierac kase i potem jade sobie np. do Brazylii , Tajlandii , Filipiny itp. 

Egzotyczne kraje tańsze od europy , w Tajlandii miałem hotel za 2000 zł na miesiąc . A w Polsce za tyle to na 2 tygodnie bym pojechał , a niemcy , francja to nawet nie pisze tydzień góra bo ceny czesto od 100 euro w góre w Europie zachodniej.

Co roku do Tajlandii na mc jezdze.

Gość Dawid53
14 godzin temu, Gość remo napisał:

Naprawde duzo wydajecie.

Ta chyba na Ukrainie tyle płaci hehe.

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Dawid53 napisał:

Pisałem  - produkt z logiem biedronki bywa często podobny do markowego , często ta sama firma  robi re same produkty tylko jeden markowy drugi z innym logiem. Czasem jedynie tanie ryby albo zbyt tanie mięso mogą okazać się gorsze , ale produkty mleczne sery to jest to samo. Ogolnie często płaci się za marke a nie realny produkt.

Zależy co masz na myśli mówiąc markowe. Bo w porównaniu z czekoladą z Biedronki, Wedel to już "marka", że hoho jednak jakość średnia. Ale taki Lindt to już gwarancja wysokiej jakości.  Akurat w Biedronce nie ma wielu renomowanych producentów, są rozpoznawalne brandy ale właśnie takie Wedle, a nie Lindity. Inna sprawa, że gdzieś tam się pojawiają co jakiś czas komentarze o specjalnych liniach produkcyjnych dla dyskontów.

Gość fed

Naprawde sa jeszcze naiwniacy ktorzy wierza, ze "często ta sama firma  robi re same produkty tylko jeden markowy drugi z innym logiem."??? Otoz NIE.  Nie ma takiej opcji, bo to dziala na niekorzysc producenta. Musialby byc ...em, zeby tak robic. Co robi producent, gdy ma wyrpodukowac cos tanio? Obinza jakosc.

Gość Dawid53
2 godziny temu, Gość fed napisał:

Naprawde sa jeszcze naiwniacy ktorzy wierza, ze "często ta sama firma  robi re same produkty tylko jeden markowy drugi z innym logiem."??? Otoz NIE.  Nie ma takiej opcji, bo to dziala na niekorzysc producenta. Musialby byc ...em, zeby tak robic. Co robi producent, gdy ma wyrpodukowac cos tanio? Obinza jakosc.

Jedna firma robi dwa produkty , ale klienci o tym nie wiedzą  że ta sama firma robiła ten sam produkt pod różną etykieta. Teraz to na całym świecie się robi wszystko by jak najwiekszy zysk1 byl roznymi sposobami.

Gość Dawid53
10 godzin temu, Gość gość napisał:

Zależy co masz na myśli mówiąc markowe. Bo w porównaniu z czekoladą z Biedronki, Wedel to już "marka", że hoho jednak jakość średnia. Ale taki Lindt to już gwarancja wysokiej jakości.  Akurat w Biedronce nie ma wielu renomowanych producentów, są rozpoznawalne brandy ale właśnie takie Wedle, a nie Lindity. Inna sprawa, że gdzieś tam się pojawiają co jakiś czas komentarze o specjalnych liniach produkcyjnych dla dyskontów.

Ok. To możesz zrobić zakupy w Lidlu , Carrefourze , Kauflandzie, Piotrze i Pawle. Jest masa sklepów . Często bywa tak jakieś produkty są gdzies taniej a gdzieś drozej. Często są promocję .

Ja nie uważa , że jedzenie w Polsce jest jakieś masakrycznie drogie.

Moim zdaniem taniej niż na zachodzie , może jedynie pojedyńcze produkty są na zachodzie tańsze niz w PL.

Jak poszukasz to w innym markecie znajdziesz znane marki.

Gość Ola
14 godzin temu, Gość Dawid53 napisał:

Ogólnie w Polsce żywność mega droga nie jest , jak sie umie kupować na tydzień tak podstawowo w polsce to na 2 osoby wydaje jakieś -100-150 zł  co na miesiąc wychodzi 500-600 zl . Uważam , że to nie drogo . Mowie o takich podstawowych potrzebach , nie licze tutaj zamowienia pizzy albo pójścia do restauracji  , wyjścia na piwo  to nie sa jakieś  istotne rzeczy  , bardziej rozrywka(czasem można , ale szkoda kasy).

Co takiego?  CO WY JECIE ??!  odpadki jakies?

toż to jest 20 zł na dzien....!!!!!!!!!!!!

dwie osoby 600 zł miesięcznie.... nas jest 3 - jedno dziecko 2 dorosłych - 1,500-2000 to minimum- a na restaruracje i rozrywki jest inny budżet. osobny.

Gość Ola
12 godzin temu, Gość gość napisał:

Lindt wcale nie taki super,  i nie jest wcale jakiś tam drogi no bez przesady. jadlam znacznie lepsze czekolady w życiu - przez czekoladę rozumiem coś o zawartości minimum 70% kakao, poniżej np 60% dla mnie to nie jest czekolada.  W każdym razie, są znacznie lepsze marki niż LIndt, ale reklamy tu robić nie bedę.

Gość Ola
14 godzin temu, Gość Dawid53 napisał:

. Czasem jedynie tanie ryby albo zbyt tanie mięso mogą okazać się gorsze , ale produkty mleczne sery to jest to samo.

CZASEM ??!

w żyvciu nie kupię ryb w dyskoncie! tylko zawsze w sklepie rybnym. taki pstrąg przecież jest tani.

Gość polino

Ryby to syf, tylko się trujecie, zobaczyć na YT o norweskich pstrągach

Gość gość
11 godzin temu, Gość Dawid53 napisał:

Ok. To możesz zrobić zakupy w Lidlu , Carrefourze , Kauflandzie, Piotrze i Pawle. Jest masa sklepów . Często bywa tak jakieś produkty są gdzies taniej a gdzieś drozej. Często są promocję .

Ja nie uważa , że jedzenie w Polsce jest jakieś masakrycznie drogie.

Moim zdaniem taniej niż na zachodzie , może jedynie pojedyńcze produkty są na zachodzie tańsze niz w PL.

Jak poszukasz to w innym markecie znajdziesz znane marki.

W porównaniu z pensją taniej nie jest. Nie porównuj tylko cen, a ceny w odniesieniu do zarobków.

Gość Gość
4 godziny temu, Gość gość napisał:

W porównaniu z pensją taniej nie jest. Nie porównuj tylko cen, a ceny w odniesieniu do zarobków.

Wzrost zarobków w PL jest wyższy niż wzrost cen. I tak mamy najniższe ceny w EU a to ile zarabiasz zależy od ciebie. Kim jesteś i co potrafisz. A pensje idą cały czas w górę i bardzo się ostatnio poprawiły.

Gość gość
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Wzrost zarobków w PL jest wyższy niż wzrost cen. I tak mamy najniższe ceny w EU a to ile zarabiasz zależy od ciebie. Kim jesteś i co potrafisz. A pensje idą cały czas w górę i bardzo się ostatnio poprawiły.

Już skończ trollu.

Gość emik

Brawo Ola za:

"Co takiego?  CO WY JECIE ??!  odpadki jakies? toż to jest 20 zł na dzien....!!!!!!!!!!!!  dwie osoby 600 zł miesięcznie.... nas jest 3 - jedno dziecko 2 dorosłych - 1,500-2000 to minimum"