Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Minusia

Leczyć kanałowo czy może jednak usunąć?

Polecane posty

Gość Minusia

Mam dylemat. Od kilku dni zastanawiam się, czy leczenie zęba kanałowo ma sens, czy lepiej się nie męczyć i po prostu wyrwać zęba?

Gość Laura

Wyrwanie zęba to nie jest dobre rozwiązanie, jeśli tylko masz szanse uratować zęba to o niego walcz!

Gość Noyze

Leczenie kanałowe rzeczywiście nie daje gwarancji powodzenia, ale to nie znaczy, że nie warto spróbować. Moim zdaniem warto zdecydować się na leczenie kanałowe.

Gość Minusia

A powiedzcie mi, czy leczenie kanałowe naprawdę tak bardzo boli?

Gość Laura

Nie ma się czego bać! Dzisiaj leczenie kanałowe naprawdę nie boli! Dostaniesz znieczulenie i nic nie poczujesz.

Gość Beasia

Zgadzam się z Laurą, sama mam zaplanowane leczenie kanałowe i do głowy mi nie przyszło, że może lepiej będzie usunąć zęba.

Gość gość

Zależy który ząb, zależy czy planujesz np. założenie aparatu. Najlepiej zapytaj się dentysty.

Ja mam 8semki (tylko) do leczenia i chce wyrywać.  Specjalnie potrzebne nie są, łatwo się psują, dodatkowo wykrzywiły mi zęba. Nie widzę żadnych plusów ich posiadania. Widziało mnie dwóch dentystów-ortodontów i też mówili, że można wyrywać bez problemu.

Gość ghost

Usunięcie zęba wiąże się z wieloma powikłaniami. To nie jest tak, że usuniesz zęba, to usuniesz problem. Lecz zęba, bo kolejny już ci nie wyrośnie!

Gość Aleczka

Zdecydowanie lepiej będzie leczyć zęba. Nie ma się nad czym zastanawiać - co swój ząb to swój.

Gość Qrka

Jestem zdania, że ząb należy ratować (no chyba, że stomatolog już stwierdzi, że nie warto). Leczenie kanałowe pozwala zachować zęba i myślę, że to jest chyba najważniejsze.

Gość Stomatologia Steczko

Jeśli występuje ból zęba i jest ciągły i trwa od kilku dni, należy się jak najszybciej zgłosić do lekarza stomatologa. Często bywa, że w takich sytuacjach wymagane jest leczenie kanałowe.

Nie należy obawiać się leczenia endodontycznego, wykonywane jest w znieczuleniu. Dawniej bardzo bolący ząb często usuwano. W chwili obecnej sytuacja się zmieniła. Szanse na uratowanie i odbudowę takiego zęba są naprawdę duże, coraz rzadziej podejmuje się decyzję o ekstrakcji (usunięciu), zastępując je próbą leczenia kanałowego.

Pozdrawiamy,
Gabinet Steczko - http://www.steczkodentysta.pl