Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ula

Antybiotyki nie wpływają na antykoncepcję doustną?

Polecane posty

Gość Ula

Cześć dziewczyny, wątków na temat antybiotyków i antykoncepcji jest sporo, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedniego. 

A więc od początku, byłam zmuszona zażyć przez dwa dni dwie dawki antybiotyku z  doksycykliną - Doxycyclinum TZF. Obecnie biorę tabletki antykoncepcyjne Qlaira, są to tabletki dwuskładnikowe, sekwencyjne, czterofazowe. Na dzień przed zażyciem antybiotyku uprawiałam seks z chłopakiem dwa razy, doszło do wytrysku w środku. Chcąc się upewnić czy panikować czy nie oraz jak długo mam się zabezpieczać dodatkowo po zakończeniu kuracji, sięgnęłam po ulotkę  Qlaira.  Nie było w niej jednak żadnej wzmianki na temat tego co zrobić w przypadku zażycia antybiotyku, bardzo się tym zdziwiłam, bo pamiętam, że kiedyś taka informacja była tam zawarta. Zaczęłam szukać na różnych stronach informacji i natchnęłam się na artykuł dotyczący nowych badań opublikowanych  przez Journal of American Academy of Dermatology. Wynika z nich, że antybiotyki z substancją czynną - ampicylina, cyprofloksacyna, klarytromycyna, doksycyklina, metronidazol, ofloksacyna, roksitromycyna, temafloksacyna i tetracyklina nie wpływają na antykoncepcje hormonalną. Jedynie antybiotyki zawierające ryfampicynę obniżają skuteczność tabletek antykoncepcyjnych. 

Czy któraś z was słyszała o tym, że antybiotyki nie wpływają na antykoncepcje? 

Czy znacie kogoś kto wpadł zażywając antybiotyk podczas antykoncepcji doustnej? 

Będę bardzo wdzięczna za poważne wypowiedzi. 

Pozdrawiam 🙂

PS: Nie mam 15 lat 😛 

Gość gładzimordka

Z tego co czytalam to do antybiotyków, mogących obniżyć antykoncepcję, należą te, zawierające substancje czynne, tj.: amoksycylina, cyprofloksacyna, klindamycyna, tetracykliny, erytromycyna, kotrimoksazol oraz nawet paracetamol zażywany w dużych ilościach mogą osłabić antykoncepcje. Nie bylam nigdy w takiej sytuacji jak twoja mimo ze vines biore ponad dwa lata. Mysle ze najlepiej zapytac o to lekarza no i przy antybiotykach uzywac gumek

Gość kasia

W takich sytuacjach czytaj ulotki tabletek antykoncepcyjnych 🙂