Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kryspin Kołakowski

Zbiórki pieniężne wyłudzenie czy nie

Polecane posty

Gość Kryspin Kołakowski

Drodzy, bardzo Was proszę o opinię w takiej sprawie. Mianowicie, jakiś czas temu, pewna znajoma osoba zorganizowała zbiórkę pieniężną na swój cel, która miała na celu zebranie pieniędzy na leczenie. Choroba nie była fikcją ale.... Oprócz zbiórki na "pomagam.pl" organizowała także inne zbiórki, szerokim łukiem omijając Fundację SięPomaga. Dziś już wiem dlaczego (przeczytałem regulamin tej Fundacji) ale proszę Was o opinię w tej sprawie bo być może ja jestem zbyt mało obiektywny.

W poście o zbiórce osoba ta umieściła informacje na co konkretnie zbiera, że operacja, że rehabilitacja, że drogie leki itp. W rezultacie, biorąc pod uwagę wszystkie zbiórki tej osoby, kwota jaką zebrała to ponad 72 tys. zł. Sąd, który w następstwie innych okoliczności, zweryfikował historię choroby i leczenia zauważył, że absolutna całość leczenia została pokryta przez Fundusz NFZ. Osoba ta dysponuje jedną fakturą, której kwota oscyluje około 3 tysięcy złotych ale to tylko dlatego, że suplement diety, nie lek!!, który zakupiła ta osoba, zakupiła go na 15 miesięcy i stąd ta kwota. Osoba ta jest już zdrowa. 

Moje pytanie brzmi tak: jeżeli osoba ta, w poście o zbiórce wymieniła rzeczy w zupełności refundowane przez NFZ i nie poniosła z tego tytułu kosztów własnych, czy można uznać jej działanie za nieetyczne? Kilkoro moich znajomych, łącznie ze mną wpłaciliśmy na ten cel jakieś tam kwoty. Czujemy się oszukani. Czy mamy rację?