pannanikt96 0 Napisano Październik 19, 2019 Witam, Jestem aktualnie w zaawansowanej ciąży natomiast cały czas nurtuje mnie jedna sprawa.. mianowicie nie zgadza mi się wiek ciąży z wiekiem, który podawało USG na samym początku. Okres miałam 20.01.2019r, tabletki antykoncepcyjne odstawiłam pare miesięcy wcześniej i od tamtej pory moje cykle trwały 27-33 dni. Stosunki odbyły się dokładnie: 26.01 (z wytryskiem), 30-31.01 (bez wytrysku w srodku) oraz 14.02 (bez wytrysku w srodku)ciąży. Bylam przekonana, ze ciaza jest z 26.01 poniewaz wtedy odbyl sie pelnyna stosunek, ale po pierwszych badaniach USG juz nie wiem co myslec, bo z daty porodu (2.11.2019) wychodzi, ze ciaza jest mlodsza jakos o tydzien od daty OM czyli obliczajac wyszlo mi, ze do zaplodnienia wedlug USG doszlo 09.02 a wtedy nie odbywalam stosunku, dopiero kolejny byl 14.02 czyli 5 dni przed oczekiwana miesiaczka. Testno ciazowy robilam 25.02 i pokazal wtedy druga dosc wyrazna kreske. Według miesiączki termin porodu to 27.10.2019 a z pierwszych USG na wczesnym etapie termin porodu wyznaczony na 02.11.2019. Moje pytanie brzmi: W którym z wymienionych stosunków doszło do zapłodnienia? Ponieważ termin z USG nie odpowiada zadnemu z nich i całkowicie nic z tego nie rozumiem już, proszę o rozwianie moich wątpliwości odnośnie daty kiedy faktycznie doszło do poczęcia. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 19, 2019 nie da się tego dokładnie wyliczyć, od daty stosunku do faktycznego zapłodnienia może minąć tydzień, a następny tydzień do zagnieżdzenia w macicy i od tego momentu zaczynają wydzielać się hormony. To może być kwestia kilku dni, a może 2 tygodni. Nie wiem, jakie to ma znaczenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pannanikt96 0 Napisano Październik 19, 2019 rozumiem, ze etap zagniezdzenia rowniez jest brany pod uwagę w obliczeniach? nie ukrywam, ze bylam przekonana, ze od momentu zapłodnienia juz jest obliczany wiek ciąży w USG. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piruet 0 Napisano Październik 20, 2019 Ciąża rozpoczyna się w momencie, gdy zarodek zagnieździ się w macicy. A do samego zapłodnienia najcześciej dochodzi w jaojowodzie. Zanim zarodek trafi do macicy może minąć mniej lub więcej czasu. Nawet lekarz nie może tego wiedzieć dokładnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach