Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamax2

„Nienawidzę Cię”

Polecane posty

Gość Mamax2

Nie sądziłam, ze kiedyś usłyszę to od dziecka... dzisiaj córka, lat 6 pierwszy raz takie coś mi wykrzyczała. Popłakałam się, było mi cholernie przykro. Myślałam, ze wychowując dziecko w relacji przyjaciółki a nie matka rozkazuje a dziecko musi wykonać, będziemy mieć relacje, w której nie ma miejsca na takie słowa.

Wasze dzieci tez kiedyś tak powiedziały? Z jakiego powodu?

Gość Gość

Dzieci w różnym wieku tak mówią bo uslyszaly to w tv, gdzie w prawie każdym amerykańskim filmie lub serialu, a same takie lecą w tv, padają takie słowa. U nich w USA to bardzo popularny zwrot 'I hate you' i ja bardzo często to słyszę w filmach. Dzieci oglądają i chłoną słownictwo. Nie zastanawiaja się co to znaczy. Nie bierz tego do siebie. Ogranicz tv dziecku. Ono z czasem zacznie sobie zdawać sprawę z tego co mówi i usłyszysz wtedy dużo pięknych słów przemyślanych i prawdziwych. 

Gość Mamax2
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Dzieci w różnym wieku tak mówią bo uslyszaly to w tv, gdzie w prawie każdym amerykańskim filmie lub serialu, a same takie lecą w tv, padają takie słowa. U nich w USA to bardzo popularny zwrot 'I hate you' i ja bardzo często to słyszę w filmach. Dzieci oglądają i chłoną słownictwo. Nie zastanawiaja się co to znaczy. Nie bierz tego do siebie. Ogranicz tv dziecku. Ono z czasem zacznie sobie zdawać sprawę z tego co mówi i usłyszysz wtedy dużo pięknych słów przemyślanych i prawdziwych. 

Ona wie co mówi, powiedziała to z pełna świadomością znaczenia tego zwrotu. Niestety, nie mogę sobie wytłumaczyć tego wpływem tv.

Gość gość

Moja kiedyś tak powiedziała jak ja skrzyczalam po kłótni z siostrą. Stwierdziła, że jej nie kocham, bo biorę stronę siostry i mnie nienawidzi i siostry też. Przykro mi było strasznie, ale wiem, że dzieci nie mają jeszcze rozwiniętej kontroli emocji i potrafią reagować nadmiernie. Później płakała i mnie przepraszala, rysowala laurki. Tak to niestety bywa z dziećmi, że nadmiar emocji jest nie do opanowania i czasami może być wybuch. Moja córka jest bardzo emocjonalna, ekspresyjna i często wpada w złość. Teraz już ma 8 lat i się kontroluje, ale jako przedszkolak zdarzalo jej się powiedzieć za dużo. Wiadomo, że jest przykro, ale to dziecko a Ty jesteś dorosla i nawet partnerska relacja do końca partnerska być nie może, bo na innym poziomie funkcjonujecie. Porozmawiaj z nią jak emocje opadną.

Gość Gość

Nigdy. Syn jest nastolatkiem. Też bym się nie przejmowała tym co dziecko mowi w złości, bo mama kazała zjeść ziemniaczki

Gość Mamax2
5 minut temu, Gość gość napisał:

Moja kiedyś tak powiedziała jak ja skrzyczalam po kłótni z siostrą. Stwierdziła, że jej nie kocham, bo biorę stronę siostry i mnie nienawidzi i siostry też. Przykro mi było strasznie, ale wiem, że dzieci nie mają jeszcze rozwiniętej kontroli emocji i potrafią reagować nadmiernie. Później płakała i mnie przepraszala, rysowala laurki. Tak to niestety bywa z dziećmi, że nadmiar emocji jest nie do opanowania i czasami może być wybuch. Moja córka jest bardzo emocjonalna, ekspresyjna i często wpada w złość. Teraz już ma 8 lat i się kontroluje, ale jako przedszkolak zdarzalo jej się powiedzieć za dużo. Wiadomo, że jest przykro, ale to dziecko a Ty jesteś dorosla i nawet partnerska relacja do końca partnerska być nie może, bo na innym poziomie funkcjonujecie. Porozmawiaj z nią jak emocje opadną.

Moja ma 6,5 roku. Jest jak na swój wiek bardzo dojrzała i poważna. Potrafi rozmawiać jak dorosły. Stad niestety wiem, że słowa przemyślane a nie rzucone tak po prostu. Tym bardziej jest mi przykro. Teraz jest u siebie w pokoju i się nie odzywa. Za godzinę w porze szykowania do snu będzie rozmowa. Chyba, że nie będzie chciała to jutro. 

Gość gosc
8 godzin temu, Gość Mamax2 napisał:

Moja ma 6,5 roku. Jest jak na swój wiek bardzo dojrzała i poważna. Potrafi rozmawiać jak dorosły. Stad niestety wiem, że słowa przemyślane a nie rzucone tak po prostu. Tym bardziej jest mi przykro. Teraz jest u siebie w pokoju i się nie odzywa. Za godzinę w porze szykowania do snu będzie rozmowa. Chyba, że nie będzie chciała to jutro. 

jak rozklejasz sie przy 6 latce to co bedzie pozniej? poza tym co to znaczy nie bedzie chciała? ty rządzisz, nie dziecko, powiedziała co powiedziała teraz ty masz cos jej do powiedzenia i mowisz,a nie czekasz az gówniarz bedzie miał ochote słuchac twoich kazan. Dziecko w tym wieku nie jest jeszcze tak dojrzałe by wiedziec jak ranią słowa i co w ogole znaczy nienawidziec. Nawet te mądre i dojrzałe.

Gość Mamax2
Przed chwilą, Gość gosc napisał:

jak rozklejasz sie przy 6 latce to co bedzie pozniej? poza tym co to znaczy nie bedzie chciała? ty rządzisz, nie dziecko, powiedziała co powiedziała teraz ty masz cos jej do powiedzenia i mowisz,a nie czekasz az gówniarz bedzie miał ochote słuchac twoich kazan. Dziecko w tym wieku nie jest jeszcze tak dojrzałe by wiedziec jak ranią słowa i co w ogole znaczy nienawidziec. Nawet te mądre i dojrzałe.

Nie rozkleiłam się przy Niej a dopiero jak byłam sama. Nie gówniarz a dziecko... dziecko tez ma prawo nie chcieć czegoś w danej chwili. Nie popieram wychowania „jestem rodzicem wiec mam racje” „jesteś tylko dzieckiem wiec musisz”.

Gość gość
24 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ty na poważnie na podstawie filmów oceniasz co jest gdzie popularne?  😄  Ogranicz sobie TV 😄

Gość gosc
8 godzin temu, Gość Mamax2 napisał:

Nie rozkleiłam się przy Niej a dopiero jak byłam sama. Nie gówniarz a dziecko... dziecko tez ma prawo nie chcieć czegoś w danej chwili. Nie popieram wychowania „jestem rodzicem wiec mam racje” „jesteś tylko dzieckiem wiec musisz”.

nie...ale jestes rodzicem i wychowujesz dziecko. Jesli dziecko obraza Cie, mowi,ze Cie nienawidzi to ma tutaj i w tej chwili wyjasnic dlaczego mowi takie rzeczy. Ty jako matka tłumaczysz dlaczego takie rzeczy mozna powiedziec osobie,ktora ją skrzywdzila,a nie osobie ktora kocha i chce jak najlpiej i dlaczego słowem "nienawidze" nie rzuca sie na prawo i lewo, nawet jesli sie czegos nie chce bardzo.. Zycia jej nie zmarnowałas ,zeby tak do Ciebie mówiła.

A tymczasem 6 latka powiedziała Ci,ze Cie nienawidzi, ty rozpaczasz i czekasz na jej humor do rozmowy,a ona juz dawno ma to gdzies. Ja tez nie popieram wychowania o jakim wspomniałas,ale popieram wychowanie i rozmowe juz teraz. Kary tez sie wymierza juz i teraz. Jestes rodzicem i egzekwujesz od niej posłuszenstwo. Miedzy byciem rodzicem- kumplem,a rodzicem -rodzicem jest roznica.

Piszesz,ze nie gówniarz,a dziecko,ale twoja corka niestety zachowała sie jak to pierwsze. Brak szacunki,obrazila cie. Co dalej?

Jw napisalam,mam  nastolatka,mam z nim swietny kontakt,choć czasem piora leca ale nigdy nie powiedział do mnie,ze mnie nienawidzi,nie kocha,nie lubi. Wręcz przeciwnie czesto słysze,ze jestem najlepsza.  Zawsze kłotnie wyjasniamy z miejsca. Jest spora szansa,ze to ja sie myle,bo stara jestem i nie znam zycia, ale daje szanse ,zeby mi wyjasnił wszystko "łopatologicznie". Kiedy trzeba to jestem kolezanka, ale zawsze jest swiadomosc,ze jednak jestem mamą i szacunek musi byc.

Kazdy ma swoje metody wychowawcze,ale warto sie im przyjrzec i poprawic cos

Gość gosc
8 godzin temu, Gość gość napisał:

Ty na poważnie na podstawie filmów oceniasz co jest gdzie popularne?  😄  Ogranicz sobie TV 😄

ograniczyc dziecku tv i tłumaczyć,ze takie rzeczy moga mówić głupie nastolatki w serialu,ale normalne osoby w normalnym zyciu do kochajacych rodzicow ,bliskich czy nawet kolegow w szkole. Wg mnie cokolwiek w tv,grach czy rozmowach dzieci wg was nie jest cool to nalezy sprostować. i powiedziec dlaczego tak sie nie mówi i nie robi. Telewizja nie moze byc wyrocznia

Gość Vvvvv

Dziecko potrzebuje matki a nie przyjaciolki!!!

Na pewno powiedziała tak w złości, miała jakiś powód. Odpuść, dzieci w takim wieku nie mówią tego z takimi samymi myślami jak dorosły. Gdyby koleżanka/kolega/partner powiedział coś takiego, to naprawdę miałabyś się nad czym zastanawiać. 

Co sprowokowało Twoją córkę do tego? Kazałaś jej posprzątać pokój lub wypełnić inny obowiązek? 

Oczywiście w żadnym wypadku nie powinnaś tego zostawiać. Zapytaj ją o powód, powiedz co oznacza to co powiedziała i że nie powinna w żadnym wypadku mówić takich rzeczy ani mamie ani tacie.  

Gość ...
30 minut temu, Gość gosc napisał:

nie...ale jestes rodzicem i wychowujesz dziecko. Jesli dziecko obraza Cie, mowi,ze Cie nienawidzi to ma tutaj i w tej chwili wyjasnic dlaczego mowi takie rzeczy. Ty jako matka tłumaczysz dlaczego takie rzeczy mozna powiedziec osobie,ktora ją skrzywdzila,a nie osobie ktora kocha i chce jak najlpiej i dlaczego słowem "nienawidze" nie rzuca sie na prawo i lewo, nawet jesli sie czegos nie chce bardzo.. Zycia jej nie zmarnowałas ,zeby tak do Ciebie mówiła.

A tymczasem 6 latka powiedziała Ci,ze Cie nienawidzi, ty rozpaczasz i czekasz na jej humor do rozmowy,a ona juz dawno ma to gdzies. Ja tez nie popieram wychowania o jakim wspomniałas,ale popieram wychowanie i rozmowe juz teraz. Kary tez sie wymierza juz i teraz. Jestes rodzicem i egzekwujesz od niej posłuszenstwo. Miedzy byciem rodzicem- kumplem,a rodzicem -rodzicem jest roznica.

Piszesz,ze nie gówniarz,a dziecko,ale twoja corka niestety zachowała sie jak to pierwsze. Brak szacunki,obrazila cie. Co dalej?

Jw napisalam,mam  nastolatka,mam z nim swietny kontakt,choć czasem piora leca ale nigdy nie powiedział do mnie,ze mnie nienawidzi,nie kocha,nie lubi. Wręcz przeciwnie czesto słysze,ze jestem najlepsza.  Zawsze kłotnie wyjasniamy z miejsca. Jest spora szansa,ze to ja sie myle,bo stara jestem i nie znam zycia, ale daje szanse ,zeby mi wyjasnił wszystko "łopatologicznie". Kiedy trzeba to jestem kolezanka, ale zawsze jest swiadomosc,ze jednak jestem mamą i szacunek musi byc.

Kazdy ma swoje metody wychowawcze,ale warto sie im przyjrzec i poprawic cos

Popieram

Gość ...
25 minut temu, Gość Vvvvv napisał:

Dziecko potrzebuje matki a nie przyjaciolki!!!

To tez wazna prawda

Gość Gosc
1 godzinę temu, Gość Mamax2 napisał:

Ona wie co mówi, powiedziała to z pełna świadomością znaczenia tego zwrotu. Niestety, nie mogę sobie wytłumaczyć tego wpływem tv.

Przesadzasz. Zastanów się nad Twoją relacją z córką. Nie można być kumpelą dziecka. Córka musi znać granice i do tego potrzebna jest stanowczosc i konsekwencja w działaniu. To nie przeszkadza w miłości między matką a dzieckiem.

Jeśli myślisz, że 6-latka jest na tyle dojrzała, żeby z pełną świadomością mówić o nienawiści, to znaczy, że sama niedojrzalas...

Gość Gosc

Moim zdaniem najpierw trzeba być matką by po 20 roku zycia ona mogła by kumpelka.

Gość Gosc

Dziecko mówi matce, że jej nienawidzi a wszyscy tylko 'przesadzasz', 'ona nie wie co mówi.'nawet jak jej nie nienawidzi to mówi specjalnie słowa, które ranią. Trzeba coś z tym zrobić, a nie ' to tylko dziecko'.

Gość gosc
8 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Dziecko mówi matce, że jej nienawidzi a wszyscy tylko 'przesadzasz', 'ona nie wie co mówi.'nawet jak jej nie nienawidzi to mówi specjalnie słowa, które ranią. Trzeba coś z tym zrobić, a nie ' to tylko dziecko'.

ja sie z tym zgadzam i TAK -autorka przesadza ze swoją reakcją. Dziecko powiedzialo jej cos niemiłego,wiec powinna wytłumaczyć znaczenie tego slowa i dlaczego tak sie nie mówi. Poza tym dziecko powinno wiedziec,ze ma przeprosić.

Gość Wera

Mój syn też miał taki okres w życiu że co drugi dzień było nienawidzę Cię. Mam tez córkę i nigdy nie powiedziała do mnie w ten sposób. I wychowuje ich przecież tak samo. Kwestia charakterku

Gość Gość

Nigdy dotąd tak dziecko nie powiedziało do mnie. Tak, czy owak musiała to gdzieś usłyszeć.

Gość Hahaha81
2 minuty temu, Gość Wera napisał:

Mój syn też miał taki okres w życiu że co drugi dzień było nienawidzę Cię. Mam tez córkę i nigdy nie powiedziała do mnie w ten sposób. I wychowuje ich przecież tak samo. Kwestia charakterku

Spoko,rozumiem tylko ze ja nawet nie wiem kim ty jestes...Tu nigdy nie wiadomo kto i co pisze.

Gość gość

Gdybym usłyszała takie coś od syna to nie wziełabym tego na poważnie. Wiem, że syn mnie kocha i jeśliby nawet użył takich słów to wiem, że to nie byłaby prawda lecz wyżycie nadmiaru negatywnych emocji spowodowane jakąś konkretną sytuacją która ulega lub za chwile ulegnie rozwiązaniu. Jaka to u ciebie sytuacja była ? Nie napisałaś. Fajnie sie przyjaźnić z dzieckiem, ale nie może sie to odbywać na kazdym poziomie waszego życia. Ty nie masz 6-ściu lat jak twoja córka. Nie jesteś na równi z dzieckiem pod względem mentalnym. Są sytuacje kiedy trzeba okazać się tym prowadzącym i czasem trzeba zareagować ostrzej, jednak to się dzieje dla dobra dziecka, a nie przeciw niemu. Nie jest to równoznaczne z brakiem szacunku. Ty to mylnie interpretujesz. Pamiętaj aby nie przesadzić z byciem psiapsiółką dla córki. Z tego może być więcej szkoda niż pożytku. Córka ma już przyjacióki w przedszkolu i będzie mieć przyjaciółki w szkole, a jedna tylko osoba na świecie pełni rolę matki i ona tej matki memntorki potrzebuje chociaż o tym nie wie. Jest to rola potrzebna dla rozwoju dziecka, dla jego bezpieczeństwa. Fundując jej siebie tylko w roli przyjaciółki pozbawiasz ją pewnego stelaża. Nie tego ona w tym wieku potrzebuje u ciebie, a w kazdym razie na pewno nie w stu procentach. Przyjaciółką dla córki to ty możesz być wtedy gdy będzie ona dorosłą kobietą która jest już samodzielną jednostką i utrzymuje się sama, a nie teraz kiedy ona jest dzieckiem i potrzebuje autorytetu, przewodnika, pewnego wzorca. To się wiąże z tym, że czasem trzeba dziecku powiedzieć kategoryczne nie, dla jego dobra mimo, że ono w danej chwili może tego nie rozumieć.