Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Help

Renta rodzinna a ukończone 25 lat

Polecane posty

Gość Help

Pobierałam rentę rodzinną, jestem teraz na ostatnim roku studiów od 1 października, 3 października skończyłam 25 lat, w tym samym dniu złożyłam w ZUS wniosek o przedłużenie wypłaty świadczenia i dołączyłam zaświadczenie z uczelni że kontynuuję naukę. 
11 października dostałam pismo że moja renta zostaje wstrzymana bo ukończyłam 25 lat. Nie było tam mowy dotyczącej mojego wniosku z 3 października. Wszystkie odpowiedzi na ten temat są stare z 2016 lub 2009 roku. Mamy rok 2019 i nowe rządy i dysponowanie hajsem podatników więc pytam:
Czy to jest błąd, czy rzeczywiście nie ma już czegoś takiego jak kontynuowanie renty po ukończeniu 25 lat na ostatnim roku studiów?
Bardzo proszę o pomoc!

Gość Gosc

Renta rodzinna przysługuje dzieciom własnym, przysposobionym oraz dzieciom drugiego małżonka do ukończenia 16 lat. Wiek ten ulega wydłużeniu do ukończenia 25 lat pod warunkiem kontynuowania nauki. Ograniczenie wiekowe nie jest brane pod uwagę, jeżeli dzieci stały się całkowicie niezdolne do pracy w okresie pobierania renty. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, to prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.