Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Qqqq

Urząd pracy a ciąża

Polecane posty

Gość Qqqq

Jestem ciekawa czy będą zarejestrowana w urzędzie pracy mogą mnie wyrejestrować jak powiem im ze jestem w ciąży, teraz chyba są inne przepisy i nie ma już profilów wiec nie wiem czego się spodziewać 

jeśli doniosę zaświadczenie od lekarza ze nie jestem zdolna do pracy czy mogą mnie wyrejestrować ? 

I co będzie ze skierowaniami do pracy czy do końca porodu maja prawo mi dawać takie skierowania ? A co po porodzie czy tez mm prawo dawać mi skierowania do pracy ? 

Gość Gosc

Wez sie kobieto do roboty a nie zaraz zasilki bedziesz ciagnela

Gość Qqqqq
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Wez sie kobieto do roboty a nie zaraz zasilki bedziesz ciagnela

Jestem w ciąży nikt mnie nie zatrudni... jestem zarejestrowana w urzędzie tylko z powodu ubezpiecznie od lekarza tak to nie rejestrowała bym się bo po co 

Gość Fhjnf

Jeśli masz męża i on pracuje, to może Cie pod swoje ubezpieczenia zgłosić. Jeśli nie, to poczytaj sobie o tym w necie o przepisach, bo tutaj to zaraz zostaniesz zwyzywana.

Gość Qqqqq
1 godzinę temu, Gość Fhjnf napisał:

Jeśli masz męża i on pracuje, to może Cie pod swoje ubezpieczenia zgłosić. Jeśli nie, to poczytaj sobie o tym w necie o przepisach, bo tutaj to zaraz zostaniesz zwyzywana.

Zauważyłam że tutaj ludzie potrafią tylko krytykować, tragedia te forum 

a ludzie którzy krytykują musza mieć mega kompleksy 

Gość Monika

Ostatnio dowiadywalam sie w urzedzie pracy i powiedziano mi,ze jesli jestem zarejestrowana jako bezrobotna to musze podpisac oswiadczenie,ze w kazdej chwili jestem gotowa podjac prace. Wiec jezeli jestes juz zarejestrowana to moim zdaniem nie wyrejestruja Cie pod warunkiem,ze jesli znajda dla Ciebie oferte to pojdziesz na rozmowe i wyrazisz chec do pracy. A to,ze pracodawca Cie nie zatrudni bo mu powiesz ze jestes w ciazy,to juz nie Twoja wina. Ale to tylko moja opinia,a jak jest na prawde to do konca nie wiem.

Gość Gość

Ja byłam 7 lat temu zarejestrowana w ciąży więc może się sporo zmieniło ale wtedy pokazałam kartę ciąży i nie musiałam się w ogóle pokazywać w urzędzie.Potem akt urodzenia i tyle.

Gość gosc

Generalnie w przypadku niezdolności do pracy - utrata statusu bezrobotnego następuje po upływie 90 dni niezdolności do pracy, jednak w przypadku niezdolności do pracy kobiet w ciąży jest wyjątek - art. 33 ust 4d ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - Starosta nie może pozbawić statusu bezrobotnego kobiety w ciąży z powodu niezdolności do pracy związanej z ciążą trwającej przez nieprzerwany okres 90 dni (...). Dostarczaj kolejne zaświadczenia o niezdolności do pracy do dnia porodu. Potem, zgodnie a art. 33 ust. 4g ustawy - Starosta nie może pozbawić statusu bezrobotnego matki dziecka
– z uwagi na brak zdolności i gotowości do podjęcia zatrudnienia spowodowany opieką nad tym dzieckiem przez okres, przez który przysługiwałby im, zgodnie z odrębnymi przepisami, zasiłek macierzyński w okresie urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego, z wyłączeniem przypadku złożenia wniosku o pozbawienie tego statusu przez samego bezrobotnego. Wystarczy tu dostarczenie zwykłego zaświadczenia lekarskiego o urlopie macierzyńskim (chyba że konkretny PUP wymaga dodatkowych dokumentów). Ps nie jestem bezrobotną, matką dziecka po prostu znam znakomicie przepisy tej konkretnej ustawy 🙂