Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa o pracę na czas określony, a rozwiązanie umowy.

Polecane posty

Gość gość

To moja pierwsza praca, więc proszę o wyrozumiałość w przypadku głupiego pytania. Podpisałam umowę o pracę na czas określony, który wynosi 2 lata. Wiem jednak, że na pewno nie będę tyle tam pracować, traktuję tę pracę jako taki przystanek by dorobić i wynieść się do innego miasta. Dlatego pytam już dziś. Wiem, żeby rozwiązać umowę o pracę na czas określony muszą być spełnione dwa warunki, czyli ''[..] art. 33 kp stanowi, iż przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem - tzw. klauzula o wypowiedzeniu.”
Więc w moim przypadku jest ona podpisana na okres powyżej 6 miesięcy, ale nie mam klauzuli o wcześniejszym rozwiązaniu – jedynie mam podane długości okresu wypowiedzenia, które mnie obowiązują. Czy w tym przypadku nie będę mieć problemów, jeśli za parę miesięcy znajdę coś lepszego i będę chciała odejść? Wystarczy, że napiszę pismo o rozwiązanie umowy z okresem wypowiedzenia, odbębnię ten okres wypowiedzenia i będzie ok?

Gość Gość

Nie, nie będziesz mieć problemów.  Do 6 mcy pracy obowiązuje Cię okres wypowiedzenia 2 tygodnie. Tak, napiszesz wypowiedzenie, popracujesz 2 tygodnie i tyle.

Gość ona

tak jak przedmówca - okres wypowiedzenia zawarty w umowie oznacza, że po złożeniu wypowiedzenia i upływie tego terminu umowa ulega rozwiązaniu. W dobrym tonie jest powiadomić pracodawcę wcześniej o zamiarze odejścia, choć to oczywiście nie jest żaden obowiązek.