Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wierzę, że Bóg istnieje, ja to nawet wiem! Ale kompletnie nie wierzę w to że on jest dobry i kochający. Dostatecznie długo się łudziłem

Polecane posty

Gość gość

Dostatecznie długo, przez wiele lat wierzyłem i łudziłem się że on jest dobry i kochający ale mam już dość, nie dam się już więcej razy oszukać. Pismo Święte przeczytałem, oczywiście bombarduje miłością i dobrem Boga, ale to tylko teoria bo w praktyce tego kompletnie nie ma, nigdy mimo usilnych starań nie doświadczyłem jego dobra opieki miłości a wręcz przeciwnie, całe życie mam pod górę, pełne cierpienia samotności chorób nieszczęść porażek itd i nijak nie idzie liczyć na Boga. Wszędzie tylko czytam i słyszę o tym jaki to on dobry, jak pomaga, słucham lub czytam świadectwa ludzi jak wielkie łaski podobno im Bóg wywdzięczył, jak ogromnie im pomógł, ale to wszystko teoria i robienie ludzi w bambuko, bo tego kompletnie nie ma, kompletnie tego nie doświadczam mimo całego pobożnego życia. Albo np jak Matka Boża w objawieniu powiedziała "Gdybyś wiedział jak bardzo Cię kocham, popłakałbyś się ze szczęścia" albo pieprzenie że wystarczy wyciągnąć dłoń do Jezusa a On Cie nie odtrąci, On ci pomoże. Albo że on stoi obok ciebie i płacze i współcierpi razem z tobą. No i co z tego? co z tego że mnie niby kochacie, co z tego że jesteś obok? to tylko teoria! kłamstwo bo kompletnie tego nie odczuwam w życiu byś był obok, byś kochał, byś chociaż raz w tym pieprzonym życiu mi pomógł. Już nie wierze w takie pierdoły, mnie to już tylko wkurza, gdy czytam lub słyszę o tym jak to podobno Bóg mocno mnie kocha, bo dostatecznie długo byłem naiwny i wierzyłem w te kłamstwa które kompletnie nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. 

Już dalej nie chce żyć w kłamstwie, nie mam zamiaru dalej się łudzić że ten psychopatyczny tyran znęcający się psychol jest dobry pomocny i kochający, rzucić kolejną kłode pod nogi to on uwielbia, ale ukochać czy pomóc to już nie ma nawet co o tym marzyć, jesteśmy po prostu zabawkami w rękach tego psychola a jeszcze sie nam wmawia ze gdy on nas gnoi, my mamy wielce go kochać, za co ja się pytam? za co? jakiś syndrom sztokholmski chcecie w nas rozwijać? że mamy kochać swojego oprawce? ja sie na ten pieprzony świat nie prosiłem, a Bóg dał mi tak zjeebany los że sie rzygać chce i jeszcze tylko przez całe życie dowalał mi kolejnymi porażkami nieszczęściami cierpieniami chorobami itd i ma beke ze mnie pewnie, a nam sie wmawia ze jak nas oprawca przypnie do kaloryfera i zacznie przypalać papierosem, obdzierać żywcem ze skóry to my jeszcze mamy sobie wmawiać że on przecież nas kocha, że jest niby dobry i mamy go jeszcze za to kochać, że nas stworzył jako swoją zabawkę do pastwienia się nad nami... no przecież to jest żałosne

Jezus cierpiał przez kilka godzin, łącznie z biczowaniem, drogą krzyżową i umieraniem na krzyżu i oczekuje za to wielkiej chwały, doceniania, miłości uwielbienia czci i nie wiadomo czego jeszcze, a ja od ponad 30 lat dzień w dzień cierpie i nikogo to nie obchodzi a już zwłaszcza tego tyrana Boga, on ma tylko ubaw gdy moze mi jeszcze bardziej dowalić, a jak słyszę  lub czytam o tym ze on jest podobno dobry kochający i opiekuńczy, to mnie normalnie szlag jasny już trafia. Po 20 latach głębokiego praktykowania wiary, łudzenia się, mam już po prostu dość. Najgorsze jest to że i tak nic z tym nie zrobie, bo niestety już istnieje i gdy ten tyran tylko będzie chciał to dowali mi jeszcze bardziej, a strach się bać umierać bo tam to już mnie pewnie całkiem będzie gnoił, jestem tylko jego zabawką, kukiełką w jego rękach i on może zrobić ze mną totalnie wszystko i to mnie przeraża najbardziej bo widząc co robi mi na tym świecie to aż strach umierać bo tam to już mnie pewnie całkiem zgnoi, a wyjścia z tego wszystkiego nie ma bo przed nim sie nie da uciec, to jest najgorsze. Stworzył, wewalił w to ziemskie piekło, doskonale wiedział jakie będę miał zryte życie, ale zrobił to bo ponoć mnie kocha! dość!!!! dość kłamstw!!!!

Gość Gość

Ale głupoty.

Gość Feliixx

Moja teściowa nie wierzy jest praktykująca Ale nie wierzy w Boga 

Gość Gosc
4 minuty temu, Gość gość napisał:

Dostatecznie długo, przez wiele lat wierzyłem i łudziłem się że on jest dobry i kochający ale mam już dość, nie dam się już więcej razy oszukać. Pismo Święte przeczytałem, oczywiście bombarduje miłością i dobrem Boga, ale to tylko teoria bo w praktyce tego kompletnie nie ma, nigdy mimo usilnych starań nie doświadczyłem jego dobra opieki miłości a wręcz przeciwnie, całe życie mam pod górę, pełne cierpienia samotności chorób nieszczęść porażek itd i nijak nie idzie liczyć na Boga. Wszędzie tylko czytam i słyszę o tym jaki to on dobry, jak pomaga, słucham lub czytam świadectwa ludzi jak wielkie łaski podobno im Bóg wywdzięczył, jak ogromnie im pomógł, ale to wszystko teoria i robienie ludzi w bambuko, bo tego kompletnie nie ma, kompletnie tego nie doświadczam mimo całego pobożnego życia. Albo np jak Matka Boża w objawieniu powiedziała "Gdybyś wiedział jak bardzo Cię kocham, popłakałbyś się ze szczęścia" albo pieprzenie że wystarczy wyciągnąć dłoń do Jezusa a On Cie nie odtrąci, On ci pomoże. Albo że on stoi obok ciebie i płacze i współcierpi razem z tobą. No i co z tego? co z tego że mnie niby kochacie, co z tego że jesteś obok? to tylko teoria! kłamstwo bo kompletnie tego nie odczuwam w życiu byś był obok, byś kochał, byś chociaż raz w tym pieprzonym życiu mi pomógł. Już nie wierze w takie pierdoły, mnie to już tylko wkurza, gdy czytam lub słyszę o tym jak to podobno Bóg mocno mnie kocha, bo dostatecznie długo byłem naiwny i wierzyłem w te kłamstwa które kompletnie nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. 

Już dalej nie chce żyć w kłamstwie, nie mam zamiaru dalej się łudzić że ten psychopatyczny tyran znęcający się psychol jest dobry pomocny i kochający, rzucić kolejną kłode pod nogi to on uwielbia, ale ukochać czy pomóc to już nie ma nawet co o tym marzyć, jesteśmy po prostu zabawkami w rękach tego psychola a jeszcze sie nam wmawia ze gdy on nas gnoi, my mamy wielce go kochać, za co ja się pytam? za co? jakiś syndrom sztokholmski chcecie w nas rozwijać? że mamy kochać swojego oprawce? ja sie na ten pieprzony świat nie prosiłem, a Bóg dał mi tak zjeebany los że sie rzygać chce i jeszcze tylko przez całe życie dowalał mi kolejnymi porażkami nieszczęściami cierpieniami chorobami itd i ma beke ze mnie pewnie, a nam sie wmawia ze jak nas oprawca przypnie do kaloryfera i zacznie przypalać papierosem, obdzierać żywcem ze skóry to my jeszcze mamy sobie wmawiać że on przecież nas kocha, że jest niby dobry i mamy go jeszcze za to kochać, że nas stworzył jako swoją zabawkę do pastwienia się nad nami... no przecież to jest żałosne

Jezus cierpiał przez kilka godzin, łącznie z biczowaniem, drogą krzyżową i umieraniem na krzyżu i oczekuje za to wielkiej chwały, doceniania, miłości uwielbienia czci i nie wiadomo czego jeszcze, a ja od ponad 30 lat dzień w dzień cierpie i nikogo to nie obchodzi a już zwłaszcza tego tyrana Boga, on ma tylko ubaw gdy moze mi jeszcze bardziej dowalić, a jak słyszę  lub czytam o tym ze on jest podobno dobry kochający i opiekuńczy, to mnie normalnie szlag jasny już trafia. Po 20 latach głębokiego praktykowania wiary, łudzenia się, mam już po prostu dość. Najgorsze jest to że i tak nic z tym nie zrobie, bo niestety już istnieje i gdy ten tyran tylko będzie chciał to dowali mi jeszcze bardziej, a strach się bać umierać bo tam to już mnie pewnie całkiem będzie gnoił, jestem tylko jego zabawką, kukiełką w jego rękach i on może zrobić ze mną totalnie wszystko i to mnie przeraża najbardziej bo widząc co robi mi na tym świecie to aż strach umierać bo tam to już mnie pewnie całkiem zgnoi, a wyjścia z tego wszystkiego nie ma bo przed nim sie nie da uciec, to jest najgorsze. Stworzył, wewalił w to ziemskie piekło, doskonale wiedział jakie będę miał zryte życie, ale zrobił to bo ponoć mnie kocha! dość!!!! dość kłamstw!!!!

Praktyke doświadczysz po żywocie, a nie po 10 przy wypłacie. Mimo świata który nas otacza warto być dobrym i nieść dobro.

Gość Feliixx

Moja teściowa nie wierzy jest praktykująca Ale nie wierzy w Boga 

Gość Gosc
4 minuty temu, Gość gość napisał:

Praktyke doświadczysz po żywocie, a nie po 10 przy wypłacie. Mimo świata który nas otacza warto być dobrym i nieść dobro.

Gość Monika

Zle na to patrzysz: wd religii mamy wolna wole.

Bog jest w ludziach, szatan tez.

Zlo i dobro pochodzi od ludzi.

Gość Ja się znam😊
6 minut temu, Gość gość napisał:

Jezus cierpiał przez kilka godzin, łącznie z biczowaniem, drogą krzyżową i umieraniem na krzyżu i oczekuje za to wielkiej chwały, doceniania, miłości uwielbienia czci i nie wiadomo czego jeszcze

Jezus dał się zamordować za nas, za ludzi, którzy w tamten czas, gdy On był bity, kopany, opluwany i biczowany - naigrywali się z tego, w obliczu Jego bólu i cierpienia. Oddałbyś swe życie za ...i, których bawi twoje cierpienie i jakby tego było mało jeszcze ci dokładają?? Wątpię. To tak jakby otaczał cię tłum oprawców psychopatów, pragnących znęcać się nad tobą i  znikąd żadnej pomocy.

A poza tym, Jezus to nie Syn Boga, a sam Bóg, który postanowił narodzić się jako człowiek i zakosztować tego wszystkiego co najlepsze i najgorsze...;) Dlatego, gdy wołał w stronę niebios: "Ojcze, dlaczego mnie opusciłeś?" - nie uzyskał żadnej odpowiedzi. Nie był świadom (w ciele człowieka), że to On jest Bogiem, całą siłą sprawczą, a nie "tylko" Jego synem. Po urodzeniu się zapomniał skąd pochodzi (z nieba, tzn. ze świata duchowego) tak jak i my wszyscy o tym zapominamy, gdy odradzamy się w świecie materialnym.

Na tym właśnie polega doskonałość Jego stworzenia.

Gość Ja się znam😊

*D/e/b/i/l/i

I to te deb/ile, których sam se stworzył zgotowały Mu taką śmierć... Zamordowały Go w okrutny sposób - Jego własne dzieci... 

Bóg jest wszystkim, tak więc i cierpieniem. Możliwe, że jako Bóg odczuwał je po tysiąckroć bardziej i to w ludzkim ciele, które tak bardzo wyczulone jest na ból.

Gość gosc

Ja też wołam Boga w cierpieniu i też nie ma odpowiedzi, może sie okazuje ze to ja jestem Bogiem dlatego sam sobie nie odpowiadam? :D żałośni jesteście

Bóg to tyran, to on stworzył ziemie, szatana itd to on pozwala na zło i nadal nie mówi temu STOP jak gdybym był Bogiem już bym dawno ten świat zakończył i s,k,u,r,w,i,e,l,i wysłał do piekła chroniąc tych dobrych

to Bóg stworzył nature gdzie panują prawa dżungli i zażeranie się zwierząt jednych przez drugich, okrutne prawa, to on ma w dupie nasz ból i cierpienia, mimo ze doskonale wiedział ze bedziemy cierpieć jak zażynane świnie, doskonale wiedział w jaką zjeebaną rodzinkę mnie wrzuca i zrobił to bez mrugnięcia okiem!!!!!!! do tego wszystkiego zero pomocy z jego strony tylko ciągle jeszcze bardziej dopyyerrdala az człowiek nie wytrzyma i sie powiesi, a potem za to wszystko jeszcze wpieprzy człowieka do piekła i bedzie sie dalej znęcał

ten cały świat i życie to jeden wielki psycholski projekt

Gość gosc

w Bibli, czy świadectwach ludzi czytasz o białym, a w życiu doświadczasz i wszędzie widzisz czarne, no to coś tu jest nie tak, ktoś kłamie. Ja po prostu patrzę na fakty, a fakty są czarne, zatem wmawianie nam o białym jest jednym wielkim kłamstwem, bo gdyby było prawdą to i w życio byłoby białe i białego można by doświadczyć, a nie można

Kiedy się ludzie ockniecie i przestaniecie łudzić że on jest dobry? ten tyran ma ubaw gdy widzi nas cierpiących i za chiny ludowe ci nie ulży ani nie pomoże bo zabrałby sobie ubaw, a ludzie to tylko jego zabawki nad którymi może się pastwić

człowiek 20 lat wierzy, modli się, stara, żyje wręcz jak święty, jak asceta a w zamian dostaje tylko baty przez łeb i zero jakiegokolwiek doświadczenia bożej miłości tylko jedno wielkie k,u,r,e,s,t,w,o

tak wlasnie kocha bóg

Gość gosc

i mam w dupie co wy piszecie bo jesteście takimi samymi oszustami i kłamcami a ja juz sie nie dam oszukać!!! nie wmówicie mi że czarne jest białe!!! już dość tych kłamstw, już dostatecznie długo w niego wierzyłem i w jego dobroć, której nie ma, już dostatecznie długo się łudziłem! chciałem to tylko z siebie wykrzyczeć po 20 latach służby temu tyranowi i chodzenia na jego smyczy, mam dość kuurrrwwaa!!!!

ide kupić flaszke i sie najeeebać, tylko tyle mi już pozostało i ogromny lęk przed tym tyranem

tylko co ja mam zrobić, szkoda ze nie ma nihilacji tylko po śmierci i tak wpadne w łapy tego tyrana a tam to mi dopiero pewnie da popalić, to co tu mi odwala to pewnie tylko przygrywka do głównego koncertu jakim będzie dręczenie mnie na wieki

nienawidze tego sk,u,r,w,,i,e,,l,a, ze mnie stworzył!!!

Gość Wolna wola
34 minuty temu, Gość Monika napisał:

Zlo i dobro pochodzi od ludzi.

Wymysl kleru dla kasy. Wolna wola. ..Rak tez ...Wolna wola. Jak nie ma czym tlumaczyc, to wolna wola. Mydlenie oczu tfuuuu! 

Gość Gość

A Bóg czy jakkolwiek to coś nazwiesz to jakiś dzin do spełniania wszystkich życzeń? Masakra.

Gość On2897

Bóg  i religie, to zwyczajne mechanizmy obronne, nadające sens ludzkiemu życie. Również przestałem wierzyć w religijnego Boga, a religię za zbiór bajeczek, inspirowanych poprzednimi wierzeniami. Chociaż w piśmie można znaleźć ciekawe fragmenty na temat życia i tajemnic, ale są one często źle interpretowane przez ludzi i zbyt dosłownie. Pismo to zbiór tajemnych metafor, i ukrytych znaczeń, ale nie każdy potrafi je odczytać.  Dobrze, że uwolniłem się z tych głupot, i mogę skończyć ze sobą kiedy zechce.

Gość Real life
1 godzinę temu, Gość Monika napisał:

Zlo i dobro pochodzi 

Każdy ateista też ci powie że zło i dobro pochodzi od ludzi. Kościół katolicki to nie wiara to instytucja. Cesarz chcąc umocnić swoją władzę wybrał katolicyzm i nawet Biblia jest spisana pod jego nadzorem. Jak ktoś nie wierzy może sprawdzić, te informacje są ogólnie dostępne. Żyj człowieku według własnych przekonań.

Gość gosciu xxxxxxxxxxxxxxxx

Ciekawe teorie i spostrzeżenia a co jak to szatan na nas zsyła te nieszczęścia i pasmo niepowodzeń ? autorze a nie Bóg tylko ten z piekła rogaty który robi wszystko by nam było ciężko i pod górkę i żebyśmy ciągle upadali i szli na dno jak tytanic ? Bóg też mnie zastanawiało wiele razy jak powstał i skąd się wziął nie że jestem jakiś ateista albo co nie wierzy bo jestem katolikiem chrześcijaninem i wierzącym . Co dalej Bóg dał nam wolną wolę co wybierzemy a szatan stąpił na ziemię i kusi ludzi do złego żeby szli na zatracenie .Człowiek wybiera co będzie robił i jak będzie czynił .Mamy przecież zbiór przykazań typu nie zabijaj nie cudzołóż nie kradnij i mamy do tego się stosować by po śmierci być w królestwie niebieskim .Tak świat jest okrutny i też wierze że jest fatum gdzie komuś się nieszczęści i ma ciągle pod górkę ciągle problemy i same niepowodzenia lub jakieś ma sprawy które się nie układają mu pomyślnie .Ale trzeba ufać Bogu ja też miałem takie sytuacje rozumiem ciebie autorze też wiem jak to boli jak coś się nie powodzi albo ciągle się ma w życiu kopa od losu w tyłek .No i może tacy ludzie właśnie potem po śmierci będą mieć szczęście w królestwie bożym ? Nie sądze że Bóg chce naszego nieszczęścia skoro stworzył świat dał nam wszystko to co nas otacza ale to szatan kusi człowieka to on podpowiada ci że idź wybij szybę i weź sobie co chcesz albo idź upij się i pobij się z kimś tak może i to myślą ludzie że to sumienie mówi co mamy robić ale czy Bóg chce naszego upadku ? Pan Jezus zobacz nikogo nie odrzucał w ewangelii ani poborcy podatkowego ani nierządnicy ani trędowatych każdego miłował i nie było że jeden lepszy a drugi gorszy .A ludzie tacy nie potrafią być idealni jak pan Bóg .No cóż niestety mamy taki świat okrutny że ludzie robią swoje i idą ku złu .Sam się buntuje czasem bo nie chce żeby coś było grzechem a jest jednak nim . Bóg nie wiadomo skąd się wziął czasem mnie to zastanawia bo stworzył anioła który został potem diabłem i się zbuntował i został wygnany z nieba .Tak naprawdę to nawet zastanawia mnie co jest po śmierci bo wiele osób twierdzi że od razu się idzie do nieba albo piekła . jEdnak nic bardziej mylnego skoro biblia mówi o sądzie ostatecznym  i końcu świata gdzie Bóg  osądzi żywych i umarłych wszystkie narody świata z ich uczynków i postawi jednych po jednej stronie a drugich po drugiej .Pan Bóg jest sędzia sprawiedliwym tak jak mówi jedno z prawd wiary .Co dalej Bóg tutaj nie decyduje jak kto ma żyć i jak kto ma mieć czy dobrze czy źle w życiu i jaką ma iść drogą .Co widzę to dużo szatana jest w świecie i to nie jest żart ani jakieś wymysły zobaczyć tylko na telewizję albo muzykę i to co pokazują w teledyskach albo na filmach to nie jest dzieło szatana ciągłe propagowanie erotyzmu albo gdzie tylko jest pokazywanie przemocy i że tylko strzelanie i narkotyki albo nieszanowanie żadnych zasad skąpo odziane tancerki na teledyskach i filmy gdzie tylko się biją i strzelają do siebie . Bóg przyjdzie w odpowiednim czasie nas osądzić , mnie też pisali że dusza po śmierci nie idzie od razu do nieba albo piekła bo przecież czeka się na sąd ostateczny Co mówił Jezus pamiętasz jak czytałeś ewangelię ? On powiedział żeby się nie wywyższać albo że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogacz wejdzie do królestwa niebieskiego .Pan Jezus ciągle mówił że bogactwo nie jest ważne to co mamy tutaj na ziemi mówił żeby zawsze przebaczać tym co nam żle czynią i robią krzywdę że jak kto uderzył ciebie w prawy policzek nadstaw mu drugi albo żeby nie martwić się tym co się będzie jeść albo w czym chodzić jak mówił do apostołów swoich ? Co dalej jak było na ukrzyżowaniu że jeden z łotrów powiedział do Jezusa na krzyżu że panie zabierz mnie ze sobą do raju  i Jezus mu dał obietnicę że jeszcze dzisiaj w tym raju z nim będzie .Co jeszcze czy Jezus odrzucał jakiś ludzi ? on tylko widział to jak ludzie źle czynią i jak są fałszywi jak faryzeusze to tutaj tylko wytknął im błędy co źle robią .Człowiek do końca nie wie jak jest ze światem czy powstał tak w siedem dni a może od wielkiego wybuchu że coś tam wybuchło i ukształtowały się planety z pyłu z materii gwiezdnej ? Ludzie też wierzą przecież że pochodzimy od małpy i że była teoria ewolucji że człowiek stopniowo się rozwijał jego mózg że nie od razu był taki rozumny i że wszystko trwało etapami ewolucji tak więc był australopitek potem homo habilis czy homo ercertus a tam homo sapiens to już był na końcu .TAK samo życie na ziemi nie było od razu że były lądy i morza albo że były zwierzęta najpierw były przecież dinozaury a kości są wykopywane skamieliny i archeologowie znajdują pozostałości po gadach prehistorycznych .Zatem jak jest tego nikt nie wie są tam niby święci co widzieli tez jak oglądałem filmiki piekło że mieli wizje że tam jest ciemno i krążą demony koło wrzeszczących ludzi co konają w ogniu piekielnym że czuć bardzo nieprzyjemną woń odór siarki i że piękące gorąco żar straszliwy gorszy niż na pustyni .Co mówi kościół przecież nawet nasz papież obecny mówi że piekła nie ma a  czy jest czyściec bo o tym też w piśmie św nie było ale ludzie może i są po śmierci tam oddawani żeby ich dusza się oczyściła z tego zła co miała na ziemi ? tak samo szatan mnie to zastanawia czemu on nie mógł być zgładzony ? jak pytałem o to księży bo to Bóg jest miłosierny i by zaprzeczył sam sobie jakby zgładził szatana który przecież był upadłym aniołem i jego tworem .Przecież szatan to zbuntowany anioł który nie słuchał Boga .Jezus nas zbawił nasze grzechy ludzie tez mówią jak to zbawił nas że nadal jest to samo ludzie mordują albo są wojny lub nadal ludzie kradną lub są gwałty czy rozboje z nożem i terroryzm ? więc ludzie mówią jak to zbawienie skoro nadal to zło jest na świecie ? Otóż Jezus zbawił nas bysmy po śmierci wszyscy nie trafili do piekła automatycznie już z musu bo każdy rodzi się z grzechem pierworodnym i każdy popełnia to zło za życia jakieś tam przykazania łamie boże .Jezus umarł za nasze winy za to co złego robimy czyli za morderców czy złodzieji lub narkomanów i kobiety nierządnice on chciał nas zbawić to co my robimy źle .Co dalej to szatan będzie mnie ostatnio wyjaśnił ksiądz jeden nie zgładzony na koniec ale zepchnięty na dno piekieł i już nie będzie wśród ludzi że ich kusi ciągle i namawia do złego .Co dalej po śmierci mówi się że jest sąd szczegółowy nad duszą tylko niby jak jest sąd ostateczny to w ogóle ktoś jest już w niebie albo piekle lub czyśću ? tak czytam te objawienia świętych jak to piszą o tym że te diabły tam niby dżgają lub tną tych potępieńców tam i że są oni tam karani w okrutny sposób .Do tego że to Pan BÓg nie stworzył piekła bo nie było to jego zamiarem albo że to ludzie skazują siebie sami na piekło a nie stwórca .No i że jedni mówią będzie ogień boży a niebo to wieczne szczęście gdzie jest tak jak ludzie pierwsi mieli w raju .Tak więc religie są różne czasem nawet zastanawiałem się czy taki Allah albo Budda czy inne tam Kriszny nie są tym samym bogiem ? Albo z tym stworzeniem ludzi był jeden Adam i Ewa i tak zaludnili całą ziemię i tak zrobili żeby potem była ogromna planeta pełna ludzi różnych narodów i języków ? do tego szukam wyjaśnień tych cudów typu przejścia przez morze czerwone albo że był potop i tylko noe i jego rodzina przetrwali ten potop .No i tak mnie to zastanawia bo Bóg podobno stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo ale przecież nasz stwórca ma nogi albo ręce lub brzuch lub jest jakiejś płci że jest i mężczyzną i kobietą ? do tego skąd ma taką moc nawet ostatnio oglądałem filmiki gdzie mówiło się że Bóg to jest jak kosmita istota pozaziemska z innej planety albo że gwiazda betlejemska to był statek kosmiczny .No nawet oglądałem że mówiono że Jezus był rewulucjonistą który miał uratować uwolnić naród izraelski od ciemiężców czyli rzymian którzy wtedy sprawowali rządy . Różne informacje szukałem no i też mnie to zastanawiało jak to jest naprawdę nawet z tym życiem po śmierci bo podobno na sądzie ostatecznym będą wszyscy sądzeni czyli także ludzie żyjący w średniowieczu albo w oświeceniu lub baroku ? czyli będę sądzony razem na sądzie ostatecznym z Juliuszem Cezarem czy Napoleonem Bonaparte lub Osamą bin ladenem i Tadeuszem Koścuszkom ? No bo jak wszyscy są uśpieni i czekają na sąd który odbędzie się na końcu świata ? Jak nawet są filmiki gdzie już papież mówi że piekła nie ma ? ale jak może nie być to gdzie trafiają żli i podli ludzie co czynili innym krzywdę i byli niesprawiedliwi ? no właśnie i czy piekło jest wieczne ? bo czyściec wiadomo że to jest tylko stan przejściowy czeka się na wejście do nieba i tam jesteś ileś czasu . Podobno nawet świętym zdarzało się być w czyśću bo coś zaniedbali i coś żle zrobili .No więc różne już rzeczy czytałem i nie wiem sam jak to jest nawet po śmierci czy to tak jest że szatan upadnie tylko tak że nie będzie na ziemi ? To też mnie wygląda na taką grę bo przecież szatana mógł pan Bóg zgładzić skoro to jego twór i on sam sprawił że zaczął istnieć .Czemu więc nie można go zgładzić bo inaczej nie było by zbawienia poprzez śmierć Jezusa na krzyżu za nasze grzechy całego świata ?

Gość On2897

Piekło, szatan, aniołki, niebo, czyściec, to inspiracja starożytnymi greckimi baśniami, i zaratustraizmem,  podobnie jak koncepcja mesjasza. Bajki, bajki i jeszcze raz zmyślone bajki w celu siania strachu i mechanizmów obronnych.  

Gość Werka

Nikt dobry i wszech-mogący nie dopuściłby do takiego zła. Nie testował ludzi, nie wymyślał kar, nie dopuścił do rodzenia się chorych dzieci bez mózgu, oczu itd. Jak Bóg byłby żoną to celowo wymyśliłby karę ścięcia za zdradę i wystawiał męża na pokuszenie w imię własnych poglądów.  To nie jest dobroć. Dobry wszech-mogący by nas stworzył i od razu do raju. 

Gość gość

nawet jeśli to szatan gnoi ludzi to BÓG NA TO POZWALA więc jest takim samym tyranem i s,k,u,r,w,i,e,l,e,m jak szatan którego defacto sam stworzył... tyle w temacie, a wy sobie dalej wierzcie ze ten tyran jest dobry i kochający i ah i oh

Gość gość
18 minut temu, Gość Werka napisał:

Nikt dobry i wszech-mogący nie dopuściłby do takiego zła. Nie testował ludzi, nie wymyślał kar, nie dopuścił do rodzenia się chorych dzieci bez mózgu, oczu itd. Jak Bóg byłby żoną to celowo wymyśliłby karę ścięcia za zdradę i wystawiał męża na pokuszenie w imię własnych poglądów.  To nie jest dobroć. Dobry wszech-mogący by nas stworzył i od razu do raju. 

otóż to i ktoś zaraz powie, no tak ale przecież na początku byliśmy w raju (Adam i Ewa) ale za grzech zostaliśmy z niego wygonieni

no jak to, dobry Bóg wygania swe dzieci? no to chyba nie jest taki dobry, znowu mamy dowód na jego k,u,r,e,s,t,w,o

poza tym po co dobry Bóg stworzył to pieprzone drzewo dobra i zła? po co to jabłko, po co ten wąż? no gdyby nie wodził ludzi na pokujeszenie to by było wszystko cacy, ale nie! bo trza im dowalić i jeszcze na nic zwalić wine i odpowiedzialność za to całe k/u/r/e/s/t/w/o które sie dzieje.

Gość gość

ja sie nie posune do oskarżania Boga, ale mam żal, że pewnych modlitw nie wysłuchał, lub nie ochronił mnie przede mną samym.

Gość gość

kolejnym dowodem na k,u,r,e,s,t,,wo Boga jest zasianie w człowieku pragnienia miłości czy popędu seksualnego z jednoczesną niemożnością spełnienia tych pragnień

urodzisz się jako kaleka, kto cię pokocha? jaka sie zechce z tobą ożenić? no i cierpisz przez brak miłości i męczysz się z popędem i nie pieprzcie mi że to wina ludzi, bo żadna go nie chciała, ale to Bóg cynicznie stworzył człowieka takim i doskonale wiedział ze ten człowiek będzie cierpiał z samotności braku milosci i jeszcze na dodatek bedzie sie męczył z popędem. Tak samo ktoś komu dał szpetny ryj albo wrzucił go w patologiczną biedną rodzine gdzie człowiek ten jest z góry zdeterminowany do życia w biedzie i choćby skały s,r,a,ły, choćby włosy z głowy rwał to z tej biedy nie wyjdzie bo mu Bóg na to nie pozwoli, bo chciał by gnił w biedzie i cierpieniu, a dodatkowo wie że żadna kobieta nie pokocha takiego biedaka, więc koleś nie dość że z biedy to jeszcze cierpi z braku miłości, której pragnienie zaszczepił mu w sercu kochający Bóg...

stworzyć człowieka brzydkim, nieśmiałym, dać mu zjeebaną patologiczną rodzinkę zeby go jeszcze bardziej dojechali, najlepiej jeszcze dać mu wypadek albo by się urodził kaleki lub po wypadku był bez nóg i rąk i jeszcze potem sie śmiać z niego i mówić "no idź! idź przez życie ofermo żałosna!"

Gość gosciu xxxxxxxxx

A jeszcze takie mam spostrzeżenie ludzie wierzą tak że jest Bóg albo aniołowie czy szatan /diabeł .a czemu ludzie większość i na pewno prawie każdy dorosły nie wierzy w istnienie smoków albo w krasnoludki czy elfy lub w ogry ? To czemu nie wierzy nikt że są syreny albo że są gnomy ? To może jednak w jaskiniach są smoki a w morzach lub jeziorach pływają syreny albo gdzieś tam w lesie żyją pod ziemią krasnoludki ? No to wiemy ze nie ma Aresa albo Posejdona lub Zeusa czy Hefajstosa to czemu ludzie wierza jedni w Jahwe inni w Allaha albo inni w Budde ? Jeszcze inni w jakiegos kriszne wisznu .No a czemu ludzie arabowie albo hindusi nie pomysla czy jednak sa krasnoludki albo syreny czy smoki ? To jak arabowie albo hindusi pójda do piekła bo wierzyli w fałszywego Boga ? To jak ktos wierzyl w Budde to bedzie potępiony .

Gość On2897
12 minut temu, Gość gość napisał:

kolejnym dowodem na k,u,r,e,s,t,,wo Boga jest zasianie w człowieku pragnienia miłości czy popędu seksualnego z jednoczesną niemożnością spełnienia tych pragnień

urodzisz się jako kaleka, kto cię pokocha? jaka sie zechce z tobą ożenić? no i cierpisz przez brak miłości i męczysz się z popędem i nie pieprzcie mi że to wina ludzi, bo żadna go nie chciała, ale to Bóg cynicznie stworzył człowieka takim i doskonale wiedział ze ten człowiek będzie cierpiał z samotności braku milosci i jeszcze na dodatek bedzie sie męczył z popędem. Tak samo ktoś komu dał szpetny ryj albo wrzucił go w patologiczną biedną rodzine gdzie człowiek ten jest z góry zdeterminowany do życia w biedzie i choćby skały s,r,a,ły, choćby włosy z głowy rwał to z tej biedy nie wyjdzie bo mu Bóg na to nie pozwoli, bo chciał by gnił w biedzie i cierpieniu, a dodatkowo wie że żadna kobieta nie pokocha takiego biedaka, więc koleś nie dość że z biedy to jeszcze cierpi z braku miłości, której pragnienie zaszczepił mu w sercu kochający Bóg...

stworzyć człowieka brzydkim, nieśmiałym, dać mu zjeebaną patologiczną rodzinkę zeby go jeszcze bardziej dojechali, najlepiej jeszcze dać mu wypadek albo by się urodził kaleki lub po wypadku był bez nóg i rąk i jeszcze potem sie śmiać z niego i mówić "no idź! idź przez życie ofermo żałosna!"

Poczytaj sobie "Ostatni Mesjasz" Peter Wessel Zapffe .     Genialny esej o absurdzie życia. 

Gość xxxxxxx gosciu

A jak jest pieklo to czemu tylu księży jest petofilami i homoseksualistami i nie boja sie piekła że ich Bog potępi albo beda w mękach wiecznych ? To nie wstyd im udzielac komuni albo spowiadać ludzi jak są petofilami co ma taki grzech na sumieniu ? To nie wstyd im potem stawac przed ołtarzem gdzie się odprawia msze św ? No i oni uczą o nieczystości jak sami są gorsi do tego chciwi pazerni na kasę jak mamy przykład ojca dyrektora z Torunia gdzie pokazuje jaka dla niego mamona jest ważna i jak zbija kasę na babciach moherowych .To taka prawda jest że sami mówią bo grzech chciwość a oni nie są chciwi jak sobie kupują drogie auta za pieniądze z tacy a i taki przykład czemu Pan Jezus wjechał na osiołku do Jerozolimy a księża muszą mieć majbacha ? A pan JEZUS nie mówił żeby dawać wiele do skarbony żeby się pokazać .A księża to by chcieli wiele wyrwać od babć moherowych co im dają całe renty byle być w niebie . No taka prawda bo na ławki trzeba dać księdzu albo ile kasuja za wszystko z kopert jak chodzą po kolędzie ? No a taka prawda chodzić ludzi pouczać a jak może spowiadać i odpuścić grzechy ktoś kto jest petofilem i on jeszcze staje za ołtarzem i nie boi się po śmierci piekła że będzie tam się smażyć ? 

Gość gosc

świat i życie to projekt psychola i tyrana, a nam sie wmawia ze jeszcze mamy go za to czcić i kochać, za co kurrwwaa ja sie pytam? za to ze mnie stworzył na tym jeeeppaannym świecie pełnym k,u,r,e,s,t,w,a? za to ze jestem chory od urodzenia? za to ze wpieprzył mnie w patologiczną zjeeebbnaaaą rodzinkę zamiast chociaż w normalną? za co mam go kochać i za co mu dizękować do jasnej k,u,r,w,y,y

Gość UPS up
14 minut temu, Gość gosc napisał:

świat i życie to projekt psychola i tyrana, a nam sie wmawia ze jeszcze mamy go za to czcić i kochać, za co kurrwwaa ja sie pytam? za to ze mnie stworzył na tym jeeeppaannym świecie pełnym k,u,r,e,s,t,w,a? za to ze jestem chory od urodzenia? za to ze wpieprzył mnie w patologiczną zjeeebbnaaaą rodzinkę zamiast chociaż w normalną? za co mam go kochać i za co mu dizękować do jasnej k,u,r,w,y,y

9 godzin temu, Gość gosc napisał:

Ja też wołam Boga w cierpieniu i też nie ma odpowiedzi, może sie okazuje ze to ja jestem Bogiem dlatego sam sobie nie odpowiadam? 😄 żałośni jesteście

Bóg to tyran, to on stworzył ziemie, szatana itd to on pozwala na zło i nadal nie mówi temu STOP jak gdybym był Bogiem już bym dawno ten świat zakończył i s,k,u,r,w,i,e,l,i wysłał do piekła chroniąc tych dobrych

to Bóg stworzył nature gdzie panują prawa dżungli i zażeranie się zwierząt jednych przez drugich, okrutne prawa, to on ma w dupie nasz ból i cierpienia, mimo ze doskonale wiedział ze bedziemy cierpieć jak zażynane świnie, doskonale wiedział w jaką zjeebaną rodzinkę mnie wrzuca i zrobił to bez mrugnięcia okiem!!!!!!! do tego wszystkiego zero pomocy z jego strony tylko ciągle jeszcze bardziej dopyyerrdala az człowiek nie wytrzyma i sie powiesi, a potem za to wszystko jeszcze wpieprzy człowieka do piekła i bedzie sie dalej znęcał

ten cały świat i życie to jeden wielki psycholski 

😱

Gość gosc
27 minut temu, Gość gosc napisał:

100% prawda, podobne pytanie zadał ateista jednemu biskupowi na takiej debacie kościół-ateista, za co ma kochać Boga i powymieniał pare rzeczy ze swojego życia (był kaleką na wózku od urodzenia) to biskupik został zaorany i nie wiedział co powiedzieć, pieprzył tylko jakieś 3 po 3 bez konkretów

Gość gosc

biskupom to dobrze, żarcie luksusowe podane pod nos, luksusowe wille, limuzyny, baldachim nad głową noszą to taki ma życie jak pączek w maśle i może bogu dziękować

chyba trzeba pojsc na ksiedza zeby godnie zyc na tym swiecie, robić ludziom wode z mózgu i kłamać im ze bóg ich kocha, jednoczesnie wyciągając kase z ich kieszeni by samemu luksusowo żyć