Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tastybeer

Jestem bardzo nieśmiały, jak sobie z tym poradzić?(trudność w nawiązaniu relacji z innymi, szczególnie z dziewczynami)

Polecane posty

Gość Tastybeer

Witam, mam pewien problem ze samym sobą, a mianowicie jestem bardzo nieśmiały. Nie jest to od dzisiaj czy roku lecz od kilku dobrych lat (ok 5). Problem mi sprawia też nawiązywanie kontaktów z innymi uczniami w mojej klasie oraz szczególnie z dziewczynami (strasznie mnie to trapi bo uważam, że dojrzałem już do związków a przynajmniej mam dojrzałe podejście). Generalnie w ogóle jestem innym człowiekiem przy moich przyjaciołach lub przy uprawianiu sportu a innym przy obcych/obecnej klasie. Nawiązując do nawiązywania relacji czy też kontaktów z dziewczynami to jestem bardzo wstydliwy (tzn. ,że nigdy mi nawet nie przyszło do głowy zagadać do jakiejś) oraz mam niską samoocenę (zarówno o wyglądzie jak i wszelakich umiejętnościach). Mam po prostu blokadę gdybym miał pogadać z jakąś dziewczyną, której nie znam długo nie mówiąc już o takiej która mi się podoba. Mam wrażenie, że to wszystko mogło się wziąć od pewnej nieprzyjemnej sytuacji kilka lat temu podczas randki(nie, nic z tego nie wyszło). Być może to właśnie od tamtego czasu mam te problemy. I również od tamtego czasu czuje się po prostu trochę samotny gdyż nie mogę znaleźć swojej drugiej połowy. Może coś wspomnę o mnie, żebym w razie czego wiedział co mogę poprawić, mam 17 lat, jestem nie wysoki, mam niezbyt ładną mordkę, jestem dobrze wychowany i kulturalny, jestem dobrze zbudowany (dużo uprawiam sportu), mam swoje pasje, ubieram się schludnie/ładnie i modnie, BARDZO dbam o siebie, nie lubię się uśmiechać gdyż mój uśmiech nie jest ładny i mam aparat. Kontynuując za parę miesięcy mam półmetek z mojej szkoły i chciałbym się wybrać w miłym towarzystwie jakiejś pani( mam na oku jedną 2 lata młodszą) jednakże wszystkie te przeciwności po prostu uniemożliwiają mi jej poznać abym mógł ją zaprosić a zrobić to przez internet jest co najmniej dziwne. Podsumowując moją sytuacje chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić aby zacząć z tym walczyć albo czy mam się zgłosić z tym do jakiegoś specjalisty, bo już sam nie wiem co mam z tym zrobić a naprawdę mnie to dołuje. Również mam wrażenie, że jeśli z tym nic nie zrobię to może być tylko gorzej. Zwróciłem się z tym pytaniem do was drogie Panie gdyż  to o was głównie chodzi więc być może dacie mi jakieś rady. Pytałem się na innych forach natomiast nie było tam nic skutecznego. (Jeśli dałem pytanie do złego działu to bardzo przepraszam).

Spokojnego dnia życzę :)

Gość 455

Nie chce mi się czytać,ale z nieśmiałością można pójść do psychologa.

Gość Gość

Możesz mi wierzyć nie jesteś jedyny, wiele ludzi bywa nie śmiałych, ciężko coś poradzić są poradnie specjalistyczne w których uczą jak radzić sobie z nieśmiałością, wygląd o niczym nie świadczy, aparat na zęby jest teraz modny wiele młodych i starszych nosi aparat, uśmiech dużo zdziała trzeba być otwartym choć nie jest to łatwe, dużo daje rozmowa. Nie martw się z wiekiem to się zmienia, dziewczynę znajdziesz zawsze trochę cierpliwości i więcej wiary w siebie