Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

"Opium w rosole"

Polecane posty

Gość gość

Małgorzaty Musierowicz, czytaliście? Gdzie jeszcze pojawia się wątek rosołu w polskiej literaturze, pomijając oczywiście książki kucharskie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czytałam, wszystko prawie Musierowicz czytalam:) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

Halinka w niedzielę
jak każe tradycja
na obiad gotuje
kulinarny specjał.

Ale by się znalazł
na niedzielnym stole
muszą być wymogi
techniczne spełnione.

Trzeba zdobyć mięso
z kury lub kurczaka
do tego włoszczyzna
też nie byle jaka.

Cebula, pieprz, seler
por, angielskie ziele
pietruszka, marchewka
czosnku nie za wiele.

Wszystko do jednego
garnka się pakuje
i na małym ogniu
pięć godzin gotuje.

Pośpiech nie wskazany
gdy chcesz na talerzu
mieć eliksir, który
każdą z chorób leczył.

Rosół tak przyrządzić
potrafi Halinka
toteż u smakoszy
chęć byłaby wielka.

Dlatego nie zdradzę
gdzie ta pani mieszka
gdyż do jej specjału
tylko dla mnie ścieżka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×