Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ppp

Obdarowywanie wszystkich bratanków i siostrzeńców na Boże Narodzenie. Jak to u was wygląda? jest szał czy symbolicznie.

Polecane posty

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Masakra napisał:

Według mnie ta dzieciaki nie mają żadnych wspomnień z dzieciństwa, co to jest dostać worek słodyczy za 20 złotych opakowanie, proszę was.

W łeb się stuknij zakupoholiczko. Rodzina męża ma rację, że się nie daje wciągać wariatce w takie głupoty. Jak dzieci dostaną po konkretnym prezencie od rodziców i ewentualnie od dziadków to im się świat nie zawali.

My kupiliśmy córce 4 letniej zestaw lego friends za 300zł,  play-doh zestaw plus dodatkowe kubeczki z ciastoliną 150zł, i barbie grającą i świecącą za jakieś 130(?) Od dziadków dostanie wózek z lalką i kołyskę z kołderkami to mało? Serio nie będzie mieć wspomnień i zniszczymy jej święta? I teraz od trojga męża i dwojga mojego rodzeństwa miałaby dostać jeszcze jakieś plastiki i inne bzdury? Ona ma wszystkiego w bród, teraz serio dzieci mają wszystko, a gdzie to trzymać? Jej pokój ma 12m2, a nie 112. Od wujkow i cioć dostanie książeczki, kolorowanki i pewnie jakies kolorowe spinki i takie drobiazgi. Przynajmniej dostanie to czym się bawi i będzie tego używać.

Nie wiedziałam, że taką traumę jej tym funduję i nie będzie miała prawdziwych świąt. Dobrze, że jest z nami pani psycholog i uratowała jej dzieciństwo! Tak to jest jak się plebs mentalny dorwie do kasy i potem nie może się nasycić zakupami. 

Gość Mam

W okresie Bożo Narodzeniowym nie widzimy się z bratankami ,siostrzeńcami i innymi dziećmi z rodziny. Nie jadę do chrześniaków ani nikt z chrzestnych nie przyjeżdża do naszych dzieci.Na wigilię przyjeżdżają do nas teściowie i moi rodzice. I to oni dają symboliczne prezenty naszym dzieciom- słodkości i małe kwoty pieniędzy.

Gość Lola

U mnie w rodzinie dzieci dostają prezenty w formie zabawek, nastolatkowie pieniądze (100-200 złotych) a dorośli np. książkę, perfumy, zestaw kubków. Dla każdego dodatkowo słodycze.

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Masakra napisał:

Ludzie, zawsze dostawałam od dziecka do teraz droższe prezenty od całej rodziny i dla mnie to normalne. Też robię takie dla całej mojej rodziny i oni mi, wychodzi mi na to około 1500 złotych miesięcznie, a u mojego męża daje się „prezenty” tylko osobom do około 13 roku życia i to słodycze, jedynie rodzice dają swoimi własnym dzieciom jakieś zabawki i moim zdaniem to bida, chciałam to zmienić i zacząć im kupować prezenty, ale mąż stwierdził, że po co, to nie przejdzie. Według mnie ta dzieciaki nie mają żadnych wspomnień z dzieciństwa, co to jest dostać worek słodyczy za 20 złotych opakowanie, proszę was.

Chyba za bardzo dramatyzujesz. Ja sie tym ludziom nie dziwię, że nie chcą sie tak obkupiać. Dzieci teraz mają wszystko w tych czasach, przynajmniej dużo więcej niż my. Na każdą okazję coś. Moje dziecko w pewnym momencie miało w pokoju magazyn plastiku i gumy. Serio, ja tylko dokupowałam kolejne pojemniki na zabawki i ustawiałam kolejne wieże jak w jakimś składzie. Sam nie wiedział co ma, połowa rzeczy go nie interesowała z tego co dostawał na wszystkie urodziny, Mikołaje i inne okazje w koku. Wielkie wow jak odpakowywał prezent z papieru czy torby ozdobnej, a potem nawet z oryginalnego opakowania nie wyjął. Przecież to jest bezsens. Pozbyliśmy się niepotrzebnych zabawek i teraz tylko my kupujemy mu prezenty konkretne. Reszta zawsze pyta i ja wtedy mówię, bo wiem czym się bawi że np. mini zestaw lego, blocki-klocki, lidlowe czy tam cobi albo pistolecik na piankowe naboje, jakieś puzzle, bo serio to lubi i tyle. Nie uważam, że to zabieranie dziecku wspomnień z gwiazdki. Od nas dostanie w tym roku nowy rowerek z kaskiem, kolejkę elektryczną Lego i zestaw resoraków z garażem i warsztatem.

Serio uważasz że to bida i nic że świąt dziecko nie będzie mieć? Nie gniewaj się ale ty masz chyba jakieś braki i coś sobie rekompensujesz, bo ja nie miałam połowy tych zabawek co mój syn i wspaniale wspominam święta, bo to nie są tylko te zabawki ale też choinka, lampki wszędzie, pełno gości w domu, kuzyni i wariacje z nimi i to najlepiej wspominam.

Gość Odcisk

Hmmm.. Moje dzieci 12l.i 10 lat od kilku lat nic nie dostają na Mikołaja ani na Boże Narodzenie bo mają dosłownie wszystko. W wakacje w remontowaliśmy im pokoje za ponad 20.000 zł.codziennie kupujemy im to co chcą mają dwa wielkie kartony klocków lego naprawdę nie potrzebują już nic a z byle czego się nie cieszą. Mają x boxy, tablety ,telefony.Gdy zapytałam co by chcieli dostać w prezencie, to wiecie co odpowiedzieli? żeby im wybudować basen koło domu🤭