Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosia

O czym rozmawiać z koleżankami w pracy

Polecane posty

Gość Gosia

Od miesiąca pracuję w markecie i tam pracują same kobiety, starsze ode mnie o prawie 20 lat i nie mam pojęcia o czym z nimi gadać. One już są takie zżyte ze sobą, mają dzieci co za tym idzie pewnie wspólne problemy. Jak o czymś mówią to ja w ogóle nie jestem w temacie. Niby są miłe ale też zbytnio do mnie nie zagadują bo nie wiedzą o czym, o nic nie pytają, ja do nich też tak nie za bardzo zagaduję. Ciężko mi jest bardzo, bo jestem nieśmiała. Nawet zastanawiam się czy ja je w ogóle lubię i czy mi potrzebne jest nawiązywanie z nimi relacji, ale naprawdę ciężko jest mi pracować w milczeniu.

Gość Gosia

Dlaczego?

Gość ooo

Pewnie te kobiety są już dojrzałe a ty pusta więc rzeczywiście z nimi nie pogadasz

Dnia 2.12.2019 o 19:29, Gość Gosia napisał:

[...] Jak o czymś mówią to ja w ogóle nie jestem w temacie. Niby są miłe ale też zbytnio do mnie nie zagadują bo nie wiedzą o czym, o nic nie pytają, ja do nich też tak nie za bardzo zagaduję. [...]

Kiedy nie wiesz, o czym rozmawiać, zadawaj pytania, tym bardziej ''nie będąc w temacie'. Kiedy nie masz własnych doświadczeń, podeprzyj się w rozmowie przykładami z najbliższego otoczenia, wyrażaj własne zdanie. Wykazuj zainteresowanie i zaangażowanie, staraj się być aktywna, to i współpracowniczki zmienią postawę i ułatwią Ci asymilację. Szlifuj umiejętności społeczne, sztukę konwersacji, i poszerzaj perspektywę, a będzie Ci łatwiej w nowym towarzystwie. Osoby, które się izolują, zazwyczaj zaczynają być izolowanymi, a to na ogół nie prowadzi do niczego dobrego.