Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Lol

Dzieci ze SMA

Polecane posty

Go艣膰 Lol

Nie wiem czy widzialyscie, na siepomaga jest ostatnio wysyp dzieci ze SMA 馃槥聽 strasznie przykro patrze膰 na takie maluszki, kt贸re mog膮 nie do偶y膰 2 roku 偶ycia. Rozwi膮zaniem dla nich jest terapia genowa. Jest Alex, Kacper, Patryk, Julka, Franio i drugi Kacperek. Wszystkie zbieraj膮 tak samo olbrzymi膮 kwot臋 - 9 mln z艂.聽
Chcia艂abym was zach臋ci膰 do wp艂aty na kt贸rekolwiek z tych dzieci- najlepiej na te, kt贸re maja jeszcze daleko do celu, bo np Alex ma sta艂ych pomagaczy i lada dzie艅 zbi贸rka si臋 zako艅czy, ale wyb贸r nale偶y do was

Nie b臋d臋 podawa膰 link贸w, bo nawet nie wiem czy si臋 da. Nale偶y wej艣膰 na siepomaga i w wyszukiwark臋 wpisa膰 SMA , wtedy wyskocz膮 zbi贸rki tych dzieci.

Kazdej osobie, kt贸ra wp艂aci jaki艣 grosz z ca艂ego serca dzi臋kuj臋 鉂わ笍 I prosz臋 o podbicia posta

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Tak

Jest jeszcze Marysia i drugi Franio. Tylko, 偶e Marysia nie zbiera na siepomaga. Zbi贸rka Alexa si臋聽uda艂a to inni te偶 pr贸buj膮. Kacper zbiera艂 pierwszy, ale przez p贸艂 roku nie doszli nawet do 50%, a jak Alexowi si臋聽uda艂o to zaraz zacz臋艂y si臋 pojawia膰 kolejne zbi贸rki. To straszne, 偶e ci rodzice s膮 zmuszeni do czego艣 takiego. A producent tego leku zamiast obni偶y膰 cen臋 to wymy艣la jakie艣 loterie... Wyliczanka- raz dwa trzy dzi艣 nie umrzesz Ty... Co Novartis zrobi z tymi milionami?聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Luska

Wiem, ja wspieram Julke teraz. Biedne maluszki 馃槥

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁ucja

To jest chore 偶e zak艂adaj膮c zbi贸rk臋 mo偶na "zarobi膰" miliony, a uczciwie pracuj膮c zarabia si臋 grosze. Nie pojmuje tego fenomenu. Polacy to bardzo bogaty nar贸d. Czemu wi臋c pensje s膮 tak niskie... Zamiast si臋 m臋czy膰 i ci臋偶ko pracowa膰 po prostu za艂贸偶 zbi贸rk臋, to ci wp艂ac膮 miliony za nic!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Researcher

Koncern zarabia tyle, ile w艂o偶y艂 w badania. Czy wy, kt贸re piszecie te komentarze, w og贸le macie poj臋cie jak kosztowne s膮 badania nad nowymi lekami? Dochodzenie do pozytywnych wynik贸w bada艅 i test贸w to s膮 ogromne ilo艣ci os贸b zaanga偶owanych w proces badawczy i milion rzeczy po drodze. Kiedy艣 cena na pewno b臋dzie ni偶sza, powstan膮 by膰 mo偶e generyki. Takie jest 偶ycie.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ags
5 godzin temu, Go艣膰 艁ucja napisa艂:

To jest chore 偶e zak艂adaj膮c zbi贸rk臋 mo偶na "zarobi膰" miliony, a uczciwie pracuj膮c zarabia si臋 grosze. Nie pojmuje tego fenomenu. Polacy to bardzo bogaty nar贸d. Czemu wi臋c pensje s膮 tak niskie... Zamiast si臋 m臋czy膰 i ci臋偶ko pracowa膰 po prostu za艂贸偶 zbi贸rk臋, to ci wp艂ac膮 miliony za nic!!!

Lucja, miej smiertelnie chore dziecko a potem powiedz, ze Ci ludzie zbieraja na nic i zeby sie wzbogacic. Trzeba byc potworem by cos takiego chocby zasugerowac. Mam nadzieje, ze zle zrozumialam Twoj wpis. Nie zycze Ci bys kiedys stanela przed faktem, ze albo obcy ludzie pomoga Ci uzbierac jakas astronomiczna kwote na lek dla Twojej corki lub syna albo jego lub ja stracisz. Ty chyba nie masz dzieci. Ewentualnie jestes gigantycznie glupia.

Udost臋pnij ten post

Nie wp艂acam na takie zbi贸rki poniewa偶 wiele z nich jest naci膮ganych. I ju偶 t艂umacz臋 dlaczego. Terapia genowa jest terapi膮 eksperymentaln膮, nadal jest w fazie bada艅, nie ma 偶adnego potwierdzonego przypadku, kt贸ry ca艂kowicie wyzdrowia艂by poniewa偶 terapia genowa nie uzdrawia. Co wi臋cej terapia genowa nie naprawia zniszczonych neuron贸w tylko na 5 lat聽 w po艂膮czeniu z wieloma innymi czynnikami mo偶e spowolni膰 chorob臋. I rzecz najwa偶niejsza. Terapi臋 genow膮 mo偶na zastosowa膰 tylko raz w 偶yciu. A w Polsce refundowana jest Spinraza, kt贸ry r贸wnie偶, tak samo jak terapia genowa, spowalnia post臋p choroby i mo偶e by膰 podawana d艂u偶ej ni偶 5 lat. Dlatego w艂a艣nie nie wp艂acam na takie zbi贸rki.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lol
4 godziny temu, NaugthyBitch napisa艂:

Nie wp艂acam na takie zbi贸rki poniewa偶 wiele z nich jest naci膮ganych. I ju偶 t艂umacz臋 dlaczego. Terapia genowa jest terapi膮 eksperymentaln膮, nadal jest w fazie bada艅, nie ma 偶adnego potwierdzonego przypadku, kt贸ry ca艂kowicie wyzdrowia艂by poniewa偶 terapia genowa nie uzdrawia. Co wi臋cej terapia genowa nie naprawia zniszczonych neuron贸w tylko na 5 lat聽 w po艂膮czeniu z wieloma innymi czynnikami mo偶e spowolni膰 chorob臋. I rzecz najwa偶niejsza. Terapi臋 genow膮 mo偶na zastosowa膰 tylko raz w 偶yciu. A w Polsce refundowana jest Spinraza, kt贸ry r贸wnie偶, tak samo jak terapia genowa, spowalnia post臋p choroby i mo偶e by膰 podawana d艂u偶ej ni偶 5 lat. Dlatego w艂a艣nie nie wp艂acam na takie zbi贸rki.聽

Nie wiem sk膮d masz takie dane, ale za takim lekiem stoi co najmniej kilkana艣cie lat bada艅 na zwierz臋tach, a terapie eksperymentalne r贸wnie偶 s膮 potrzebne, gdyby nie one, to nie by艂oby na rynku lek贸w na podstawowe choroby. S膮 ju偶 dzieci, kt贸re otrzyma艂y Zolgensma i wyniki s膮 obiecuj膮ce, ich stan si臋 poprawia a przynajmniej nie pogarsza.聽
Twoja wypowiedz si臋 nie trzyma kupy, sk膮d informacja o tych 5 latach, skoro lek dopiero co zosta艂 wprowadzony? Wiesz jak dzia艂a terapia genowa? To nie jest lek jak inne, kt贸ry jest metabolizowany w jednostce czasu do zera. Spinraza a Zolgensma to dwie r贸偶ne rzeczy.

Mozliwe, ze wyniki leczenia tych dzieci(zw艂aszcza tych, kt贸re zosta艂y pozno zdiagnozowane) nie b臋d膮 takie jakby艣my tego oczekiwali. Nie s膮dz臋, 偶eby ka偶de z nich by艂o w przysz艂o艣ci pe艂nosprawne, ale lek poprawi jako艣膰 ich 偶ycia. Ale twoja wypowiedz jest bardzo zero jedynkowa i mam wra偶enie ze nie podparta niczym poza informacjami ze zbi贸rek. Widzia艂a艣 zbi贸rki dzieci, kt贸re mia艂y pecha urodzi膰 si臋 przed 2019 rokiem? To s膮 prawdziwe tragedie, nie dziwie si臋 ze rodzice chc膮 zapobiec temu.

Mama Alexa jest hematoonkologiem, w tej dziedzinie trzeba mie膰 ogromna wiedz臋 z genetyki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lol
5 godzin temu, Go艣膰 Researcher napisa艂:

Koncern zarabia tyle, ile w艂o偶y艂 w badania. Czy wy, kt贸re piszecie te komentarze, w og贸le macie poj臋cie jak kosztowne s膮 badania nad nowymi lekami? Dochodzenie do pozytywnych wynik贸w bada艅 i test贸w to s膮 ogromne ilo艣ci os贸b zaanga偶owanych w proces badawczy i milion rzeczy po drodze. Kiedy艣 cena na pewno b臋dzie ni偶sza, powstan膮 by膰 mo偶e generyki. Takie jest 偶ycie.聽

Dok艂adnie, ci臋偶ko oczekiwa膰, ze koncerny b臋d膮 wyk艂ada膰 podejrzewam, ze nie miliony a miliardy na badania, a ich wyniki oddawa膰 za darmo. Tylko z czego maj膮 op艂aci膰 kolejne badania i wszystkie koszty, kt贸re ponie艣li do tej pory? Tworzenie leku nie polega na zmieszaniu m膮ki jajka i wody w garnku, to s膮 olbrzymie technologie, sprz臋ty, maszyny, wiedza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Poni偶ej komentarze z fejsbuka, kt贸re wyt艂umaczom paniom niezorientowanym w nauce, medycynie i ekonomii:

"1. Jest to lek do terapii genowej, czyli za pomoc膮 specjalnego wirusa zmienia materia艂 genetyczny pacjenta tak aby organizm produkowa艂 bia艂ko kt贸rego w wyniku mutacji nie produkuje
2. Opracowanie takiego leku, badania kliniczne oraz produkcja s膮 piekielnie drogie, tym bardziej, 偶e terapie genowe to nowa 艣cie偶ka rozwoju medycyny
3. SMA to bardzo rzadka choroba, do tego nie ka偶dy chory kwalifikuje si臋 do podania leku, z tego powodu zapotrzebowanie jest niewielkie i nie ma korzy艣ci z ekonomii skali"

"Wolny rynek. Niewielka liczba chorych, z kt贸rych kazdy mo偶e dostac lek tylko raz. Kto艣 to tak skalkulowa艂, 偶eby lata przeznaczone na wprowadzenie go na rynek i zmarnowane na pr贸bie pracy nad innymi zwr贸ci艂y si臋 i lek przyni贸s艂 zysk firmie."

"Koszt wprowadzenia na rynek lek贸w do terapii genowej nie jest znacznie wy偶szy od innych lek贸w. Obecnie 艣redni koszt od pomys艂u do produktu to pomi臋dzy 1,2 a 1,6 mld EUR. Je艣li jest to lek na powszechn膮 dolegliwo艣膰 (np. nadci艣nienie) to koszt leku w aptece nie b臋dzie osza艂amiaj膮cy. Je艣li jednak targetem jest choroba rzadka (np. 10.000 pacjent贸w na 艣wiecie) to cena pojedynczej dawki b臋dzie bardzo wysoka."

"Cena wynika w duzej mierze z tego, ze jest to kwota duzo nizsza niz koszt opieki nad pacjentem SMA nieleczonym na przestrzeni lat."

a jako podsumowanie:

"Bo tak dzia艂a natura. Nie trzeba tu miesza膰 Boga, ani nikogo innego. Geny mutuj膮 i powoduj膮 choroby. A nauka wytwarza leki, tak jak ta terapia genowa w przypadku SMA."

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

A prywatnie jest mi oczywi艣cie bardzo, bardzo przykro i wsp贸艂czuj臋 rodzicom tych dzieci. Jest to jednak nauka dla innych - nie szcz臋d藕my pieni臋dzy na badania genetyczne, nawet je艣li wydaje si臋 nam 偶e jeste艣my ca艂kowicie zdrowi.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Mo偶e mi kto艣 powiedzie膰, sk膮d taka rozbie偶no艣膰 w zbi贸rkach? W sensie u Kacpra R. do zebrania 8 milion贸w, a z kolei i Julii kwota si臋ga 10 milion贸w. Z czego to wynika? Nie pytam z艂o艣liwie , mo偶e po prostu przeoczy艂am informacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lol
Dnia 7.01.2020 o 00:15, Go艣膰 Gosc napisa艂:

Mo偶e mi kto艣 powiedzie膰, sk膮d taka rozbie偶no艣膰 w zbi贸rkach? W sensie u Kacpra R. do zebrania 8 milion贸w, a z kolei i Julii kwota si臋ga 10 milion贸w. Z czego to wynika? Nie pytam z艂o艣liwie , mo偶e po prostu przeoczy艂am informacje.

Tez si臋 zastanawia艂am, podobno jest jeden taki o艣rodek w USA i jeden w Europie, nie wiem sk膮d r贸偶nice w kosztorysach聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

U mnie w mie艣cie jest jeden Franek, ma艂e dziecko.Ca艂e miasto zbiera艂o pieni膮dze na leczenie innego ch艂opca by tu nagle pojawi艂 si臋 on.Wszystkie te dzieci potrzebuj膮 10 mln.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc

jest te偶 Tosia z Ole艣nicy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Straszna choroba, az si臋 p艂aka膰 chce jak si臋 patrzy na te dzieciaczki 馃槥聽Mam nadzieje, ze zbi贸rka ka偶dego z dzieci si臋 zape艂ni na zielono. Alex ju偶 nied艂ugo wylatuje, przetrze szlaki dla reszty 鉂わ笍

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dddddd
Dnia 7.01.2020 o 00:15, Go艣膰 Gosc napisa艂:

Kacper ma zebrany milion w innej fundacji jeszcze. Niekt贸rzy te偶 doliczaj膮 koszt pobytu i dojazdu, a niekt贸rzy nie. Rodzice Alexa koszt wylotu wzi臋li na siebie np.

Po podaniu leku dziecko musi by膰 w stanach jeszcze 4msc na obserwacji.聽

Naughty Bitch, gkupoty gadasz. Mo偶na na YouTube obejrze膰 wyniki terapii u dzici z聽 USA i s膮 bardzo dobre聽

Udost臋pnij ten post