Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

pogadajmy o czymś powaznym

Polecane posty

Gość Homo sentimentals

Może o wpływie temperatury na płeć krokodyli nilowych?

Gość Gość

Wracam w niedzielę do..Będzie mam nadzieję poważnie..

Gość Gosc
4 minuty temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Może o wpływie temperatury na płeć krokodyli nilowych?

Heh ciekawy temat 🙂

Gość Homo sentimentals
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

Heh ciekawy temat 🙂

Płeć krokodyli zależy od temperatury, w jakiej przebywają jaja – jeśli średnia temperatura w gnieździe wynosi poniżej 31,7 °C lub powyżej 34,5 °C, z jaj wylęgną się samice.

Może o współczynniku Gowera? 

Ostatnio wyklad o tym przygotowywałem xd

Gość Homo sentimentals

Skopiowałam to z Wiki i teraz zastanawiam się, czy to możliwe, że wszystkie krokodyle nilowe to samice. 

Gość Homo sentimentals
4 minuty temu, ElitexD napisał:

Może o współczynniku Gowera? 

Ostatnio wyklad o tym przygotowywałem xd

O! Świetnie. Brzmi bardzo poważnie i enigmatycznie. Mogę udawać eksperta od Gowera. Zaczynajmy.

Gość Gosc
10 minut temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Płeć krokodyli zależy od temperatury, w jakiej przebywają jaja – jeśli średnia temperatura w gnieździe wynosi poniżej 31,7 °C lub powyżej 34,5 °C, z jaj wylęgną się samice.

Przyznam że to ciekawostka. Wiem, że krokodyl jest ostatnim z potomków ery dinozaurów.

Ogółem jest to miara odległości zmiennych opisanych za pomocą róźnych atrybutów, zarówno cech ilościowych jak i jakościowych oraz binarnych. Jego ogólna definicja to 

sij = Suma  sijk Pp / Suma δijk

Aby je policzyc:

- nalezy najpierw określić  współczynnik podobienstwa  oddzielnie dla każdej składowej wektora

przyjmuje się, że wartości mogą być nieporównywalne gdy

1) brakuje wartosci w jednym z obiektów

2) zmienna jest binarna i nie wystepuje przynajmniej w jednym z obiektów, zarówno sam współczynnik sij jak i jego wartości  czastkowe sijk są unormowane

Gość Homo sentimentals
7 minut temu, Gość Gosc napisał:

Przyznam że to ciekawostka. Wiem, że krokodyl jest ostatnim z potomków ery dinozaurów.

Faktycznie, dość ciekawe, ale to jakby wyczerpuje temat krokodyli jako takich. Nie pozostaje nam nic innego, jak płynnie przejść do rozmów o butach. 

Gość Homo sentimentals
11 minut temu, ElitexD napisał:

Ogółem jest to miara odległości zmiennych opisanych za pomocą róźnych atrybutów, zarówno cech ilościowych jak i jakościowych oraz binarnych. Jego ogólna definicja to 

sij = Suma  sijk Pp / Suma δijk

Aby je policzyc:

- nalezy najpierw określić  współczynnik podobienstwa  oddzielnie dla każdej składowej wektora

przyjmuje się, że wartości mogą być nieporównywalne gdy

1) brakuje wartosci w jednym z obiektów

2) zmienna jest binarna i nie wystepuje przynajmniej w jednym z obiektów, zarówno sam współczynnik sij jak i jego wartości  czastkowe sijk są unormowane

Gdzie tu miejsce na dyskusję? Wymianę myśli i poglądów? To są bezduszne prawdy, z którymi ciężko polemizować. No chyba że to ma istotny wpływ na jakość wyrobów obuwniczych. 

4 minuty temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Gdzie tu miejsce na dyskusję? Wymianę myśli i poglądów? To są bezduszne prawdy, z którymi ciężko polemizować. No chyba że to ma istotny wpływ na jakość wyrobów obuwniczych. 

Ma i do duży to można dzięki temu porównać różne obiekty w tym przypadku buty ze wględu na ich parametry czyli zmienne takie jak: Kolor, rozmiar, producent, jakoś materiału itp w celu wyboru najlepszego produktu 

Gość Gosc
9 minut temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Faktycznie, dość ciekawe, ale to jakby wyczerpuje temat krokodyli jako takich. Nie pozostaje nam nic innego, jak płynnie przejść do rozmów o butach. 

Coś w tym jest a czy wiesz że krokodyl różańcowy osiąga nawet do 15 metrów? Taką besie spotkać na swej drodze to emocje pewne 🙂 jeśjeśli chodzi o obuwie to lubię lekkie i wygodne, Ty pewnie lubujesz się w balerinach 😉

Gość Homo sentimentals
8 minut temu, ElitexD napisał:

Ma i do duży to można dzięki temu porównać różne obiekty w tym przypadku buty ze wględu na ich parametry czyli zmienne takie jak: Kolor, rozmiar, producent, jakoś materiału itp w celu wyboru najlepszego produktu 

Wiesz ile rzeczy, ma wpływ na parametry butów? Kolor butów zależy od oświetlenia w sklepie, dnia cyklu oglądającej, nastroju, ilości zjedzonej czekolady. Czasem fuksja jawi się śliwką.

To jest apoliczalne. Chociaż podobno, nawet kot, spadając na cztery łapy z choinki, dokonuje w swoim małym mózgu obliczeń, które sprawiają, że nie łamie przy tym kręgosłupa. 

2 minuty temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Wiesz ile rzeczy, ma wpływ na parametry butów? Kolor butów zależy od oświetlenia w sklepie, dnia cyklu oglądającej, nastroju, ilości zjedzonej czekolady. Czasem fuksja jawi się śliwką.

To jest apoliczalne. Chociaż podobno, nawet kot, spadając na cztery łapy z choinki, dokonuje w swoim małym mózgu obliczeń, które sprawiają, że nie łamie przy tym kręgosłupa. 

To wszystko wlasnie ma wpływ na współczynnik Gowera mogę jakiś przykład obliczyć w programie R i zaprezentować ;d

Gość Homo sentimentals
22 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Coś w tym jest a czy wiesz że krokodyl różańcowy osiąga nawet do 15 metrów? Taką besie spotkać na swej drodze to emocje pewne 🙂 jeśjeśli chodzi o obuwie to lubię lekkie i wygodne, Ty pewnie lubujesz się w balerinach 😉

Logiczne. Różaniec osiąga nawet do 20 tajemnic, więc czemu krokodyl miałby być krótszy? Uwielbiam baleriny i w ogóle balet. Chciałam nawet zostać baletnicą, primabaleriną, ale miałam daleko do szkoły baletowej i zostałam hydraulikiem. 

Gość w kość

a więc tak wyglądają poważne rozmowy...😴

Gość Gosc

Logiczne. Różaniec osiąga nawet do 20 tajemnic, więc czemu krokodyl miałby być krótszy? Uwielbiam baleriny i w ogóle balet. Chciałam nawet zostać baletnicą, primabaleriną, ale miałam daleko do szkoły baletowej i zostałam hydraulikiem. 

Widać że trzyma się Ciebie humor. Baleriny na zime też są w sam raz ale nie mają systemu antypoślizgowego. Hydraulik to wymierający zawód także wybór idealny, natomiast mnie chcieli kiedyś do baletu ale moja droga poszła w całkiem innym kierunku. 

Gość Homo sentimentals
45 minut temu, ElitexD napisał:

To wszystko wlasnie ma wpływ na współczynnik Gowera mogę jakiś przykład obliczyć w programie R i zaprezentować ;d

Koniecznie. Wszystkie laski pewnie na to lecą. I nie oszczędzaj mnie, wal śmiało kolorowymi wykresami. 😉 

Gość Homo sentimentals
38 minut temu, Gość w kość napisał:

a więc tak wyglądają poważne rozmowy...😴

Rozczarowany? Przywykłam. 😉 

Koniecznie. Wszystkie laski pewnie na to lecą. I nie oszczędzaj mnie, wal śmiało kolorowymi wykresami. 😉 

na mnie żadna nie leci ;d 

Gość Homo sentimentals
35 minut temu, Gość Gosc napisał:

Widać że trzyma się Ciebie humor. Baleriny na zime też są w sam raz ale nie mają systemu antypoślizgowego. Hydraulik to wymierający zawód także wybór idealny, natomiast mnie chcieli kiedyś do baletu ale moja droga poszła w całkiem innym kierunku. 

W jakim kierunku "poszła twoja droga" i jak miała na imię?

Szczerze to uważam, że baleriny są okropne i mało kobiece. 😉 

Gość Homo sentimentals
1 minutę temu, ElitexD napisał:

na mnie żadna nie leci ;d 

Czemu? 

1 minutę temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Czemu? 

bo tak wyszło nudny jestem 

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Czemu? 

Przez ten dziwmy fetor ust;)

Gość Homo sentimentals
6 minut temu, ElitexD napisał:

bo tak wyszło nudny jestem 

To już tak niestety jest, że trzeba trochę wiedzieć o Gowerze, a trochę o Bieberze. 

Na mnie nie licz, bo pewnie mogłabym być Twoją matką, ale pogadać możemy. 

Rozmawiałam dziś tu trochę o religii. Bardziej nawet czytałam, niż sama się udzielałam. I tak sobie myślę, że mimo różnic wyznaniowych, różnych poglądów, w każdym czasem rodzi się chęć do szukania "boga". A ty, hołdujący pewnie nauce, widzisz jakieś szanse na "boga" dla siebie? Mnie podoba się parę koncepcji łączących współczesną fizykę kwantową z siłą sprawczą tego całego zamieszania. Ale to tylko gdybanie, jestem bardziej praktyczna niż romantyczna i podchodzę ze sporym dystansem do takich spraw.