Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilianna

Wysoki puls przy nadczynności tarczycy

Polecane posty

Gość Lilianna

U mojej mamy stwierdzono dużą nadczynność tarczycy (TSH 0,076). Od trzech tygodni bierze dość duże dawki Metizolu. Niestety nadal utrzymuje się wysokie tętno spoczynkowe (ok. 120) . Dodam, że mama choruje na przewlekłą niewydolność serca i obawiam się, że ta nadczynność pogłębiła tę niewydolność. Czy macie może doświadczenia w leczeniu nadczynności tarczycy i czy ten puls się obniży po uzyskaniu właściwych norm tarczycy? 

Gość Gosc

Hm, ja przy nadczynności mialam tsh ok. 14 i rzeczywiście bardzo szybkie tetno (bralam na to propranolol). Jestes pewna, ze to nadczynnosc, a nie niedoczynnosc?Chodzilam do takiej pozal sie Boze pani profesor, ktora raz kazala mi brac metizol, a raz odstawiac. Efekt byl taki, ze szyja najpierw mi puchla, a potem znowu robila sie wklesla. Cale szczescie, ze trafilam na innego lekarza, ktory od razu powiedzial, ze nie ma sensu sie pasc metizolem, tylko najlepiej operowac. To bylo prawie 19 lat temu. Gdybym dalej chodzila do tej ...ki, ktora tytul profesora kupila chyba u Ruskich na bazarze, to do dzis bym sie meczyla. Biorę teraz letrox, wyniki i tetno od dawna mam w normie.

Gość Lilianna

dziekuję, to napewno nadczynność. Przy 14 tsh to niedoczynność

Gość Gosc

No wlasnie ja mialam nadczynnosc :). Kolatalo mi serce, schudlam bez zadnej diety 8 kilo, ogolnie bylo nieciekawie. Chyba ze cos pokrecilam z tym tsh, to juz tyle lat, pamiec bywa zawodna, a nie mam wynikow pod reka. W kazdym razie gdyby Twoja mama miala mozliwosc operacji, to mogloby to pomoc. Ale wiadomo, decyduje lekarz, tym bardziej, ze jest jeszcze ta niewydolnosc. Mysle, ze dobrze dobrane leki powinny pomoc, tyle, ze to pewnie troche potrwa. Ja mialam jeszcze robione badanie wychwytywania jodu, bo mialam guzki na tarczycy. Na szczescie histopatologia wyszla w porzadku. Teraz corocznie mam kontrole, usg i wszystko okay. W razie potrzeby lekarz delikatnie modyfikuje mi dawke, bo zapotrzebowanie na tyroksyne zalezy od pory roku. Niestety, jestem skazana na letrox do konca zycia, bo mam usunieta prawie cala tarczyce, ale wole to, niz sie meczyc. U mojej mamy dwa lata temu wyszla lekka niedoczynnosc, ale bierze euthyrox i jest dobrze. Zycze zdrowia.

Gość Gosc

Histopatologia juz oczywiscie po operacji. To badanie wychwytywania jodu to po to, aby sprawdzić czy guzki sa tzw. zimne czy gorace.

Gość Lila

Jeśli szuckacie sprawdzonego lekarza to polecam dr. Jodkowską z orthos w komorowicach, jestem pod jej stałą opieką i jestem bardzo zadowolona, na prawde ma profesjonalne podejście