Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona

10 latka i piersi

Polecane posty

Gość Gosc
2 godziny temu, Gość Urara napisał:

Sama dostalam okres w wieku 11 lat. I jako dziecko jadlam zdrowo, mielismy wlasne mieso i wlasne owoce i warzywa. Moja mama dostala 9kres w wieku 10.

Moja corka za 4 mce konczy 12 i okresu nie ma. Ma za to stanik w rozmiarze A a owlosienie ma juz od 2 lat. U corki w klasie 2 dziewczynki maja okres, dostaly w wieku 10 lat.

Zalezy co masz na mysli mowiac zdrowo.Czesto to znaczy pozywnie, czyli tradycyjny wyrob, bez konserwantow, ekologicznie, bezcukrowo ale zbyt tresciwie; jaja, maslo, czerwone mieso, czyli promujace szybkie dojrzewanie i rozmnazanie.Jajka stymuluja produkcje hormonow, dlatego ich unikam.Moja chrzestna gotowala swojemu synowi jak byl dzieckiem i nastolatkiem po kilka jaj na raz, jej kuzynka ja okrzyczala, ze nie wolno, bo wyrosnie na zboczenca.To wiejskie wierzenie ma jakies podstawy.

Wlasnie te dziewczynki, co wcinaja czipsy, cole i slodycze, ale opuszczaja tresciwie pozywne obiady latajac gdzies po podworku, dojrzewaja pozniej

Gość Gosc
4 godziny temu, Gość To jaaaa napisał:

A skad takie info? Jakies potwierdzone statystyki? Mozesz przytoczyc czy tylko na zasadzie " nie wiem, ale sie wypowiem"?

Musialabym pogrzebac w necie, ale to nie byl polskojezyczny artykul, jak chcesz to poszukam, ale juz dawno czytalam.Pamietam, ze pomyslalam wtedy, ze jak sie ma raz pecha to wszystko idzie razem w pakiecie

Gość gość
6 godzin temu, Gość Gosc napisał:

12 lat to za wczesnie, norma to 14.W tym wieku nawet pol roku robi roznice i wplywa na pozniejsze zdrowie, ryzyko raka, osteoporoze,czas menopauzy, zagrozone ciaze i poronienia a nawet dlugosc zycia

Ja miałam 12 lat jak dostałam pierwszy okres, moja siostra starsza jak miała 16 lat. Byłam grubsza od niej, może nie gruba ale taka ubita byłam. to były lata 80 te. Nigdy nie miałam zagrożonej ciąży, ani poronienia. Poród miałam szybki i bez komplikacji. Nie wiem skąd wzięłaś te rewelacje. A i jestem po 40stce, na razie menopauzy nie mam, ale i się jej nie boję, więc jak przyjdzie to przyjdzie. 

Gość gość
19 godzin temu, Gość Ania napisał:

Moja corka 3 stycznia skonczyla 10 lat. Kupilam jej sportowke, bo tez zaczely jej juz rosnac piersi. Tylko ze moja sie nie wstydzi tego i z kazdym problemem i pytaniem smialo przychodzi do mnie. W sobote kupilysmy delikatny zel do mycia twarzy, bo zaczynaja jej sie pojawiac male wypryski na nosie. Musisz swojej corce tlumaczyc, ze to calkiem normalne, zaczyna dojrzewac i w jej ciele zaczna zachodzic zmiany. Im czesciej i wiecej bedziesz jej tlumaczyc tym mniejszym szokiem dla niej bedzie pierwsza miesiaczka. Moja mama niestety nie rozmawiala ze mna na takie tematy, czego owocem byl fakt, ze wstydzilam sie jej przyznac ze dostalam okres. Kup jej tez poradnik dla nastolatek, tam bedzie wszystko opisane, co sie dzieje z cialem dziewczynki, ktora zaczyna dojrzewac. Niech poczyta sobie, moze nie o wszystko ma odwage zapytac.

I takie mamy to złoto. 

Gość gość
19 godzin temu, Gość Vanessa napisał:

Teraz dziewczynki zaczynają wcześniej dojrzewać. Pierwsze w klasie mają okres te które są najcięższe. Tkanka tłuszczowa ma znaczenie dla gospodarki hormonalnej.

Tak było zawsze. Chude ( szczupłe) dziewczyny dostają okres później niż te które tą tkankę tłuszczową mają większą. Normą jest że dziewczynki dostają okres między 10 a 16 rokiem życia. Jeśli nie dostanie okresu a skończy 16 lat, trzeba zrobić badania. Wcześniej nie ma potrzeby, przynajmniej pod względem okresu.